ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Θουκυδίδου Ιστορίαι – Κτήμα ες αεί»: Θεατρικές αναγνώσεις από το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 11:00 π.μ. θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, για πρώτη φορά, η σειρά των ηχογραφημένων θεατρικών αναγνώσεων «Θουκυδίδου Ιστορίαι – Κτήμα ες αεί», σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου, και συμπαραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της σκηνοθέτιδας Έμμυς Παπαβασιλείου.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Κωστής Καπελώνης, Αλέξανδρος Λογοθέτης και Ανθούλα Μαρινάκη. Φιλική συμμετοχή Άννα Μακράκη–Καρέλα, δημοσιογράφος. Η μουσική είναι του Λεωνίδα Μαριδάκη, η μίξη ήχου του Μανώλη Παπαδάκη, η δραματουργική επεξεργασία και η σκηνοθετική επιμέλεια της Έμμυς Παπαβασιλείου.

Επιστημονικοί σύμβουλοι της σειράς: Μελίνα Ταμιωλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Αγαμέμνων Τσελίκας, φιλόλογος, προϊστάμενος Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και Χαρά Αποστολάκη, υπεύθυνη αρχείου και βιβλιοθήκης Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Το έργο θα είναι διαθέσιμο για δωρεάν ακρόαση μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Ιδρύματος:

Το Ίδρυμα επιδιώκει να αναδείξει την πνευματική συνεισφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου στην κατανόηση του διαχρονικού έργου του Θουκυδίδη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τις εκλογές του 1920, στις οποίες ο Βενιζέλος δεν βγήκε ούτε βουλευτής. Η οδυνηρή ήττα του πολιτικού επέτρεψε στον διανοούμενο Βενιζέλο να αναζητήσει απαντήσεις μεταφράζοντας το έργο του Θουκυδίδη, το οποίο παραμένει σύγχρονο και στην εποχή μας.

Η συμπαραγωγή του έργου εντάσσεται στη σειρά διαδικτυακών δράσεων του Ιδρύματος, που ξεκίνησαν από τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να συνεχιστεί η επικοινωνία στη δύσκολη περίοδο που ζούμε όλοι τους τελευταίους μήνες.