ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου στη Σερβία με Πρόγραμμα Erasmus+: Ανακαλύπτοντας τον Πολιτισμό και την Τέχνη

Το Δημόσιο Ι.Ε.Κ Ρεθύμνου είναι χαρούμενο να ανακοινώσει την επιτυχημένη ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού ταξιδιού στο Βελιγράδι. Η εκδρομή, που διήρκεσε από τις 25 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του προγράμματος εκπαίδευσης Erasmus+ σε συνεργασία με το Mentor Education και είχε ως στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση των γνώσεων των συμμετεχόντων στον τομέα των γραφικών τεχνών.

Στο εκπαιδευτικό ταξίδι του Erasmus+ συμμετείχαν 2 συνοδοί εκπαιδευτές και μια ομάδα 12 εκπαιδευομένων από τον τομέα των γραφικών τεχνών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, να ανταλλάξουν ιδέες και να εμπνευστούν από τον πλούτο του πολιτισμού και της τέχνης που ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στο Βελιγράδι και την Σερβία.

Επισκέψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους

Οι συμμετέχοντες του εκπαιδευτικού ταξιδιού είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Σερβίας. Οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με τη συνοδεία ειδικών ξεναγών που πρόσφεραν εμπειρίες πλούσιες σε γνώσεις και ιστορία. Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την παλιά και νέα πόλη του Βελιγραδίου καθώς το κάστρο της, τον ποταμό Δούναβη, το Εθνικό Μουσείο της Σερβίας, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Μουσείο Nikola Tesla, το νησάκι Ada, το μεσαιωνικό κάστρο Golubac, τον προϊστορικό οικισμό Lepenski Vir, την πόλη της Σουμπότιτσα καθώς και την πόλη Νόβισαντ (Novisad), την λίμνη Πάλιτς, εμβαθύνοντας στα χιλιάδες χρόνιας της ανθρώπινης ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Εταιρείες Γραφικών Τεχνών

Εκτός από τις επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των γραφικών τεχνών. Αυτές οι επισκέψεις προσέφεραν μια πρακτική προοπτική για την εφαρμογή των γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Επισκέψεις έγιναν στις εταιρείες: Gamma Center (https://www.gamacentar.com/), και SINC Inovation (https://www.sincnovation.com/en/) που κατέχουν εξειδικευμένη εμπειρία στον τομέα των εκτυπώσεων και διεθνείς συνεργασίες.

Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν εταιρείες γραφικών τεχνών, όπου είχαν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με επαγγελματίες του τομέα, να δουν πραγματικές εφαρμογές και να εμπνευστούν από τις δημιουργίες τους.

Επίσης, επισκέφθηκαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα Faculty of Contemporary Arts (https://www.fsu.edu.rs/) , Metropolitan College (https://www.metropolitan.ac.rs/) και την Academy of Applied Technical Studies (www.atssb.edu.rs) που προσφέρουν σχετικά προγράμματα σπουδών, όπου μπόρεσαν να συνομιλήσουν και να αλληλοεπιδράσουν με καθηγητές και φοιτητές, να ενημερωθούν για τις σύγχρονες τάσεις και πρακτικές στον τομέα των γραφικών τεχνών.

Αποτελέσματα και Εντυπώσεις

Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό ταξίδι είχε θετικές επιπτώσεις στους εκπαιδευόμενους. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, απέκτησαν πρακτικές γνώσεις, εμπειρίες και έμπνευση που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον τομέα των γραφικών τεχνών. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν δικτύωση και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις μεταξύ τους και με επαγγελματίες του χώρου.

Το εκπαιδευτικό ταξίδι επιβεβαίωσε τη σημασία της πρακτικής εκπαίδευσης και της επαφής με τον πολιτισμό και την τέχνη. Οι εκπαιδευόμενοι αντίληφθηκαν πώς οι γνώσεις που αποκτούν στην τάξη μπορούν να εφαρμοστούν στον πραγματικό κόσμο και να εμπνεύσουν δημιουργικές λύσεις.

Συνοψίζοντας, το εκπαιδευτικό ταξίδι Erasmus+ στη Σερβία αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους εκπαιδευόμενους να εμβαθύνουν στον τομέα των γραφικών τεχνών, να εξερευνήσουν τον πολιτισμό και την τέχνη της Σερβίας.

Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέες τεχνικές, να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα και να εξοικειωθούν με τις πρακτικές του κλάδου. Από τις επισκέψεις τους σε εταιρείες γραφικών τεχνών, απέκτησαν εμπειρία από πραγματικά επαγγελματικά περιβάλλοντα και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την εφαρμογή των γνώσεών τους σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Οι εκπαιδευόμενοι ενθουσιάστηκαν από την πλούσια κληρονομιά και τον πολιτισμό της Σερβίας, καθώς επισκέφθηκαν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Η επαφή με το παρελθόν και οι παραδόσεις της χώρας τους έδωσαν νέες εμπνεύσεις και ιδέες για τη δημιουργία των δικών τους έργων.

Συνολικά, το εκπαιδευτικό ταξίδι του τμήματος Γραφιστικής του Δ.Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου που πραγματοποιήθηκε στη Σερβία, υπό την αιγίδα του προγράμματος Erasmus+ και σε συνεργασία με τον Mentor Education αποτέλεσε για όλους μια αξέχαστη εμπειρία.