ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την έκθεση έργων ζωγραφικής με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες» φιλοξενεί η Γκαλερί Μορφές

Έκθεση έργων ζωγραφικής του Τάσου Δήμου, με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες» θα φιλοξενήσει η Γκαλερί «Μορφές» (Γοβατζιδάκη 18, Παλιά πόλη, Ρέθυμνο), τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Πέμπτη 28 Απριλίου, ώρα 20:00 και θα διαρκέσει έως τις 28 Μαΐου.

Η Γκαλερί Μορφές, μας συστήνει τον καλλιτέχνη και το έργο του, αναφέροντας σε ενημερωτικό σημείωμα: «Η ζωγραφική του Τάσου Δήμου, πάντα αισιόδοξη και γεμάτη ζωντάνια, επιστρέφει σε μία γνώριμη θεματολογία, εκείνη της ανθρώπινης και κυρίως της παιδικής φιγούρας. Σε μια εποχή με πανδημίες, πολέμους και άλλα δεινά, τα παιδιά είναι εκείνα που βάλλονται περισσότερο από όλους, καθώς είναι πολύ νέα για να συμμετέχουν ενεργά στα κοινωνικά ζητήματα, αλλά αρκετά μεγάλα ώστε να καταλαβαίνουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Στους πίνακες του καλλιτέχνη, οι φιγούρες των παιδιών και των νέων παρουσιάζονται γεμάτες δυναμισμό, αλλά και χαρακτηριζόμενες από μία αθωότητα, την οποία οι «μεγάλοι» φαίνεται να έχουν ξεχάσει.

Η έκθεση αυτή του Δήμου είναι, συνάμα, ένα βλέμμα προς τους «Νέους ορίζοντες» του τίτλου, που σαν τον ουρανό μετά από μια δυνατή μπόρα, αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο ευδιάκριτος, καθώς τα σκούρα σύννεφα διαλύονται ένα-ένα. Ο ζωγράφος μοιάζει να μας υπενθυμίζει πως όταν ο άνθρωπος είναι ελεύθερος, πάντα επιστρέφει στον έρωτα και στο παιχνίδι, που είναι άλλωστε και αυτά που τον ωθούν προς τη ζωή».

Χαρακτηριστική είναι και η κριτική της Ίλιας Λόκη, που σημειώνει: «Ο Τάσος Δήμος ζωγραφίζει για εμάς. Εξαίρετος καλλιτέχνης, παρουσιάζει τη νέα του δουλειά στη γκαλερί Μορφές στο Ρέθυμνο Κρήτης. Έργα δροσερά, γεμάτα συναίσθημα και άλλα αναπάντεχα δυναμικά, λαμπερά, με μορφή πουλιών. Έργα που θες να τα κοιτάζεις και να ζεις μαζί τους! Ζωγραφικοί πίνακες που ανασύρουν μνήμες χρόνων παιδικών, από τη δική μας τη ζωή ή από τη ζωή παιδιών αγαπημένων. Και έφηβοι, χαμένοι στα πρώτα φιλιά, στα πρώτα αγγίγματα… Γκρίζα χρώματα με μοβ, γαλάζιους ή ροζ υπαινιγμούς πλαισιώνουν το κεντρικό πρόσωπο που στέκεται παρατηρώντας κάτι… κόβει ένα λουλούδι δίπλα σε πλήθος πεταλούδων …φτιάχνει σαπουνόφουσκες ή ισορροπεί πάνω στο κυματάκι της ακρογιαλιάς που το ρουφάει η άμμος.

Αναμνήσεις τυλιγμένες σε φως λευκό μέσα στην ηρεμία του τοπίου. Είναι ώρα για περισυλλογή… για όσα πέρασαν …για όσα είναι ακόμα εδώ… πολύτιμα, μοναδικά… όπως ο χρόνος ο πολύτιμος, ο μοναδικός, που γλιστρά όπως το κύμα, φτερουγίζει μαζί με πεταλούδες ή καίει σαν τη φωτιά …σαν το κόκκινο ηλιοβασίλεμα μπροστά στα μάτια του αγοριού που τολμά να τον κοιτάζει στα μάτια με το όπλο της νιότης του. Τρυφερότητα, προστασία, μνήμη… Ότι πολύτιμο μπορείς να φυλάξεις. Ότι μπορείς να περισώσεις για να σε συντροφεύει στο ταξίδι της ζωής.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης

Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο: 10:00-14:00

Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10:00-14:00 και 18:00-21:00

Σημ. Θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του covid19