ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Θερμός ο χειμώνας 2019/20 στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας – Εξαίρεση η Κρήτη

Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος, Θ. Μ. Γιάνναρος, Στ. Ντάφης

Θερμός ήταν ο χειμώνας 2019/20 στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας, όπως προκύπτει από την ανάλυση των παρατηρήσεων του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τα αποτελέσματα της οποίας συνοψίζονται στον επόμενο χάρτη και τον πίνακα που τον συνοδεύει. Η σύγκριση έγινε με τον μέσο όρο της θερμοκρασίας της περιόδου 210-2019 (10 έτη).

Σε σύνολο 16 επιλεγμένων σταθμών1, 11 παρουσίασαν θετικές αποκλίσεις και 5 παρουσίασαν αρνητικές αποκλίσεις. «Πρωταθλήτρια» του φετινού θερμού χειμώνα ανακηρύσσεται η Ορεστιάδα, όπου η μέση ημερησία θερμοκρασία βρέθηκε υψηλότερη κατά 1,2°C της αντίστοιχης κλιματικής τιμής της περιόδου 2010 – 2019. Υψηλές θετικές αποκλίσεις, κοντά στον 1°C παρατηρήθηκαν επίσης στους σταθμούς της Αλεξανδρούπολης, του Κιλκίς, της Λήμνου, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης, ενώ μικρότερες θετικές αποκλίσεις, μεταξύ 0,2 – 0,6°C, καταγράφηκαν στην Ήπειρο (Πρέβεζα, Ιωάννινα), τη Δ. Μακεδονία (Φλώρινα), την Πελοπόννησο (Σπάρτη) και τις Κυκλάδες (Τήνος).

Στον αντίποδα, ελαφρά αρνητικές αποκλίσεις μεταξύ -0,1°C και -0,4°C, καταγράφηκαν σε 5 μετεωρολογικούς σταθμούς της νότιας χώρας, σε Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αγ. Νικόλαος), Βοιωτία (Λιβαδειά) και Αττική (Αθήνα). Οι αρνητικές αυτές αποκλίσεις είναι απόρροια των μετεωρολογικών συνθηκών που σημάδεψαν το φετινό χειμώνα στη χώρα μας, με την επικράτηση βορείου ρεύματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

1 Η επιλογή των μετεωρολογικών σταθμών για τον υπολογισμό των αποκλίσεων της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας έγινε κατόπιν ποιοτικού ελέγχου των μετρήσεων και με γνώμονα την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του Ελλαδικού χώρου.