ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης στη Ζάκυνθο για θέματα νησιωτικής επιχειρηματικότητας

Η νησιωτική επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο της διευρυμένης συνεδρίασης της ΔΕ της ΚΕΕΕ και της Γενικης Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών – ΕΟΑΕΝ στη Ζάκυνθο

Η Ζάκυνθος βρέθηκε στο επίκεντρο της επιμελητηριακής κοινότητας, με τη διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, αλλά και του νησιώτικου επιχειρείν, με την πραγματοποίηση  53ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών–  ΕΟΑΕΝ που ακολούθησε, με συμμετοχή εκπροσώπων από τα 59 Επιμελητήρια της χώρας. Οι συνεδριάσεις υλοποιήθηκαν στην πόλη της  Ζακύνθου, την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαΐου.

Οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης της ΚΕΕ με θέμα: «Το νησιωτικό επιχειρείν, την οικονομία της φιλοξενίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη ως προστιθέμενη αξία για τη χώρα», ξεκίνησαν  με τις τοποθετήσεις  των Προέδρων του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, κ. Φώτη Κόττη, και του Προέδρου της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννη Μασούτη.

Ο κ. Μασούτης, στην τοποθέτηση του τόνισε μεταξύ άλλων ότι, είναι βασική επιδίωξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων να υπάρξει ο μέγιστος βαθμός αποκέντρωσης, γιατί μόνο έτσι γινόμαστε κοινωνοί των προβλημάτων της περιφέρειας και με αυτόν το τρόπο μπορούμε πολύ καλύτερα να μεταφέρουμε στην πολιτεία τα θέματα και να διεκδικήσουμε -όπως ορίζει ο θεσμικός μας ρόλος – λύσεις.

Στη συνέχεια δόθηκε  η δυνατότητα στους επισήμους και στους προέδρους και εκπροσώπους των Επιμελητηρίων να τοποθετηθούν επί των ζητημάτων που έχουν τεθεί. Στην παρέμβαση του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Γιακουμάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως,  σε ότι αφορά τα θέματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες οι τοπικές νησιωτικές οικονομίες και κοινωνίες, το Επιμελητήριο Ρεθύμνης συνεργάζεται  για να αναδείξει, να τα ιεραρχήσει ώστε από κοινού να αναζητηθούν τρόποι προώθησης λύσεων σε αυτά. Δήλωσε επίσης ότι θεωρεί δεδομένη την ανταπόκριση της Πολιτείας ως προς τα παραπάνω, με την χρηματοδότηση με  τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση μιας δυναμικής στρατηγικής ανάπτυξης, για τον νησιωτικό χώρο.

Τις εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ ακολούθησε η 53η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, στις 26 και 27 Μαΐου, με θέμα: «Άξονες της νησιωτικής οικονομίας σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2030» παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη .

Στη Γενική Συνέλευση έλαβαν μέρος, εκτός του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ρεθυμνης και οι εκπρόσωποι του Ρεθύμνου στον ΕΟΑΕΝ, οι κ.κ. Νίκος Ρειζάκης, Αντιπρόεδρος του ΕΟΑΕΝ  καιΜανώλης Χλίαουτάκης , οι οποίοι και τοποθετήθηκαν αναλυτικά σχετικά με την πρόταση για φορολογικές ελαφρύνσεις στα τοπικά προϊόντα( από τον πρωτογενή τομέα στον τριτογενή του κάθε νησιού),  ώστε να υπάρχει αύξηση της κατανάλωσης των τοπικών προϊόντων και μείωση του τελικού  κόστους , μέσω ελάφρυνσης των αντίστοιχων δαπανών σε logistics.

Επίσης έγιναν τοποθετήσεις για το μείζον θέμα της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατοικιών και τις αντιμετώπισης του αθέμιτου ανταγωνισμού που σε κάποιο βαθμό δημιουργούν, μέσω της πρότασης του  να αντιμετωπίζονται και οι μονάδες Airbnb ως επιχειρήσεις (ύπαρξη διακριτού ΑΦΜ και ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές ).  Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης συμμετείχαν επίσης με παρεμβάσεις τους στις θεματικές: «Διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης των νησιωτικών επιχειρήσεων», «Insuleur ως θεσμικό εργαλείο χάραξης ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής» και «Η διασύνδεση των επιμελητηρίων και της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού για ρεαλιστικές επιλογές στην αγορά εργασίας».