ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεατρική Παράσταση «Γέρμα – el cuerpo muerto» στο πλαίσιο των δράσεων της Περιφέρειας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας

Στο πλαίσιο της εκστρατείας που σχεδιάζει και υλοποιεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Κρήτης, η ΠΕΠΙΣ Κρήτης και το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας, από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου 2022, με τίτλο: «16ήμερες Δράσεις για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών», πρόκειται να παρουσιαστεί η Θεατρική παράσταση «Γέρμα – el cuerpo muerto» για μια ηθοποιό και έναν μουσικό, βασισμένη στη Γέρμα του Φ. Γκ. Λόρκα, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 8:00 μ.μ., στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Ταυτότητα παράστασης: Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη. Σκηνοθεσία: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου. Δραματουργική επεξεργασία-συνεργασία στη σκηνοθεσία: Αντώνης Περαντωνάκης. Ερμηνεία: Ιφιγένεια Καραμήτρου. Σύνθεση /Μουσικός επί σκηνής: Λίνα Ζάχαρη. Διάρκεια Θεατρικής Παράστασης: 60 λεπτά.

Περιγραφή παράστασης: Γέρμα: η στέρφα, η άκαρπη, η στείρα, η έρημη. Η λέξη «yermo», επίθετο της ισπανικής γλώσσας, προέρχεται από το λατινικό «eremus» που δεν είναι άλλο από το ελληνικό «έρημος» που ενίοτε προφέρεται «έρμος» ή «γέρμος». Η Γέρμα είναι μια νεαρή γυναίκα της ισπανικής υπαίθρου που παρά τις επίμονες προσπάθειες αδυνατεί να κάνει παιδί. Εγκλωβισμένη σε έναν γάμο που δεν επέλεξε και στις ηθικές αξίες της αγροτικής κοινωνίας, η μητρότητα γίνεται εμμονή οδηγώντας τη στον φόνο του άντρα της. Με αυτό το βίαιο, αυτοκαταστροφικό στην πραγματικότητα, ξέσπασμα η ηρωίδα δραπετεύει από την κοινωνική καταπίεση και διακηρύσσει την επιθυμία της για μια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις. Το έργο, που μαζί με τον «Ματωμένο Γάμο» και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» καταρτίζουν την τριλογία της ισπανικής υπαίθρου του Φ. Γκ. Λόρκα, αν και γραμμένο το 1934, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο στην ουσία της προβληματικής του, αφού ακόμη και σήμερα η γυναικεία τεκνοποιία, ειδικά στη χώρα μας, παραμένει σοβαρή κοινωνική αγκύλωση αποτελώντας σημείο στιγματισμού και καταπίεσης. Η συγκεκριμένη διασκευή του έργου για μια ηθοποιό εστιάζει στις μεταβάσεις της ηρωίδας που ως σώμα τραγωδίας προχωρά ως την αυτοκαταστροφική κορύφωση φωτίζοντας διαχρονικά τον / την άνθρωπο που αποκλείεται από την ελευθερία, τη ζωή, τον έρωτα. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι στο «2ο Φεστιβάλ Κρήτης» και στη συνέχεια ακολούθησε περιοδεία σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Τον Οκτώβριο του 2022 η παράσταση ανέβηκε στην Αθήνα στον πολυχώρο «Bios» λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς.

Η είσοδος για τους πολίτες είναι ελεύθερη