ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το ειδικό σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών του Δήμου Ρεθύμνης εξαιτίας δασικών πυρκαγιών συζήτησαν στην Τεχνική Υπηρεσία

Ο τελικός καθορισμός των χώρων αρχικής συγκέντρωσης, καταφυγής, υποδοχής καθώς και των οδεύσεων διαφυγής για κάθε Οικισμό, αποτέλεσε το επίκεντρο συζήτησης των μελών της ομάδας εργασίας για τη σύνταξη του «Ειδικού Σχεδίου Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών του Δήμου Ρεθύμνης εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών- ΙΟΛΑΟΣ 2», στη 2η συνεδρίαση που πραγματοποίησαν σήμερα (19/9) στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (κτίριο «Δελφίνι»).

Πιο συγκεκριμένα, κάθε οικισμός μελετήθηκε ξεχωριστά και, λαμβάνοντας υπόψη δύο σενάρια πιθανού κινδύνου από πυρκαγιά σε αντίθετες κατευθύνσεις, επισημάνθηκαν δυο οδεύσεις που εξασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων στους χώρους καταφυγής με τη συνδρομή μέσων που διαθέτει ο Δήμος και την τελική μεταφορά τους στους χώρους υποδοχής με δημοτικά αλλά και ιδιωτικά μέσα. 

Για τον καθορισμό των χώρων συγκέντρωσης και καταφυγής, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν η εγγύτητα, το μέγεθος, η ασφάλεια και η προσβασιμότητα τους, προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις επαρκούς προστασίας των μονίμων κατοίκων του κάθε οικισμού, των  παραθεριστών αλλά και των Ατόμων  με Αναπηρία, για τα οποία η ομάδα συνεργάστηκε με τον πρόεδρο Σωματείου ΑμεΑ κ. Δημήτρη Τσαχάκη.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη 1η  συνάντηση της ομάδας έγινε εκτενής συζήτηση αναφορικά με τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση πυρκαγιάς σε κάθε οικισμό του Δήμου Ρεθύμνης.

Η 2η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης, με τη συμμετοχή των μελών της ομάδας : τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γεώργιο Σκορδίλη, εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Αστυνομικού τμήματος, του Λιμεναρχείου και του ΕΚΑΒ Κρήτης. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και εκπρόσωπος της Τροχαίας καθώς η συμβολή της είναι καθοριστική σε περίπτωση συμβάντος.

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης προγραμμάτισε ήδη την επόμενη συνάντηση του με τους υπεύθυνους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ και της Τροχαίας μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, με στόχο  την ολοκλήρωση της σύνταξης του Ειδικού Σχεδίου «ΙΟΛΑΟΣ 2».

Με το τέλος της συνεδρίασης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Σκορδίλης ευχαρίστησε τα μέλη της ομάδας εργασίας για την ουσιαστικές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις τους, καθοριστικές για την ολοκλήρωση του «Ειδικού Σχεδίου».