ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Την αναστήλωση και ανάδειξη της «Λαβυρίνθου» Μεσαράς ζητά ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Με επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την αναστήλωση και ανάδειξη της «Λαβυρίνθου» Μεσαράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Το Σπήλαιο της Λαβυρίνθου που βρίσκεται κοντά στο Καστέλι Μεσαράς αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα Σπήλαια  και είναι ίσως και το μεγαλύτερο της Ελλάδας. Η σπουδαιότητα του, σύμφωνα με ιστορικούς και σπηλαιολόγους είναι τεράστια, ενώ η ύπαρξη του χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων.

Ο εν λόγω χώρος παρέμενε επισκέψιμος από τον 17ο αιώνα αλλά σε μεγάλο μέρος του καταστράφηκε κατά την διαδικασία απομάκρυνσης των Γερμανών  από την Κρήτη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο  που ανατίναξαν την είσοδο του.

Η αναστήλωση και  η ανάδειξη του αποτελούν όχι μόνο αναγκαιότητα αλλά και υποχρέωση και στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι.

Σήμερα, ο Δήμος Φαιστού και σύσσωμη η τοπική κοινωνία  ζητούν την πλήρη αποκατάσταση και επισκεψιμότητα της «Λαβυρίνθου». Μάλιστα, με αναλυτικό υπόμνημα που κατέθεσαν, ύστερα από ενδελεχή έρευνα μηνών, απευθύνονται και στην Γερμανική Κυβέρνηση από την οποία αξιώνουν  να ξεκινήσουν διαδικασίες χρηματοδότησης και αποκατάστασης.

Επειδή στο μνημείο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στατικότητας και για αυτό και η πρόσβαση είναι απαγορευμένη

Επειδή η Λαβύρινθος είναι χώρος ύψιστης και ιστορικής σημασίας και θα μπορούσε να αποτελεί έναν ακόμη πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες στην Κρήτη.

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

-Αν προτίθεστε και με ποιο τρόπο να συνδράμετε στην αναστήλωση και  στην ανάδειξη της Λαβυρίνθου;

-Έχει ενεργοποιηθεί η πολιτιστική διπλωματία για το αίτημα του Δήμου Φαιστού και ως Υπουργείο Πολιτισμού τι  ενέργειες και τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε;».