ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Θετικές οι εξαγγελίες από τη νέα κυβέρνηση

Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

Ενθαρρυντικό το περίγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα. Με εξαίρεση ορισμένες υπαναχωρήσεις κυρίως στον τομέα της οικονομίας και στο χρονοδιάγραμμα επαναφοράς του κατώτερου μισθού, η νέα κυβέρνηση αποπνέει αέρα αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας, της ισχύος του Συντάγματος και της απονομής δικαιοσύνης για το παρελθόν.

Σημαντικές φοροελαφρύνσεις για πληττόμενα στρώματα, και κυρίως μηνύματα στους εταίρους-δανειστές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=890MLF9nRBk[/youtube]

Ούτε βήμα πίσω από την προεκλογική της δέσμευση για κατάργηση του μνημονίου δεν διατίθεται να κάνει η Κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε σε κατηγορηματικό τόνο, απευθυνόμενος σε… πάντα ενδιαφερόμενο εντός κι εκτός συνόρων, ο Πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές».

Η εφαρμογή του συνόλου των προεκλογικών δεσμεύσεων αποτελεί αμετάκλητη απόφαση, είπε. «Ξεκαθαρίζουμε προς όλες τα κατευθύνσεις: Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική λαϊκή κυριαρχία και τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Γενάρη. Ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή ισχυρή εντολή για αλλαγή πολιτικής. Το μνημόνιο καταργήθηκε από την αποτυχία του και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν δικαιούμαστε να ζητήσουμε παράταση μνημονίου. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα τεχνικών δυσκολιών να ζητείται η παράταση του μνημονίου μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικά οφέλη εντός της χώρας» τόνισε.

Αντ’ αυτού, ο Πρωθυπουργός αντιπρότεινε τη «συμφωνία ενός προγράμματος-γέφυρα έως τον Ιούνιο για να υπάρχει ο χώρος για διαπραγμάτευση. Παρά τις δυσκολίες, είναι εφικτό. Υπάρχουν θέματα όπως το χρέος θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο όμως έχουμε σχέδιο, προτάσεις, ρεαλιστικές, ικανές να φέρουν πλαίσιο συμφωνίας αποδεκτό», είπε και δεσμεύτηκε ότι στοχεύει σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για να γίνει οικονομικά αυτοδύναμη αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί «εξοντωτικά πλεονάσματα».

διαβάστε περισσότερα στο thepressproject.gr