ΑΠΟΨΕΙΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΟΥΛΟΥΜΠΕΚΗΣ

Θ. Δουλουμπέκης : «Εντέλλεσθε» διάλυσης του ΕΣΥ στο Ρέθυμνο από Μητσοτάκη – Γεωργιάδη

Θοδωρής Δουλουμπέκης Γραμ. ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ρεθύμνου Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Η τακτική του «εντέλλεσθε» αντί των προσλήψεων, της κυβέρνησης είναι μια ακόμη απόδειξη της διάθεσης Κυριάκου Μητσοτάκη- Άδωνι Γεωργιάδη για συρρίκνωση της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο, το «εντέλλεσθε» της κυβέρνησης που οδήγησε σε υποβολή παραιτήσεων γιατρών συντονιστών και αναπληρωτών συντονιστών από όλα τα κέντρα υγεία του Ρεθύμνου, αποτελεί ουσιαστικά εντολή για συγχώνευση υπηρεσιών υγείας μεταξύ Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Αν μάλιστα κανείς λάβει υπόψη του την ήδη εφαρμοζόμενη τακτική κάλυψης των κενών του Γ.Ν. Ρεθύμνου από γιατρούς άλλων πόλεων, το τελευταίο «εντέλλεσθε» αποτελεί ουσιαστικά την οριστική πράξη «κλεισίματος» του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου που καλείται να λειτουργεί με γιατρούς επισκέπτες. Οδηγούμαστε με ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση της Νοσοκομειακής περίθαλψης στο Ρέθυμνο, με στόχο την αλλαγή χαρακτήρα της δομής ή ακόμη και τη συνολική συγχώνευση του Νοσοκομείου μας με Νοσοκομεία του Ηρακλείου ή των Χανίων.

Την ώρα που θα έπρεπε στο Ρέθυμνο να συζητάμε για την πλήρη μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου μας σε νέα σύγχρονα κτήρια στο χώρο που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη στέγαση σε αυτό Πανεπιστημιακών κλινικών, όπως είχαμε προτείνει ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προεκλογικά , αναλωνόμαστε στη διεκδίκηση του αυτονόητου, της διατήρησης ενός ελάχιστου επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών στο ήδη υπάρχων Νοσοκομείο. Ούτε όμως το τελευταίο μπορεί να συμβεί αν ουσιαστικά δε δοθούν σοβαρά κίνητρα για την κάλυψη ενός σύγχρονου οργανογράμματος από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Μόνο με αλλαγή πολιτικού σχεδίου μπορεί να σωθεί το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Το τονίσαμε προεκλογικά, αποδεικνύεται σήμερα. Μόνο με σχέδιο επανεπένδυσης στην προσβάσιμη ποιοτική δημόσια υγεία μπορεί να συνεχίζει το Ρέθυμνο να έχει ποιοτικό Νοσοκομείο. Η συνέχιση της πολιτικής που ξεκίνησε από την  περίοδο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ οδηγεί σταδιακά σε υγεία για όσους αντέχουν να την πληρώνουν είτε μέσα στα Νοσοκομεία, με τα απογευματινά ιατρεία, είτε στους συμβεβλημένους παρόχους, με την αυξημένη συμμετοχή, είτε απευθείας στα ιδιωτικά ιατρεία, όπως είναι το κυβερνητικό σχέδιο για να μειώσει τη δημόσια δαπάνη αυξάνοντας την ιδιωτική.