ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Την Τετάρτη εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου εκδικάζεται στο πρωτοδικείο Ρεθύμνου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατα της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ΑΕ που κατέθεσαν ο Δήμος Αγίου Βασιλείου και κάτοικοι του οικισμού Αρδάκτου.

Η εταιρεία ΔΕΗ Ανανανεώσιμες πηγές ενέργειας ΑΕ επιχείρησε επανειλημμένως την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών κυριολεκτικά μέσα στο χωριό Αρδακτος κατά παράβαση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ που απαγορεύει την εγκατάσταση αιολικών σε απόσταση μικρότερη των 500 μ. από τα όρια οικισμού.

Ο συγκεκριμένος αιολικός σταθμός στον Αρδακτο, στην θέση «Νοτικό Κοπρινό» πήρε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (17-09-2010) και στην συνέχεια Άδεια Εγκατάστασης (06-05-2011) χωρίς να ληφθεί υπόψη το Ειδικό Xωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ που είχε εκδοθεί σχεδόν δυο χρόνια νωρίτερα, στις 3-12-2008 (ΦΕΚ 2464 Β 2008).

Σήμερα, η ισχύς της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης του αιολικού σταθμού έχουν λήξει Συνεπώς το έργο λειτουργεί χωρίς περιβαλλοντικούς όρους καθώς μια ενδεχόμενη ανανέωση ή τροποποίηση ή παράταση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανεμογεννήτριες σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τα όρια κανενός οικισμού.

Αν και η προσπάθεια της εταιρείας να εγκαταστήσει παράνομα τις τρεις ανεμογεννήτριες αποτράπηκε από τις μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο η εταιρεία δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει προχωρώντας στην εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών κατά παράβαση της νομοθεσίας, σε βάρος του περιβάλλοντος στον Αδρακτο και σε βάρος της υγείας των κατοίκων του. Τόσους μήνες οι κάτοικοι της περιοχής ζουν με το άγχος της επικείμενης εγκατάστασης των τριών ανεμογεννητριών μέσα στο χωριό τους και σ’ αυτό πρέπει να δοθεί τέλος.

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί, έξω από το δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου, τηρώντας τις προφυλάξεις κατά του covid-19, θα είμαστε στο πλευρό του Δήμου Αγίου Βασιλείου και των κατοίκων του Αρδάκτου που προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη.

Πολιτιστικός Σύλλογος Αρδάκτου
Επιτροπή Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ Αγίου Βασιλείου
Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ