ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το Αμάρι στις φλόγες» στο αμφιθέατρο του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Σε αμφιθέατρο του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μπαίνει για προβολή το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες» των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη τον Δεκέμβριο, στο περιθώριο σεμιναρίου μεταπτυχιακών φοιτητών για την προφορική ιστορία.

Η προβολή, σε συνεννόηση με τους καθηγητές του Τμήματος, έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου το απόγευμα και μετά την παρουσίασή του θα ακολουθήσει συζήτηση.

Σε κοινή τους δήλωση οι δυο δημοσιογράφοι αναφέρουν: «Στόχος των ερευνών μας για τη συλλογή στοιχείων ώστε να δημιουργηθούν αυτά τα ιστορικά ντοκιμαντέρ ήταν, να πέσει άπλετο φως στις μαύρες σελίδες της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας που τα διάφορα συμφέροντα, ξένα και ντόπια, τις κρατούσαν για πολλά χρόνια κλειστές. Με την προβολή των ντοκιμαντέρ, σε πανεπιστήμια, πνευματικά κέντρα, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιχειρείται η διαφώτιση των Ελλήνων και ιδιαίτερα των νέων, όπως θα συμβεί με την προβολή στους μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού…»

Σε δήμους της Αττικής

Και ενώ έχει «κλείσει» η ημερομηνία παρουσίασης του φιλμ στο μεταπτυχιακό σεμινάριο των φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας, η πρώτη παραγωγή των δημοσιογράφων ερευνητών με θέμα τα πρωτοφανή γεγονότα πυρπόλησης των γυναικών στην Καλή Συκιά, συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον για την προβολή της. Ήδη, νέα παρουσίασή της έχει καθοριστεί για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Νέου Ηρακλείου Αττικής, σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι τοπικοί σύλλογοι Κρητών και Αρκάδων. Θα ακολουθήσουν ανάλογες εκδηλώσεις προβολών στους δήμους Ζωγράφου, Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας.

Στο μεταξύ οι δυο ιστορικές παραγωγές πρόκειται (απομένει ο καθορισμός των ημερομηνιών) να παρουσιαστούν στη Γαύδο, στην Τρίπολη, στα Καλάβρυτα, σε άλλους δήμους της Αθήνας και στην Κρήτη αλλά και στο εξωτερικό, όπως στην ένωση Κρητών της Μελβούρνης στην Αυστραλία, στην Ελβετία, στην Κύπρο και σε παροικίες του κρητικού στοιχείου άλλων χωρών.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, εξάλλου, οι παραγωγοί θα καταθέσουν τη σχετική αίτηση για την συμμετοχή του ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες» στο πρόγραμμα των προβολών του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2018, ενώ τις επόμενες μέρες θα αποσταλεί υποτιτλισμένο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Καγκελάριο της Γερμανίας, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε ηγέτες ξένων κρατών.