ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ κοντά στο παιδιά

Στην καρδιά της διοργάνωσης του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ βρίσκονται και για φέτος τα παιδιά! Αυτή η τόσο ευαίσθητη και τρυφερή ηλικιακή ομάδα που βομβαρδίζεται καθημερινά με παντός είδους αμφίβολης αποτελεσματικότητας ερεθίσματα. Σε εποχές που η ποιότητα και στο παιδικό θέαμα ευτελίζεται το Αναγεννησιακό έχει να κάνει τις δικές του προτάσεις που σηματοδοτούν ένα άλλο είδος ψυχαγωγίας για τα παιδιά.

Η παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από τις «Μαγικές Σβούρες» είναι πλέον παρελθόν αλλά δε θα μπορούσε κανείς να μη σημειώσει την αρτιότητα μιας παράστασης για παιδιά που καταπιάστηκε με το έργο του μεγαλύτερου ίσως θεατρικού συγγραφέα της εποχής του- του Σαίξπηρ χωρίς όμως να το υποβαθμίσει στο ελάχιστο. Με υπόκρουση την αυθεντική Ελισαβετιανή μουσική της περιόδου με κουστούμια ευφάνταστα αλλά κυρίως με την εξαιρετική διασκευή και σκηνοθεσία του Γ. Αδάμη το έργο καθήλωσε τους μικρούς θεατές με το σπιρτόζο διάλογο και τις γρήγορες ανατροπές. Μα κυρίως τους ψυχαγώγησε αφού όλα τα παιδιά έφυγαν με το χαμόγελο στα χείλη πράγμα δύσκολο για μια παράσταση που πραγματεύεται το έργο ενός τόσο μεγάλου συγγραφέα. Ήταν μια παράσταση πραγματική μύηση για τα παιδιά στον κόσμο του Σαίξπηρ.

Σήμερα Σάββατο 1/9 στις 8.00, στο χώρο του Παλαιοντολογικού μας Μουσείου, μια άλλη έκπληξη περιμένει τους μικρούς θεατές. Με εκκίνηση ένα έργο του Μπρυγκέλ τα «Παιχνίδια Παιδιών» το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Σχεδία» αποπειράται να φέρει το παιδί κοντά στο αυθεντικό παιδικό παιχνίδι έτσι όπως θα ‘πρεπε να είναι και όχι όπως έχει καταντήσει να είναι – μια προσομοίωση παιχνιδιού. Μέσα από μια προβολή που βασίζεται στην ανεξάντλητη λεπτομερειακή καταγραφή των διαφορετικών ειδών παιχνιδιού που απεικονίζονται στο έργο του ζωγράφου και τη σύγκρισή τους με σημερινά παιχνίδια τα παιδιά θα μπορέσουν να απολαύσουν αναγεννησιακή ζωγραφική που τα αφορά. Αλλά και την αναπαράσταση των παιχνιδιών του πίνακα από τα ίδια τα παιδιά του Κέντρου!

Το παιχνίδι των παιδιών σήμερα- λόγω έλειψης χώρων παιχνιδιού- τείνει να θεωρείται αταξία η υπερκινητικότητα! Και όμως είναι στη συλλογική μας μνήμη! Είναι ανθρώπινη φύση! Κληροδότημα γενεών που διατρέχει τους αιώνες. Το αναγεννησιακό παιχνίδι όπως απεικονίζεται στο έργο του Μπρυγκέλ φτάνει στις μέρες μας αναλλοίωτο για να μας προτρέψει στην επιστροφή στη φύση, την εφευρετικότητα, την κίνηση, αλλά και τη συντροφικότητα. Αξίες τόσο υποτιμημένες στη σύγχρονη εκπαιδευτική αλλά και κοινωνική πραγματικότητα!

Σε αντίθεση με το πρότζεκτ του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «Σχεδία» που θα αξιοποιηθεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στη τάξη, η «Ρυθμομαχία»-το Παιχνίδι των Φιλοσόφων είναι καρπός έρευνας δύο ετών των μαθητών και εκπαιδευτικών του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου. Μόνο που έχει μια ιδιαιτερότητα. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί οι κανόνες του παιχνιδιού αυτού των ευγενών καταγράφηκαν από ένα δικό μας άνθρωπο, τον Ρεθεμνιώτη Francesco Barozzi (1537-1604), ιδρυτή της Ακαδημίας των Vivi και εξέχουσας προσωπικότητας της εποχής του. Πολλοί μάλιστα τον συγκρίνουν ακόμα και με τον Da Vinci! Πολυπράγμονας και πολυταξιδεμένος, πνεύμα ανήσυχο και εφευρετικό, συνέγραψε μεταξύ των άλλων και τους κανόνες αυτού που θα ονομάζαμε Αναγεννησιακό Σκάκι του Ρεθύμνου.

Στο πλαίσιο του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ στις 4/9 στο Σπίτι του Πολιτισμού στις 9.30 τα μικρότερα αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά θα μπορέσουν να δουν την αναπαράσταση μιας παρτίδας του επιτραπέζιου αυτού παιχνιδιού που απαιτεί συγκέντρωση σκέψη και νοητική διεργασία.

Και οι δύο αυτές εκδηλώσεις για τα παιδιά ντύνονται μουσικά με την υπέροχη μουσική της αναγεννησιακής περιόδου από το σύνολο «Φραγκίσκος Λεονταρίτης». Μία ακόμα ευκαιρία για τα παιδιά της πόλης μας να αποκτήσουν μουσικά ακούσματα διαφορετικά από τα συνηθισμένα.

Αν η πνευματική τροφή για τους μεγάλους περνάει μέσα από το διάβασμα για τα παιδιά σίγουρα αυτή προέρχεται κυρίως από το παιχνίδι. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να μυηθούν σε ένα άλλο είδος ψυχαγωγίας μέσα από το παιδικό κομμάτι των εκδηλώσεων του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ της πόλης μας!

Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.