ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

Θεατρικός Περίπλους, Η Βασίλισσα του Χιονιού: Συνεχίζονται οι παραστάσεις

Ο Θεατρικός Περίπλους συνεχίζει και την καινούρια χρονιά την παράσταση «Η Βασίλισσα του χιονιού», του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η σκηνοθεσία του Θωμά Καντιφέ καθώς και η μουσική που έγραψε ο Αντώνης Ζαχαράκης ειδικά για την παράσταση, δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα που ταξιδεύει το κοινό. Με τις καρδιές σας πάντα ζεστές ακολουθήστε κι εσείς τη μικρή Γκέλντα, η οποία με οδηγό την καρδιά της ψάχνει να βρει τον φίλο της τον Καρλ στο παγωμένο βασίλειο της βασίλισσας του χιονιού.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Θωμάς Καντιφές σημειώνει για το έργο:

«Έξω ο φόβος…
Και εμείς εδώ…
Οι εραστές της τέχνης…
Οι αρχιτέκτονες ονείρων…
Που χανόμαστε σε ταξίδια θεατρικά…
Υλοποιώντας ουτοπίες…
Ξεκινάμε την βασίλισσα του Χιονιού και όπως πάντα όταν ένα έργο που ξεκινώ ξέρω ότι θα το δουν και παιδιά.
Σκέφτομαι:
Εμπρός να δημιουργήσουμε υποψιασμένους αυριανούς θεατές.
Επιμένω:
Το θέατρο είναι αγωγή της ψυχής
Γι’αυτό και βάζω πάνω απ’όλες τις ιδέες
«Το θέατρο μέσα στο θέατρο»
Και συνεχίζω.
Παίρνω στοιχεία από τη βιογραφία του Άντερσεν. Οι κούκλες, οι μαριονέτες, ο μικρόκοσμος του θεάτρου, η μαγεία του ονείρου.
Του ονείρου που η τεχνολογική έξαρση και η ταχύτητα της τηλεόρασης διαλύει, αποσυνθέτει, απομυθοποιεί, καταστρέφει.

Επιστρέφω στο παραμύθι των παιδικών μου χρόνων και καταλήγω όπως πίστευε και ο ίδιος ο Άντερσεν, όχι τα παραμύθια του απευθυνόντουσαν όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους γονείς τους, που έβλεπαν τις δήθεν απλοϊκές ιστορίες με την ωριμότητα της ηλικίας τους και καταλάβαιναν ότι πρόκειται για σοβαρά και εξαίρετης ποιότητας δημιουργήματα.

Ελπίζω ότι αυτή η παράσταση θα μιλήσει στις καρδιές όλων, ηθοποιών και θεατών, σαν το παραμύθι της γιαγιάς, θα τις κρατήσει ζεστές, θα τους δείξει αγάπη και θα φέρει την άνοιξη κι εδώ.

Κι ας είναι έξω ο φόβος που μας κρατάει ψυχρούς…παγωμένους…
Έτσι γεννιούνται οι στίχοι για το φινάλε. Σαν παραμύθι μες την καρδιά. Που αγάπη ψάχνει και ζεστασιά.  Ποτάμια χιόνια κι εσύ κοντά. Μη φεύγεις στάσου, μια σου ματιά. Φεγγάρια κι όνειρα θ’ ακολουθώ. Λέγοντας σ’ όλους πως σ’ αγαπώ. Καρδιά ας κρατήσουμε όλοι ζεστή. Κι όλος ο κόσμος μας μια σκηνή. Τρέχοντας θα ‘ρθω για να σε βρω. Μέχρι η Άνοιξη να ‘ρθει κι εδώ. Μα πάντα ο φόβος θα ακολουθεί. Σαν το χειμώνα που ‘ρθε στη γη. Τότε ας κάνουμε την ίδια ευχή. Κι όλοι οι δρόμοι μας θα ‘ναι ανοιχτοί. Καρδιά ας κρατήσουμε όλοι ζεστή. Κι όλος ο κόσμος μας μία σκηνή.

Στιγμές ευτυχίας οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς. Άλλωστε αυτό είναι η ευτυχία. Είναι αυτό που προσπάθησες για να τ’ αποκτήσεις. Είναι ο κόπος, είναι ο δρόμος, το ταξίδι, η αντοχή και η προσμονή. Η ευτυχία βρίσκεται λίγο πιο κάτω, είναι μετά και διαρκεί, αν βρεθεί, όσο το άναμμα ενός σπίρτου.

Και μια και μιλάμε για σπίρτα, έρχεται στο νου μου άλλη μια ιστορία του Άντερσεν. Και διαβάζω στο βιβλίο ότι τα Χριστούγεννα του 1835 ο αιώνιος παραμυθάς έγραφε σε μια φίλη του: «Αρχίζω να γράφω μερικά παραμύθια για παιδιά, γιατί προσπαθώ να πάρω με το μέρος μου τις μελλοντικές γενιές»

Σας ευχαριστώ όλους, Καλή Παράσταση
Θωμάς Καντιφές

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012
13,14,15 – 20,21,22 – 27,28,29
Ώρα: 19.00
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6945458516

[box style=”rounded” border=”full”]δείτε που είναι η Σκηνή του Θεατρικού Περίπλου[/box]

[mappress mapid=”96″]