ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Υπερχείλισε ο Πηνειός, κλειστή η Εθνική Οδός – Αγωνία για τη Λάρισα

Αγωνία για την πόλη της Λάρισας με την πόλη να εξακολουθεί να κινδυνεύει από την υπερχείλιση του Πηνειού. Έκλεισε η Εθνική Οδός στο ρεύμα προς Αθήνα. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό κατοίκων στον θεσσαλικό κάμπο.

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στις περιοχές της Θεσσαλίας μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ενώ ο Πηνειός έχει φουσκώσει επικίνδυνα και υπάρχουν πλέον φόβοι για το κέντρο της Λάρισας, ενώ παράλληλα η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην Εθνική Οδό. Όσο η στάθμη του νερού ανεβαίνει, αποφασίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκκενώσεις οικισμών.

Η λίστα με τους νεκρούς μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (08/09), οι νεκροί επισήμως είναι 10 και οι αγνοούμενοι τέσσερις, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους θα ανέβει κατά πολύ.

Ο Πηνειός έχει φουσκώσει επικίνδυνα, η στάθμη του σε κάποια σημεία φθάνει τα 10 μέτρα με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να έχει υπερχειλίσει, ενώ ήδη πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζουν και παραποτάμιες περιοχές της πόλης της Λάρισας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μηνύματα του 112 διαδέχονται το ένα το άλλο.

Λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Το βάρος έχει πλέον πέσει στους απεγκλωβισμούς πολιτών με ό,τι μέσο είναι εφικτό, από τις περιοχές που έχουν “εξαφανιστεί” κάτω από τόνους λάσπης -ιδίως από τον Παλαμά Καρδίτσας- είναι συνταρακτικές. Όπως και οι μαρτυρίες κατοίκων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι για ώρες χωρίς τροφή και νερό και περιμένουν καρτερικά βοήθεια.

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες κατοίκων του Παλαμά Καρδίτσας στον απεσταλμένο του NEWS 24/7 Μάνο Φραγκιουδάκη. Ψάχνουν βάρκες για να φύγουν από τα σπίτια τους και εκφράζουν την οργή τους για την καθυστερημένη αντίδραση των αρχών.

Τραγική είναι η κατάσταση και στον Βόλο. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι δεν έχουν καθαρό πόσιμο νερό, οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες ενώ και στο Πήλιο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι.

Το οδικό δίκτυο σε διάφορα τμήματά του είναι κατεστραμμένο, αποκόπτοντας τη συγκοινωνία, την ηλεκτροδότηση, και την υδροδότηση σε πάρα πολλά χωριά της περιοχής.