ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Εισαγγελική έρευνα για Αγοραστό, Μπέο και τους υπόλοιπους τοπικούς παράγοντες

Εισαγγελική παρέμβαση σε ανώτατο βαθμό διετάχθη από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για στοχευμένες έρευνες των εισαγγελικών αρχών για συγκεκριμένα έργα που δεν έγιναν, με αφορμή τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Η εισαγγελική παρέμβαση είναι στοχευμένη και κατευθύνεται προς συγκεκριμένα πρόσωπα και τοπικούς παράγοντες. Μεταξύ των προσώπων που αναφέρονται είναι οι Περιφερειάρχες όλων των Νομών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, και οι δημοτικές αρχές Καρδίτσας και Βόλου, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι. Η έρευνα θα εξετάσει τι έγινε και τι δεν έγινε από τον Ιανό και μετά, από την περίοδο του 2020 μέχρι το καλοκαίρι του 2023, δηλαδή.

Πρακτικά, εξετάζεται πού πήγαν τα κονδύλια για τα αντιπλημμυρικά, ενώ ερευνώνται συγκεκριμένες καταγγελίες και έργα.

Αναλυτικότερα ερωτάται ποια μέτρα έλαβαν, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός Αντιπεριφειάρχης κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, Δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία “Ιανός” το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, δηλαδή εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου “Daniel” από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ερευνάται ακόμη ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, καθώς και από τον Δήμαρχο Βόλου στο Δήμο του Βόλου, και από τον Δήμαρχο Καρδίτσας στο Δήμο Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, ποια δεν έγιναν και ποια δεν ολοκληρώθηκαν και για ποιους λόγους.

Ερευνάται ακόμη τι έγινε με τη γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στον Αλμυρό Μαγνησίας, η οποία έπεσε μέσα σε έξι μήνες.

Εξετάζεται ακόμη αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας.

Ακόμη ερευνάται για ποιους λόγους καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Ενιπέα στα Φάρσαλα, το οποίο εκτιμάται ότι θα θωρακίσει την περιοχή.

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως στοχευμένη έρευνα που οδηγεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις, την οποία και μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά, παρακάτω.

Αναλυτικά η παρέμβαση:

“Προς τους κκ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων

Ενόψει της βιβλικής καταστροφής της Θεσσαλίας από την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον, στις υποδομές, στις περιουσίες κλπ, πρωτίστως δε με συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών και ανεξαρτήτως της όποιας σχέσης του καιρικού αυτού φαινομένου με την κλιματική αλλαγή, που ωστόσο είναι πλέον από καιρό γνωστή σε όλους μας, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κλπ.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, εκτός των άλλων, με βάση και τα συνημμένα δημοσιεύματα, θα πρέπει να διερευνηθεί, κατά λόγο τοπικής σας αρμοδιότητος:

 1. Ποιά ακριβώς μέτρα έλαβαν, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός Αντιπεριφειάρχης κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, Δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, ήτοι εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου «Daniel» από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις του και, κυρίως, να προστατευθούν οι ζωές των συμπολιτών τους. Πριν δηλαδή το φαινόμενο, αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου, σε επίπεδο συντονισμού των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών τους.
 2. Το ακριβές ύψος των διατεθέντων για αντιπλημμυρικά έργα ποσών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου και Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, καθώς και τα διατεθέντα για άλλους σκοπούς ποσά, όπως π.χ. για έργα οδοποιίας και αθλητισμού ή για επικοινωνία.
 3. Ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, καθώς και από τον Δήμαρχο Βόλου στο Δήμο του Βόλου, και από τον Δήμαρχο Καρδίτσας στο Δήμο Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, ποια δεν έγιναν και ποια δεν ολοκληρώθηκαν και για ποιους λόγους. Πόσο αποτελεσματικά ήταν τελικά τα έργα που έγιναν, καθώς επίσης και εάν οι αντίστοιχες μελέτες αυτών ελάμβαναν υπόψη κακοκαιρίες παρόμοιες με την «Daniel».
 4. Αν η κατασκευή των ως άνω αντιπλημμυρικών έργων ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, όπως για παράδειγμα η γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στον Αλμυρό Μαγνησίας, η οποία είχε πληγεί από τις πλημμύρες του «Ιανού» και ανακατασκευάσθηκε («αναβαθμίσθηκε» ή άλλως «αποκαταστάθηκε ή ενισχύθηκε») τέλη του 2022 με Άνοιξη του 2023, για να καταρρεύσει τελικά τμήμα της τον Σεπτέμβριο του 2023, ελέγχοντας σε αποφατική περίπτωση, πλέον των άλλων υπευθύνων και τους αναδόχους των συγκεκριμένων έργων.
 5. Αν τα έργα που έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Καρδίτσας και Βόλου μετά τον «Ιανό» ήταν ενταγμένα σε μια συνολική μελέτη που να συνδέει τα επιμέρους έργα προς το σκοπό της ολικής αντιμετώπισης του προβλήματος των πλημμυρών, ή αποσπασματικά, μικρής κλίμακας, και χωρίς έλεγχο.
 6. Αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας, αν και γνώριζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλημμυρίσουν τα χωριά της περιοχής, τα οποία και δεν έσπευσαν προηγουμένως να εκκενώσουν ή ότι σκόπιμα και προκειμένου να μην πλημμυρίσει η πόλη δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα στο πιο πάνω ποτάμι μέσα στον κάμπο, ενώ ενισχύθηκαν τα αναχώματα προς την πλευρά της πόλης της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα το ποτάμι να υπερχειλίσει εκεί και να ξεχυθούν τεράστιοι όγκοι νερού, οι οποίοι και πλημμύρισαν τα χωριά του κάμπου.
 7. Αν λειτουργούσε στην πόλη του Βόλου το αντλιοστάσιο του Παλιού Λιμεναρχείου και οι δεξαμενές συλλογής & εκτόνωσης των όμβριων υδάτων στη Νεάπολη, και σε αποφατική περίπτωση αν αυτό συνετέλεσε στην ένταση της πλημμύρας.
 8. Για ποιο λόγο δεν κατασκευάσθηκε κάποιο ειδικό υδραυλικό έργο, στη γέφυρα του ΟΣΕ της οδού Παπαδιαμάντη, στον χείμαρρο του Κραυσίδωνα, στην πόλη του Βόλου, και αν εξαιτίας της παράλειψης αυτής υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας, με αποτέλεσμα την καταστροφή υποδομών και περιουσιών».
 9. Για ποιους λόγους καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Ενιπέα στα Φάρσαλα, το οποίο εκτιμάται ότι θα θωρακίσει την περιοχή, με αποτέλεσμα τρία χρόνια μετά τον «Ιανό», όταν και είχε επικαιροποιηθεί η επισήμανση της κρισιμότητάς του, να βρίσκεται στη δεύτερη φάση δημοπράτησης της μελέτης.
 10. Αν από τη χρηματοδότηση περίπου 12.500.000 ευρώ που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το 60% διατέθηκε για έργα «βιτρίνας» και «αλλότριους σκοπούς» και μόνο τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν για έργα που σχετίζονταν αποκλειστικά με τις επιπτώσεις του «Ιανού» ή την πρόληψη για ανάλογη απειλή στο μέλλον.
 11. Αν οι ερευνώμενοι προχώρησαν στην κατασκευή έργων βιτρίνας και όχι αποκατάστασης των ζημιών του «Ιανού», σε έργα ασφαλτόστρωσης σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί και σε εργολαβίες με τόσο υψηλές εκπτώσεις που εξαρχής προκαλούσαν αμφιβολίες για την ποιότητα και την επάρκεια των έργων, ερευνώντας στην περίπτωση αυτή και τους αναδόχους των σχετικών έργων”.

Οργή των αγροτών: “Θα πετάξουμε τα νεκρά ζώα μπροστά στη Βουλή”

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τον Παλαμά Καρδίτσας καθώς αποκαλύπτεται καθημερινά το μέγεθος της καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Η επόμενη ημέρα από τις πλημμύρες δείχνει το τι περιμένει τους κατοίκους της περιοχής από εδώ και πέρα, οι οποίοι βλέπουν τη ζωή τους να έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, με το μέλλον τους να μοιάζει δυσοίωνο. Οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία αποκαλύπτουν μια πολύπλευρη τραγωδία και έναν τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο για ολόκληρο το γεωγραφικό διαμέρισμα. Η περιοχή κινδυνεύει από μια υγειονομική “βόμβα”, καθώς τα νεκρά ζώα στις γειτονιές και τα μαντριά των κτηνοτρόφων αποτελούν πηγή ανησυχίας για πιθανή εξάπλωση ασθενειών.

Οι κάτοικοι του Παλαμά, αν και απελπισμένοι, προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση μόνοι τους. Οι ίδιοι, ωστόσο, εκφράζουν την οργή, την αγωνία και την απελπισία τους, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια από την Πολιτεία και επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων τους.

Η δυσοσμία στην κωμόπολη των 6.000 κατοίκων είναι ανυπόφορη, καθώς πέρα από τα σαπισμένα αντικείμενα και τα σκουπίδια στους δρόμους, αμέτρητα είναι και τα νεκρά ζώα. Το θέαμα με τα “βουνά” των πτωμάτων είναι σοκαριστικό.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή δεν υπάρχει νερό ούτε για τη στοιχειώδη καθαριότητα και την προσωπική υγιεινή.

Άλλωστε, η ΔΕΥΑ ΠΑΛΑΜΑ ενημέρωσε την Τρίτη (12/9) τους δημότες του Δήμου Παλαμά, οι οποίοι ακόμη υδροδοτούνται από το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου, για προληπτικούς λόγους να μην χρησιμοποιούν το νερό για πόση, πάρα μόνο για οικιακή χρήση, διότι “δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της ποιότητάς του”.

Στο μεταξύ, στις πληγείσες περιοχές έχει μεταβεί ήδη από το βράδυ της Δευτέρας (11/9) ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να συνδράμει στη διαδικασία απολύμανσης.

Μάλιστα, αναμένεται να εγκατασταθούν πέντε σταθμοί απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα δύναται επίσης να απολυμανθούν και πολίτες σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.

Οι συνθήκες στον Παλαμά Καρδίτσας γίνονται όλο και πιο απελπιστικές, καθώς η πλημμύρα έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες νεκρά ζώα και έναν τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο.

Κουφάρια ζώων επιπλέουν στα πλημμυρισμένα εδάφη, προκαλώντας τεράστια ανησυχία.

Παρά τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία, πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι, με τα γυμνά τους χέρια, μακριά από τις στάνες και τα σπίτια τους τα νεκρά ζώα.

Πρόκειται για μια πράξη απελπισίας των κτηνοτρόφων, μιας και η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει εδώ και 7 μέρες να απομακρύνει τα πτώματα και να προχωρήσει στην καύση τους, όπως ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο.