ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Το εντυπωσιακό φαινόμενο sunglint που κατέγραψε η NASA!

Η φωτογραφία ανέβηκε την σελίδα Nasa Earth στο Facebook. Δείχνει το Αιγαίο και το φαινόμενο sunglint που έπιασε ο δορυφόρος. Φαινομενικά δείχνει σαν καπνός, αλλά δεν είναι…

Sunglint

Όπως εξηγείται στην ανάρτηση πρόκειται για ένα οπτικό φαινόμενο που σχετίζεται με την αντανάκλαση του φωτός. Περιοχές όπου η επιφάνεια της θάλασσας είναι περισσότερο λεία, αντανακλούν περισσότερο το φως του ηλίου κατευθείαν στον δορυφόρο. Αντιθέτως, στις περιοχές όπου το νερό φαίνεται πιο σκοτεινό, είναι γιατί το φως διαχέεται σε πολλές περισσότερες κατευθύνσεις.

Όπως εξηγείται, οι ξηροί και δροσεροί άνεμοι από το βορρά είναι συχνό φαινόμενο στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Καθώς αυτές οι μάζες αέρα διαπερνούν τα νησιά και τις βραχώδεις κορυφές τους, μια «σκιά ανέμου» με πολύ πιο ήρεμους ανέμους (και θάλασσες) σχηματίζεται στις πλευρές των νησιών (σε αυτή την περίπτωση, στις νότιες πλευρές). Οι πιο σκοτεινές περιοχές ανάμεσα στις φωτεινές λωρίδες θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα ταραγμένων ανέμων ή υδάτων.