ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Θρομβώσεις μετά από εμβόλιο: Γερμανοί επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τη λύση

Λύση στο πρόβλημα των θρομβώσεων που δημιουργούνται σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από εμβόλιο κορονοϊού της Astrazeneca και της Johnson & Johnson υποστηρίζουν ότι βρήκαν Γερμανοί επιστήμονες

Στον αδενοϊο, την τεχνική δηλαδή που χρησιμοποιείται στα εμβόλια της Astrazeneca και της Johnson & Johnson υποστηρίζουν Γερμανοί επιστήμονες ότι βρίσκεται το πρόβλημα που προκαλεί τις θρομβώσεις.

Η ομάδα με επικεφαλής των Rolf Marschalek από το πανεπιστήμιο του Γκέτε υποστηρίζει, μαλιστα, ότι έχει τον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές των εν λόγω εμβολίων μπορούν να τα βελτιώσουν προκειμένου να αποφεύγονται θρομβώσεις.

Οι επιστήμονες στην έρευνά τους η οποία, όμως, ακόμα δεν έχει μελετηθεί ενδελεχώς, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην είσοδο του αδενοϊού στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο κυττατικό υγρό (κυτοσόλη) που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες.

«Ο κύκλος ζωής του αδενοϊού περιλαμβάνει την μόλυνση των κυττάρων κα την είσοδο του αδενοϊού στον πυρήνα του κυττάρου. Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα γιατί το viral κομμάτι του DNA δεν έχει σχεδιαστεί να μπαίνει μέσα στον πυρήνα του κυττάρου» αναφέρεται στην έρευνα.

Μόλις βρεθούν μέσα στον πυρήνα του κυττάρου, τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας σπάνε σε κομμάτια, δημιουργώντας παραλλάξεις, που δεν μπορούν να προσδεθούν στην κυτταρική μεμβράνη όπου επισυμβαίνει η διαδικασία ανοσοποίησης.

Οι μεταλλαγμένες πρωτεΐνες αντ’ αυτού εκκρίνονται από κύτταρα στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη θεωρία του Marschalek.

Ο Γερμανός επιστήμονας είπε στους Financial Times ότι η Johnson & Johnson έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον ίδιο και την ομάδα του.

«H εταιρεία προσπαθεί τώρα να βελτιώσει το εμβόλιο. Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μπορούμε να πούμε στις εταιρείες πώς να αλλάξουν τον κώδικα για την πρωτεΐνη-ακίδα με έναν τρόπο που να εμποδίζει αυτές τις αντιδράσεις» είπε ο Marschalek

Αντίθετα η AstraZeneca δεν έχει επικοινωνήσει με τον Γερμανό επιστήμονα ο οποίος δηλώνει πως «αν το κάνουν θα τους πω τι να κάνουν για να παρασκευάσουν ένα καλύτερο εμβόλιο».