ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Θεοχάρης Δετοράκης: Ένας σπουδαίος των γραμμάτων της Κρήτης έφυγε από τη ζωή

Μία σπουδαία μορφή των Γραμμάτων της Κρήτης έφυγε από τη ζωή. Ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρης Δετοράκης απεβίωσε στα 87 του χρόνια, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη το πολυσχιδές έργο του για το νησί.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, από τον Ι.Μ. Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Η σορός του εκλιπόντος θα βρίσκεται στο ναό από τις 11.00 το πρωί.

Ένας μεγάλος Κρητολόγος

Ο Θεοχάρης Ε. Δετοράκης (γεν. 1936), ήταν ομότιμος καθηγήτης βυζαντινής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και την πολυτάραχη ιστορία της τον έστρεψε νωρίς στην έρευνα και στη μελέτη των κρητικών πραγμάτων.

Η Κρήτη βρισκόταν στο κέντρο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων και υπηρετήθηκε παράλληλα με τη βυζαντινή φιλολογία.

Ήταν ευφήμως γνωστός κρητολόγος και είχε δημοσιεύσει περισσότερες από πενήντα εργασίες, που αναφέρονται σε κρητολογικά θέματα, ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά, και λαογραφικά.

Τα ειδικά επιστημονικά ενδιαφέροντά του ήταν η Βυζαντινή Υμνογραφία και Αγιολογία και η Ιστορία της Κρήτης. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής ήταν «Oι άγιοι της πρώτης βυζαντινής περιόδου της Kρήτης και η σχετική προς αυτούς φιλολογία (Aθήναι 1970)».

Το φθινόπωρο του 1985 του απονεμήθηκε το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης “για την ποιότητα και τη έκταση της επιστημονικής του προσφοράς”.

Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε Πρόεδρος της Eταιρίας Kρητικών Iστορικών Mελετών, Eταίρος της Eταιρείας Bυζαντινών Σπουδών, Άρχων Mέγας Πρωτονοτάριος της Aγίας και Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας (Oικουμενικό Πατριαρχείο) και έχει τιμηθεί επίσης με Βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Συλλυπητήρια Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης  σε δήλωση του, επισημαίνει την μεγάλη προσφορά του διακεκριμένου  Πανεπιστημιακού
Θεοχάρη Δετοράκη στα γράμματα, την επιστήμη, τον Πολιτισμό της Κρήτης και εκφράζει  τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια
του.

Συγκεκριμένα στη δήλωση του ο κ. Αρναουτάκης αναφέρει: «Με σπουδαία διαδρομή στην επιστήμη, αφήνοντας μια μοναδική σφραγίδα στα γράμματα, στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, ο Ομότιμος Καθηγητής Θεοχάρης Δετοράκης έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας μεγάλο κενό στην οικογένειά του, στην κοινωνία της Κρήτης και στην επιστημονική κοινότητα. Για πολλά χρόνια, ακούραστος στην επιστημονική έρευνα,  συνέγραψε μοναδικής αξίας βιβλία και συγγράμματα για την Κρήτη και τη Βυζαντινή Φιλολογία. Ως Περιφέρεια Κρήτης, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΔΕΤΟΡΑΚΗ

Μας προκαλεί μεγάλη θλίψη η απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη.

Ο Θεοχάρης Δετοράκης, μία σπουδαία μορφή των Γραμμάτων της Κρήτης και αφοσιωμένος δάσκαλος που με το ήθος και την άριστη επιστημονική του κατάρτιση πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Υπηρέτησε εξίσου τις Κρητολογικές σπουδές, παράλληλα με τη Βυζαντινή φιλολογία.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης τον τιμά για τη σημαντικότατη προσφορά του στο Ίδρυμα και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους συναδέλφους -τα παιδιά του – Μαρίνα και Στάθη, καθώς και στα άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΘΕΟΧΑΡΗ ΔΕΤΟΡΑΚΗ

Με αφορμή την απώλεια του καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση:
 
Στις μεγάλες απώλειες των Κρητικών Πνευματικών Ανθρώπων συγκαταλέγεται πλέον και εκείνη του αγαπητού μας και σεβαστού καθηγητή
Θεοχάρη Δετοράκη. Του ανθρώπου που συνέδεσε άρρηκτα την πνευματική πορεία του με την Κρήτη και την Ιστορία της. Στην πολυκύμαντη αλλά και εξαιρετικά παραγωγική διαδρομή του, επιστράτευε πάντα την αγάπη του για το νησί μας. Αυτή η αφοσίωση λειτουργούσε ως κινητήρια δύναμη των πνευματικών πρωτοβουλιών και αναζητήσεών του.

Σε συνδυασμό με την σοβαρότητα που τον διέκρινε και βέβαια με τις μοναδικές γνώσεις, εμπειρίες και αρετές του, ο Θεοχάρης Δετοράκης κατέκτησε κορυφαία θέση στο επιστημονικό και πνευματικό δυναμικό της Κρήτης. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, με σπουδαία όμως παρακαταθήκη το πλούσιο έργο που μας κληροδοτεί.

Στους οικείους του, απευθύνω τα πιο εγκάρδια συλλυπητήριά μου.

Ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Επί τη εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Θεοχάρους Δετοράκη, Ομοτίμου Καθηγητού Βυζαντινής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Άρχοντος Μεγάλου Πρωτονοταρίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εκφράζει προς τους οικείους αυτού και προς την πανεπιστημιακήν κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης ολόθερμα συλλυπητήρια και δέεται του Κυρίου διά την ανάπαυσιν αυτού μετά των δικαίων και των αγίων.

Ο αείμνηστος Καθηγητής αφιέρωσε σύνολον την ζωήν αυτού εις την Κρήτην, εις την μελέτην της Ιστορίας και την ανάδειξιν αυτής, και εταυτίσθη μετά του Πανεπιστημίου Κρήτης, συμβάλλων και ούτω διά της προσωπικότητός του και της πολυπτύχου και καρποβριθούς προσφοράς του εις το υψηλόν επίπεδον του Πανεπιστημίου Κρήτης, προσέφερε δε πολλά και αγαθά προς την Εκκλησίαν Κρήτης και ιδιαιτέρως προς την Ιεράν Μητρόπολιν Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Ο μακαριστός μέγας Καθηγητής ενέπνευσε πολλούς διά του ήθους και της επιστημοσύνης αυτού και δεν θα παύση και από του ουρανού να διδάσκη και να εμπνέη η επιβλητική μορφή και η σπουδαία προσφορά αυτού εις τον τόπον, εις τηνΚρήτην και εις το Πανεπιστήμιόν της.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ευρισκόμενος εις Αθήνας διά υπηρεσιακούς λόγους της Ιεράς Μητροπόλεως και Συνοδικήν αποστολήν της Εκκλησίας Κρήτης, θα εκπροσωπηθή εις την εξόδιον ακολουθίαν του μακαριστού Καθηγητού υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Παρθενίου Καλυβιανάκη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης – Μπαλή της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Είη η μνήμη αυτού αιωνία και αγήρως.