ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Την παράσταση «Άλκηστις» του Ευριπίδη παρακολούθησαν εκπαιδευόμενοι του πρότζεκτ «Όψεις έκφρασης της αγάπης» του ΣΔΕ Ρεθύμνου

Οι εκπαιδευόμενοι του πρότζεκτ «Όψεις έκφρασης της αγάπης» του ΣΔΕ Ρεθύμνου παρακολούθησαν στις 09/03/2023 την παράσταση, «Άλκηστις» του Ευριπίδη, στο Θέατρο «Αντίβαρο», μαζί με τους υπεύθυνους του πρότζεκτ Δρ. Γεωργία Κονδύλη Μουσικολόγο, (διδάσκουσα Αισθητικού Γραμματισμού ΣΔΕ Ρεθύμνου, Υποδ/ντρια 5ου Γυμνασίου Ρεθύμνου) και Ιωάννη Σπυριδάκη (Διευθυντή ΣΔΕ Ρεθύμνου).

Το έργο, σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου και σκηνοθεσία του Μανώλη Σειραγάκη είναι ένα μείγμα διαφορετικών ειδών αγάπης όπως η συζυγική αγάπη της Άλκηστης και η θυσία της για τον σύζυγό της, ταυτόχρονα η αγάπη της προς τα παιδιά της και τέλος η φιλική αγάπη του Ηρακλή προς τον φίλο του, τον Άδμητο.

Στην εν λόγω τραγωδία οι ηθοποιοί, πέρα από το διαχρονικό θέμα της ανιδιοτελούς συζυγικής και μητρικής αγάπης που φθάνει στα όρια της αυτοθυσίας, προσέγγισαν επίσης με ιδιαίτερη επιτυχία τα ζητήματα του άγραφου κανόνα, του καθήκοντος της ελληνικής φιλοξενίας, όπως και του θανάτου και της απώλειας. Όλα αυτά διανθισμένα με σατυρικά, ειρωνικά και κωμικά στοιχεία.

Οι εκπαιδευόμενοι ενθουσιάστηκαν με το έργο και προβληματίστηκαν με τις διάφορες καταστάσεις που διαδραματίστηκαν επί σκηνής, οι οποίες έδωσαν το έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση.

Την ίδια παράσταση παρακολούθησαν στις 30/3/2023, οι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του εκτός έδρας τμήματος Αγίου Βασιλείου, με έδρα την Κοξαρέ στο πλαίσιο του Αισθητικού γραμματισμού υπεύθυνη του οποίου είναι η Θεατρολόγος κ. Λόζου Αγορή.

Το θέατρο και στις δύο παραστάσεις ήταν κατάμεστο και οι ερμηνείες των μικρών και μεγαλύτερων σε ηλικία ηθοποιών ήταν εξαιρετικές, έχοντας ως αποτέλεσμα να διατηρήσουν έως και την τελευταία στιγμή, αμείωτο το ενδιαφέρον εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων.

Η Υπεύθυνη του Τμήματος Αγίου Βασιλείου, Κισσανδράκη Αλεξάνδρα
Ο Διευθυντής του ΣΔΕ Ρεθύμνου, Σπυριδάκης Ιωάννης