ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Συνεχίζεται η μάχη με τις λάσπες και τις πλημμύρες – Στα δύο κομμένη η Ελλάδα

Μάχη μία εβδομάδα μετά με τις λάσπες και τις πλημμύρες. Παραμένουν αποκλεισμένα χωριά, λίμνη η Εθνική Οδός

Ο θεσσαλικός κάμπος είναι αγνώριστος. Τεράστιες εκτάσεις εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το νερό, μία εβδομάδα μετά την κακοκαιρία, με την Εθνική Οδό να μοιάζει με μία απέραντη λίμνη.

Οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι μέρα με τη μέρα με το πλήρες μέγεθος της καταστροφής στις περιουσίες και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ παραμένουν χωρίς ρεύμα, πόσιμο νερό. Όσοι δεν είδαν το σπίτι τους να καταστρέφεται ολοκληρωτικά από τις πλημμύρες, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, ενώ εκατοντάδες συμπολίτες τους έχουν μείνει άστεγοι.

Και αν ο κίνδυνος νέων πλημμυρών πέρασε, η υγειονομική βόμβα που κρύβουν τα λασπόνερα, ελλοχεύει και απειλεί τις ζωές εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής.

Πλέον η Θεσσαλία και οι άνθρωποι της μετρούν πληγές με τους κρατικούς φορείς να έχουν ένα τεράστιο αγώνα δρόμου για να επαναφέρουν και να διασφαλίσουν την καθημερινότητα στην περιοχή.

Η υγειονομική βόμβα στα λασπόνερα

Χιλιάδες νεκρά ζώα αναδύονται μέσα στα λασπόνερα που έχουν πλημμυρίσει το θεσσαλικό κάμπο, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα. Κρίσιμο σημείο είναι η ταχεία περισυλλογή τους, καθώς τα νερά προσελκύουν και κουνούπια. Παράλληλα υπάρχει και η απειλή από τα καύσιμα και τα φυτοφάρμακα που βρίσκονταν στις πλημμυρισμένες αποθήκες.

Αποκατάσταση της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Η χώρα είναι κομμένη στα δύο εδώ και μέρες, με την Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης να έχει μετατραπεί σε μία μεγάλη λίμνη. Δεν αρκεί να φύγουν τα νερά για να δοθεί στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός, αλλά πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος του οδοστρώματος που αυτή τη στιγμή είναι πλημμυρισμένο, αφού δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι άλλη ζημιά μπορεί να έχει γίνει, ποια διάβρωση μπορεί να έχουν οι δρόμοι.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που δείχνει ένα σκάφος να διασχίζει την Εθνική Οδό.

Η Λάρισα είναι αποκομμένη από τη Θεσσαλονίκη και σιδηροδρομικά καθώς οι γραμμές του τρένου έχουν υποστεί , ενώ ούτε οι υπεύθυνοι μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα πόσες μέρες θα χρειαστούν ώστε να επανέλθει το οδικό δίκτυο, αποκλείουν όμως το να γίνει πιο σύντομα από τη μία εβδομάδα.

Ζημιές σε σπίτια, σχολεία, κρατικές υποδομές

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Όλος ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο βασίλειο λάσπης.

Αδύνατη συνεχίζει όμως να παραμένει η πρόσβαση σε δεκάδες χωριά. Σε ορισμένα η πρόσβαση είναι μόνο με βάρκες και μεγάλα μηχανήματα, σε άλλα μόνο από αέρος ενώ στο χωριό Μεταμόρφωση Καρδίτσας δεν έχει φτάσει ακόμη ο κρατικός μηχανισμός.

Τώρα, το βάρος πρέπει να δοθεί στην καταγραφή των ζημιών, ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών και η επαναφορά πόσιμου νερού και ρεύματος.

Χρειάζεται άμεσα η τεχνική και επιστημονική συνδρομή προκειμένου να επανέλθει η δυνατότητα καλλιέργειας της γης, καθώς στην περιοχή ο πρωτογενής τομέας είναι το σημαντικότερο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας.

Μόνο στη Θεσσαλία παράγεται το 71% του χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα, γίνεται το 50% της παραγωγής τυριών, το 18,5% του γάλακτος, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές σε καλλιέργειες.

Η Λάρισα είναι ο σιτοβολώνας της χώρας, καθώς παράγει το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού. Ακόμη στη Λάρισα έχουμε τη μισή ελληνική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας. Με τη νέα καλλιεργητική περίοδο να ξεκινά τον Νοέμβριο, είναι άγνωστο πόσες εκτάσεις τελικά θα είναι καλλιεργήσιμες.