ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ για την επέτειο του Αρκαδικού Ολοκαυτώματος (8 Νοεμβρίου 1866)

Φτάσαμε και φέτος στην ευλογημένη μέρα της 8ης Νοεμβρίου (την εορτή των αγγέλων και των αρχαγγέλων), την επέτειο του ένδοξου Ολοκαυτώματος της ιεράς μονής Αρκαδίου, στην οποία οι πρόγονοί μας θυσίασαν τη ζωή τους υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας, αλλά και υπέρ της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η Αρκαδική Εθελοθυσία, όπως κάθε τι σημαντικό, που δεν χωράει σε «καλούπια», είναι γεγονός γεμάτο αντιφάσεις. Ένα ορθόδοξο μοναστήρι μετατρέπεται σε καταφύγιο αμάχων, εξελίσσεται σε οχυρό πολέμου και τελικά ανατινάζεται, συγκλονίζοντας την πανευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Η κατάληξή του φαινομενικά είναι μια ήττα, όμως βιώνεται στη συνείδηση του λαού μας ως Νίκη – γιατί ο ελληνικός λαός εκτιμά πρωτίστως την πνευματική νίκη, τον ηρωισμό, την αυτοθυσία και την αρετή.

Όμως, άραγε, εκείνα, για τα οποία πολέμησαν και θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας – η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, ο ηρωισμός, η διάθεση αυτοθυσίας και η αρετή – υπάρχουν σήμερα στη ζωή και την κοινωνία μας; Γνωρίζουμε, αδελφέ μας, αδελφή μας, ότι τα ίδια αιτήματα έχεις ακόμη, ο ίδιος καημός κάνει την ψυχή σου να βουρκώνει από παράπονο και αγανάκτηση, ο ίδιος πόθος για ελευθερία και αξιοπρέπεια πονάει ακόμη την καρδιά σου, αλλά και την καρδιά των παιδιών σου! Όμως και την καρδιά όλων μας.

Υπάρχουν πολλά είδη υποδούλωσης: πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πνευματική, ηθική… Και πολλά είδη δυναστών, τυράννων και κατακτητών: ξένες δυνάμεις, ντόπιοι συμβιβασμένοι αχυράνθρωποι, δήθεν ηγέτες, αλλά και ο εσωτερικός τύραννος, τα πάθη μας, που μας κάνουν να χάνουμε το δρόμο και να περιπλανιόμαστε στις ερήμους της μοναξιάς, της αλλοτρίωσης και της δυστυχίας. Όλα αυτά τα είδη υποδούλωσης και όλα τα είδη τυράννων χορεύουν πάνω στο σώμα της ταλαιπωρημένης πατρίδας μας ακόμη και σήμερα, καταπατούν την αξιοπρέπειά μας και λεηλατούν τη ζωή μας.

Ας πάρουμε φωτιά από την πυριτιδαποθήκη του Αρκαδίου κι ας πυρπολήσουμε τις ψυχές μας – όχι για να πεθάνουμε, αλλά για να ζήσουμε. Ας μην αφήσουμε άλλο την πατρίδα μας, τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας και ολόκληρης της κοινωνίας στα χέρια εκείνων, που μας εξαπατούν και μας εκμεταλλεύονται κατά συρροήν, χρόνια τώρα! Μια νέα επανάσταση μας προσκαλεί, ειρηνική μεν, χωρίς αιματοχυσία, αλλά σφοδρή και καθοριστική για το μέλλον της πατρίδας και των παιδιών μας.

Σ’ αυτή την επανάσταση η ΝΙΚΗ μπαίνει μπροστά. Η Φλόγα του Αρκαδίου φωτίζει το δρόμο μας, σ’ έναν νέο αγώνα για τις οικογένειές μας και τα ιερά και όσιά μας, κυριολεκτικά «υπέρ βωμών και εστιών», για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την τελική ΝΙΚΗ.
ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!

Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ
Τοπική Κοινότητα Ρεθύμνου