ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Τιμήθηκε η μνήμη της ηρωίδας εθελόντριας νοσηλεύτριας του Ε.Ε.Σ Καλλιόπης Γιουλούντα

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από την πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού/παράρτημα Ρεθύμνου κα Ηλιακή Ευαγγελία, τον πρόεδρο του  Πολιτιστικού Συλλόγου Γιαννουδίου κο Γιώργη Παπαδόσηφο και τον εκπρόσωπο της οικογένειας Γιουλούντα, κο Μανώλη Γιουλούντα, τιμήθηκε την Πέμπτη 20 Απριλίου, η μνήμη της ηρωίδας εθελόντριας νοσηλεύτριας του Ε.Ε.Σ. Καλλιόπης Γιουλουντα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο μνημείο της, στην πλατεία της γενέτειρας της, στο χωριό Γιαννουδι, με την παρουσία του Ε.Ε.Σ, συγγενών και συγχωριανών της.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιαννουδιου, Γιώργης Παπαδοσηφος, αναφέρθηκε στο ιστορικό της αυτοθυσίας της Καλλιόπης Γιουλουντα και των υπολοίπων αδελφών νοσοκόμων, ιατρών και τραυματιών που βρήκαν ηρωικό θάνατο στα Ιωάννινα.

Η εθελόντρια νοσηλεύτρια του Ε.Ε.Σ Καλλιόπη Μιχ. Γιουλούντα, σκοτώθηκε κατά τον γερμανικό βομβαρδισμό του 2ου στρατιωτικού νοσοκομείου Ιωαννίνων, την Κυριακή του Πάσχα 20 Απριλίου 1941, μαζί με άλλες πέντε εθελόντριες νοσηλεύτριες, ιατρούς και τραυματίες στρατιώτες.

Ο ηρωισμός  της καταγράφηκε στις “χρυσές σελίδες” των γεγονότων της γερμανικής κατοχής, ενώ το Ρέθυμνο και η ιδιαίτερη πατρίδα της Καλλιόπης Γιουλούντα, τίμησαν τη μνήμη της με την ανέγερση μνημείων, στον προαύλιο χώρο του Γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου το 1981 και στην πλατεία Γιαννουδίου το 2017, και με την ονοματοδοσία οδού στο Ρέθυμνο.