ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Τηλεδιασκέψεις Α. Ξανθού με Δημάρχους της Π.Ε. Ρεθύμνου για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός συζήτησε σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με Δημάρχους της Π.Ε. Ρεθύμνου και συγκεκριμένα με τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη, τον Δήμαρχο Ανωγείων κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη, τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου κ. Δημήτρη Κόκκινο και τον Δήμαρχο Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανό.

Οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Ρεθύμνου αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της πανδημίας κυρίως στο εισόδημα και της απασχόληση των δημοτών τους, στην αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή των περιοχών τους αλλά και στο διαφαινόμενο σοβαρό πλήγμα στη φετινή τουριστική περίοδο.

Ενημέρωσαν για την πολύ σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν οι δημοτικές υπηρεσίες και οι κοινωνικές δομές για την εξυπηρέτηση και φροντίδα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Εξέφρασαν όμως και την ανησυχία τους για τη δυνατότητα των Δήμων να ανταποκριθούν με μειωμένους πόρους στις νέες ανάγκες στήριξης των τοπικών κοινωνιών (καθαριότητα, αποκομιδή απορριμμάτων, προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», κλπ). Για να μην καταρρεύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισαν, απαιτείται γενναιόδωρη έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων και η χωρίς προβλήματα συνέχιση των έργων υποδομής που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» (νυν «Αντώνης Τρίτσης»).

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας παραλείψεις, ολιγωρίες και προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατέθεσε 70+1 προτάσεις για την Δημόσια Διοίκηση και τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αφορούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της ενεργού ζήτησης, για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων.

Οι ΟΤΑ μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών απέναντι στην επερχόμενη οικονομική κρίση. Αλλά και να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή υγειονομική φροντίδα των πολιτών με συνεργασία των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Επίσης χρειάζεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, πλήρης ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών τους για την εξυπηρέτηση των πολιτών, έκτακτη στελέχωση και στήριξη των υπηρεσιών καθαριότητας και των κοινωνικών δομών, καθώς και ανανέωση για δύο έτη όσων συμβάσεων εργαζομένων των ΟΤΑ λήγουν αυτή την περίοδο.