ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Τιμητική Διάκριση για τις Γιορτές Ρόκκας στα Βραβεία Τουρισμού 2022

Ειδικό βραβείο τουρισμού για τους κατοίκους που διοργανώνουν τις Γιορτές Ρόκκας!

Ειδικό Τιμητικό Βραβείο απέσπασαν στα Boussias Tourism Awards 2022 οι Γιορτές Ρόκκας, που διοργανώνονται από τους ίδιους τους κατοίκους δύο μικρών χωριών στην ενδοχώρα των Χανίων στην Κρήτη και έχουν καθιερωθεί τα τελευταία 9 χρόνια ως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς θεσμούς της Κρήτης.

Στις Γιορτές Ρόκκας, τα χωριά Ρόκκα και Κερά υποδέχονται κάθε καλοκαίρι περίπου 6.000 επισκέπτες οι οποίοι συρρέουν στα χωριά για να παρακολουθήσουν δρώμενα κάθε μορφής τέχνης. Το θέατρο, ο χορός, η μουσική, οι εικαστικές τέχνες, έρχονται στο προσκήνιο σε έναν τόπο άγριας φυσικής ομορφιάς, όπου το υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα έρχεται να επιβραβεύσει την συλλογική προσπάθεια της τοπικής κοινότητας που εμπλέκεται με κάθε τρόπο στην διοργάνωση.

Οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι οικοδεσπότες, εργατικοί διοργανωτές, ενθουσιώδεις συμμετέχοντες. Τα καλοκαίρια βλέπουν τα χωριά τους να ανθίζουν, να γεμίζουν φωνές και χαμόγελα, και ταυτόχρονα συνεισφέρουν σε ένα μαγικό πολιτιστικό πάντρεμα που κορυφώνεται στην Πανσέληνο του Αυγούστου. Ανοίγουν τα σπίτια τους και την καρδιά τους και σε αντάλλαγμα παίρνουν ζεστασιά και φως για ολόκληρο το χειμώνα.

Το βραβείο παρέλαβαν, συγκινημένοι, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρόκκας «Η Αρχαία Ρόκκα» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεράς «Η Αντωνούσα» οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα για να παραλάβουν το βραβείο τους. Την απονομή έκανε η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Ευχαριστώντας τους διοργανωτές, οι εκπρόσωποι των Γιορτών σχολίασαν: «μας δίνετε ώθηση και φτερά να προχωρήσουμε όσα εμπνευστήκαμε πριν μερικά χρόνια. Οι Γιορτές Ρόκκας αποτελούν μία συνάντηση της κοινωνίας και του πολιτισμού. Χειροποίητες γιορτές που διοργανώνονται από τους ίδιους τους κατοίκους τους. Αναδεικνύουν, μέσα από τις πρακτικές της πολιτιστικής διαχείρισης, τον κρυμμένο, πολυδιάστατο πλούτο, και τις αναπτυξιακές προοπτικές στις ερημοποιημένες κοινότητες της ενδοχώρας, παρουσιάζοντας ένα νέο υπόδειγμα συλλογικής παρέμβασης στον τόπο. Οι γιορτές Ρόκκας κάθε καλοκαίρι διηγούνται μία ξεχωριστή ιστορία. Την ιστορία ενός τόπου που διψά για ζωή και ανάπτυξη, και το εκφράζει με τη βοήθεια της τέχνης».

Οι κάτοικοι ευχαρίστησαν επίσης τους χορηγούς, ιδιώτες και φορείς του δημοσίου, (το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Κισσάμου, Χανίων και Πλατανιά, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου) που συνδράμουν αποφασιστικά στην διοργάνωση, αλλά και τους εκατοντάδες εθελοντές, την οργανωτική επιτροπή και την ομάδα έργου.

Εκ μέρους των κατοίκων, το βραβείο παρέλαβαν οι Αντώνης Γιανναράκης, Λευτέρης Γιανναράκης, Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Μαρία Φουντουλάκη και Στεφανής Τσοντάκης.

Χορηγοί μεταφοράς του ταξιδιού ήταν η ANEK LINES και η BLUE STAR FERRIES.