ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ

«Τι πράγματι, θέλει η Περιφέρεια Κρήτης από τις περιοχές NATURA;»

Στο πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου παρουσιάστηκε μια πρώτη γεύση από το τι σκέπτεται το μελετητικό γραφείο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος –Ενέργειας για τις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ.

Λίγο πολύ γνωστά και διαχρονικά, το θέμα είναι η Περιφέρεια Κρήτης, που θεωρείται το ανώτατο θεσμικό όργανο διοίκησης στο νησί, τι θέλει;

Άραγε συμφωνεί με τις εκφρασθείσες απόψεις του μελετητικού γραφείου ότι:

  1. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον όρο «Προστατευόμενο»
  2. Οι περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ ανήκουν σε όλους, τοπικούς κατοίκους, χρήστες και επενδυτές
  3. Ανεξάρτητα τι λέει το χωροταξικό της Κρήτης για τις ΑΠΕ αυτοί θα παρουσιάσουν μια πρόταση «εφαρμόσιμη» που θα περιέχει και σχεδιασμό με ΑΠΕ μέσα στις Προστατευόμενες περιοχές.
  4. Το γραφείο αυτό είχε προσκαλέσει εκπρόσωπο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και την οποία κάλεσε στο βήμα για χαιρετισμό.

Ξέρει η Περιφέρεια ότι:

  • Το μελετητικό γραφείο δεν ανέφερε τον στρατηγικό σχεδιασμό Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας, άρα και το πώς θα κατευθύνει ουσιαστικές δρασεις στους τοπικούς κατοίκους και τις δραστηριότητες τους που είναι ο Πρωτογενής Τομέας, μέσω των Διαχειριστικών Σχεδίων.
  • Η εκπόνηση της μελέτης είναι ένα κολοσσιαίο έργο στο οποίο έχει υλικές και άυλες δράσεις με άμεσα εμπλεκομένους τις τοπικές κοινωνίες, και οι συναντήσεις πρέπει να γίνονται εκεί και όχι στο Ηράκλειο.
  • Η Περιφέρεια πρέπει να φτιάξει ένα μηχανισμό παρακολούθησης το έργου έτσι ώστε να εγγυηθεί για όλους μας την ορθή έκβαση της μελέτης.

Γιατί άραγε οι δύο εκπρόσωποι της Περιφέρειας ήρθαν, χαιρέτισαν και έφυγαν αμέσως;

Ψαρράς Δημήτρης, Συντονιστής
οργάνωσης για την βιώσιμη ανάπτυξη Φοίνιξ