ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Το CRETE GIS της Περιφέρειας Κρήτης στην υπηρεσία φορέων, πολιτών και υπηρεσιών

Ο σχεδιασμός, ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών της Περιφέρειας Κρήτης (CRETE GIS)  παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα CRETE GIS θα συγκεντρώνει όλα τα χωρικά και γεωγραφικά δεδομένα τα οποία είχαν μαζευτεί μέχρι σήμερα ώστε να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες μεταξύ τους, κατ’ επέκταση οι εργαζόμενοι, ενώ και οι πολίτες, φορείς θα έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά δίχως να αναγκάζονται να επισκέπτονται τις υπηρεσίες.

Στην σημερινή ημερίδα παρουσιάστηκαν η «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, e-Government, Στρατηγικός Σχεδιασμός και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2019» από τον Δρ. Κυριάκο Κώτσογλου, Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, «Οργάνωση και Συντονισμός Δράσεων για την Ανάπτυξη του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών» από την Δρ. Ελένη Χατζηγιάννη Προϊσταμένη Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης-Συντονίστρια Επιχειρησιακού Στόχου, ενώ ο Δρ Παναγιώτης Παρτσινέβελος, Αναπλ. Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, υπεύθυνος έργου παρουσίασε την ενότητα «CRETE–GIS:Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Διαχείρισης Γεωχωρικών Δεδομένων Περιφέρειας Κρήτης».

Σε δηλώσεις τους οι εισηγητές Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Καλογερής, Κυριάκος Κώτσογλου, Ελένη Χατζηγιάννη, Παναγιώτης Παρτσινέβελος αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα του έργου. Συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Κώτσογλου δήλωσε:

«Η ημερίδα έχει σαν αντικείμενο την παρουσίαση του «Gis Crete», είναι μία προσπάθεια η οποία και μέσα από το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση τα έτη 2014-2019 αποτελεί τη συνεργασία μεταξύ τριών βασικών μερών της Περιφέρειας Κρήτης του Πολυτεχνείου Κρήτης και της ∆ιεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας. Ως προσπάθεια είχε τέσσερις βασικούς άξονες πρώτον να ενοποιήσει όλα τα χωρικά και γεωγραφικά δεδομένα τα οποία είχαν μαζευτεί μέχρι σήμερα από πολύ σημαντικές αλλά και μεμονωμένες ενέργειες στην Κρήτη, δεύτερον να δημιουργήσει μία υποδομή, μία ιστοσελίδα όπου δεν θα χρειάζεται πια να γίνουν άλλες ενέργειες GIS αλλά όλες οι επόμενες ενέργειες θα υιοθετούνται σε αυτή, επίσης να δημιουργήσει μία δομή η οποία θα υποστηρίζει αυτό και θα ονομάζεται τμήμα GIS Περιφέρειας Κρήτης και τέταρτον να δημιουργήσει την κουλτούρα στην Περιφέρεια Κρήτης ώστε κάθε πληροφορία από δω και στο εξής η οποία θα “ανεβαίνει” να μπορεί να ανέβει σε διαφορετικά layers.  Τα γεωχωρικά δεδομένα, το gis γενικότερα, αποτελεί μία εφαρμογή στην οποία μόνο η φαντασία μπορεί να περιορίσει το είδος των δεδομένων, δηλαδή από τουρισμό και περιβάλλον χωροταξία, υγεία, μεταφορές». Όπως ανέφερε ο κ. Κώτσογλου, είναι ένα πληροφοριακό σύστημα δεδομένων, ένα management information system, το οποίο δίνει τη δυνατότητα διαχείρισης της πληροφορίας, «ήταν μία εξαιρετική ενέργεια συνέργειας μεταξύ της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του περιβάλλοντος και της χωροταξίας και των δυο αντίστοιχων Αντιπεριφερειαρχών και πιστεύουμε ότι σήμερα είναι μόνο η αρχή και τα επόμενα χρόνια πάλι σε συνεργασία με τα Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης θα συνεχίσουμε να γεμίζουμε δεδομένα και να προτείνουμε το πλήθος των πληροφοριών που θα είναι διαθέσιμα και στις υπηρεσίες και στον Πολίτη»