ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

Θεατρικός Περίπλους: “Το αμάρτημα της μητρός μου” ξανά στο Ρέθυμνο για 3 παραστάσεις

Ο Θεατρικός Περίπλους παρουσιάζει "Το αμάρτημα της μητρός μου" του Γεωργίου Βιζυηνού

Σε μια μικρή αυλή, που αξίζει να επισκεφθεί όποιος Ρεθυμνιώτης δεν το έχει ήδη κάνει, ο Θεατρικός Περίπλους επέλεξε να παρουσιάσει τις 3 τελευταίες παραστάσεις του έργου «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού. Στην αυλή, λοιπόν, του Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου, η οποία θα γίνει ένα με την παράσταση και το κλίμα του έργου, δίνεται το ραντεβού με τον κόσμο του Γεώργιου Βιζυηνού και της μητέρας του.

«Ψάχναμε καιρό για ένα χώρο που θα αγκάλιαζε την παράστασή μας, που δεν θα ήταν θέατρο αλλά που θα μπορούσε να ενωθεί μαζί μας, να μεταμορφωθεί σε θεατρική σκηνή και να δώσει στο έργο αυτό το σπίτι του. Η αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου ήταν ακριβώς αυτό που ζητούσαμε», λένε οι συντελεστές του έργου, «Εκεί στο βενετσιάνικο αρχοντικό της οδού Βερνάρδου θα σας περιμένουμε όλους, για να κάνουμε μαζί ένα ταξίδι αλλιώτικο, σε ξεχασμένους ίσως καιρούς αλλά σε καθολικά συναισθήματα.». Άλλωστε εύκολα βρίσκει κανείς ένα δεσμό ανάμεσα στο μουσείο αυτό και στο κείμενο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, το οποίο είναι ως γνωστών γεμάτο από λαογραφικά στοιχεία του δικού του τόπου, της Θράκης.

Ο Θωμάς Καντιφές, ο σκηνοθέτης της παράστασης, έχει διασκευάσει το διήγημα, διατηρώντας ως έχει τον λόγο του Βιζυηνού. Άλλωστε η πρόκληση είναι αυτή, να αισθανθούν και να βιώσουν οι θεατές την τραγική ιστορία της Δεσποινιώς της Μιχαλιέσας, της μητέρας του συγγραφέα, με τον μοναδικό τρόπο που εκείνος επέλεξε να την μοιραστεί. «Aφαιρώντας από το λόγο του Βιζυηνού την καθαρεύουσα είναι σαν να γράφει κανείς ένα καινούριο έργο», λέει ο Θωμάς Καντιφές, και συμπληρώνει πως ο σκοπός του δεν ήταν αυτός.

Χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης της παράστασης γράφει στο κείμενο του προγράμματος ότι:

«Το «αμάρτημα της μητρός μου» είναι ένα από τα γνωστότερα διηγήματα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη. Διαβάζοντάς το εμφανίζεται ανάγλυφα μπροστά μας η φιγούρα της μητέρας του Βιζυηνού, με την τραγική ιστορία της που ξεδιπλώνεται μέσα στις λίγες σελίδες του. Αυτό όμως που την καθιστά ένα πραγματικά τραγικό πρόσωπο – και για εμάς πια θεατρικό – είναι το παρελθόν και το μέλλον της. Μας κινεί το ενδιαφέρον και ταξιδεύουμε μαζί της συμπληρώνοντας ένα – ένα τα κομμάτια της ιστορίας της πέρα από το διήγημα.

Αυτή η γυναίκα, λοιπόν, έγινε η κεντρική ηρωίδα για εμάς. Τη «βρήκαμε» στο σπίτι της εκεί κάπου στα 1907, προχωρώντας προς το τέλος, να ζει με τα φαντάσματά της, να περιμένει για πάντα το Γιωργή να γυρίσει, να συνειδητοποιεί, να θυμάται και να ξαναζεί στιγμές της ζωής της ταξιδεύοντας μέσα από τα λόγια και την σκέψη του παιδιού της, του Γεώργιου Βιζυηνού, μεταφέροντάς μας με την απλότητα αλλά και το βάθος, που έχει μια τέτοια γυναίκα το διήγημα «Το αμάρτημα της μητρός μου»…το δικό της «αμάρτημα».

Ο χαρακτήρας της Δεσποινιώς ζωντανεύει μέσα από την ηθοποιό Μαρία Καντιφέ, η οποία με τη μακρόχρονη πορεία της και εμπειρία της στο θέατρο, έδωσε, στις παραστάσεις που προηγήθηκαν, και θα μας χαρίσει ξανά μία ερμηνεία αξέχαστη. Ο λόγος του Βιζυηνού θα μεταφερθεί σε εμάς με τέτοιο τρόπο και τέτοια αλήθεια ώστε να φτάσει οικείος πια στα αφτιά οποιουδήποτε θεατή.

Το έργο μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων θα ταξιδέψει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πάντα έχοντας ως βάση και τόπο γέννησης το Ρέθυμνο και σπίτι του τον Θεατρικό Περίπλου. Για τον Θωμά Καντιφέ η παράταση αποτέλεσε εξαρχής ένα στοίχημα, όπως και για την ηθοποιό Μαρία Καντιφέ, η οποία επέστρεψε δυναμικά. Για την επιλογή της αυτή αναφέρει τα εξής: «Μετά την πορεία μου στις σκηνές τις Αθήνας θεωρώ ότι το θέατρο για να γίνει όπως το αισθάνομαι εγώ ανάγκη μου, πρέπει να είναι υπό τη σκέπη της αγάπης και της φροντίδας προς αυτό και όχι προς το στόχο της ατομικής ανάδειξης και του κέρδους. Άλλωστε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ποτέ δεν έπαψα να είμαι κομμάτι του Θεατρικού Περίπλου».

Αυτή την αγάπη προς την τέχνη ο Θεατρικός Περίπλους την υπηρετεί πιστά από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, και αυτή η παράσταση είναι σίγουρα άλλη μία απόδειξη αγάπης απέναντι στο ουσιαστικό και αληθινό θέατρο. Αναμφισβήτητα όποιος δεν έχει παρακολουθήσει ακόμα το έργο αυτό πρέπει να βρεθεί στο Λαογραφικό Μουσείο (οδός Βερνάρδου 28-30 , Παλιά Πόλη) μία από αυτές τις μέρες.

Όσοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν το εισιτήριο τους από την προπώληση θα μπορούν να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους με απλή κράτηση μέσω τηλεφώνου στο: 6945458516.

Παραστάσεις: 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο) στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου (οδός Βερνάρδου 28-30 , Παλιά Πόλη). Ώρα: 21.30.

Πληροφορίες: 6945458516 & www.theatrikosperiplous.gr

δείτε που είναι το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου

Ρέθυμνο 741 00, Ελλάδα