ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου πραγματοποίησε το διάστημα 5-10/3/2023 την πρώτη κινητικότητα μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, με τίτλο “Προσεγγίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τα Γεωπάρκα” και κωδικό 2022-1-EL01-KA122-SCH-000070252.

Την πρώτη μέρα του προγράμματος οι μαθητές επισκέφτηκαν το σχολείο Escola Secundária D.António Taipa στην πόλη Freamunde. Συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι γνωριμίας μεταξύ των μαθητών και καθηγητών και είδαν ένα βίντεο για την πόλη της Freamunde, καθώς και για το σχολείο. Από τη μεριά μας οι μαθητές παρουσίασαν τα παραδοσιακά κρητικά εδέσματα από την περιοχή του Ψηλορείτη που είχαν φέρει μαζί τους. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και μουσική από την Κρήτη και την Πορτογαλία αντίστοιχα.

Το απόγευμα οι μαθητές κατέγραψαν τα σημαντικότερα μνημεία που βρίσκονται στην παλιά πόλη του Porto (όπως την εκκλησία Capela das Almas, το σταθμό τρένων του Sao Bento, τον καθεδρικό ναό Se do Porto, τη φημισμένη γέφυρα Ponte Luis I που περνάει πάνω από τον ποταμό Douro και τη συνοικία Gaia με τα κελάρια του φημισμένου κρασιού Porto, το Sao Joao National Theatre, την εκκλησία Saint Ildefonso και την οδό Rua de Santa Catarina). Οι μαθητές ανέβασαν τις καταγραφές αυτές σε έναν διαδραστικό χάρτη, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή που έχουμε φτιάξει στην πλατφόρμα του ArcGIS.

Τη δεύτερη μέρα επισκεφθήκαμε το Γεωπάρκο Arouca και πιο συγκεκριμένα την  Murujal και το Κέντρο Πληροφόρησης της Castanheira, όπου παρατηρείται το φαινόμενο του “birthing stone” (Pedras Parideiras). Το μεσημέρι επισκέφτηκαν το Secondary School of Arouca στην ομώνυμη πόλη, όπου ξεναγήθηκαν από τους μαθητές στους χώρους του σχολείου, εξηγώντας τους τον τρόπο που συμβάλλουν με την έρευνα και τα προγράμματά τους στην επίτευξη των στόχων του Γεωπάρκου. Επισκεφτήκαμε το βιολογικό συνεταιριστικό οπωροπωλείο Arouca Agricola με τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και το μοναστήρι Igreja do Mosteiro de Santa Maria de Arouca και μάθαμε την ιστορία της περιοχής και την προσφορά των μοναχών στην τοπική κοινωνία.

Την επόμενη μέρα, η επίσκεψη στο Museu Das Trilobites Gigantes μας μύησε στην  Παλαιοντολογία και στον σχηματισμό των λιθοσφαιρικών πλακών της περιοχής. Επισκεφτήκαμε την περιοχή Ponte 516 Arouca με την ομώνυμη κρεμαστή γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του φαραγγιού. Το φαράγγι διασχίζει ο ποταμός Paiva όπου πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως πεζοπορία, rafting, kayak, canyoning κλπ. Τέλος, επισκεφθήκαμε το Museu Municipal de Arouca, όπου θαυμάσαμε αντικείμενα και εργαλεία της καθημερινής αγροτικής ζωής της περιοχής στο πέρασμα των αιώνων.

Την τέταρτη μέρα επισκεφτήκαμε το μουσείο World of Wine στο Porto. Επισκεφτήκαμε την έκθεση “The Chocolate Story”, όπου οι μαθητές έμαθαν για το κακάο, την ιστορία και την προέλευσή του, καθώς και τη διαδικασία παραγωγής του. Ακολούθησε η έκθεση “The Bridge Collection”, όπου είχαμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε τα διαφορετικά σκεύη στα οποία σερβίρονταν το κρασί ανά τους αιώνες και σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Μέσα από δράσεις και επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, οι μαθητές μας συνειδητοποιήσαν πόσο αρμονικά δένουν τα πολιτιστικά στοιχεία, η κουλτούρα και η γαστρονομία με το φυσικό περιβάλλον της κάθε περιοχής και πως οι δράσεις του ανθρώπου θα πρέπει να είναι ήπιες και να στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών ανεξαρτήτως χώρας ή περιβάλλοντος. Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με την γεωποικιλότητα, το κλίμα, το νερό και το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα γεωπάρκα στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών περιοχών, επιτυγχάνοντας έτσι τους προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Προσεγγίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τα Γεωπάρκα” (2022-1-EL01-KA122-SCH-000070252).