ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης στην 4η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Η 4η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών πραγματοποιήθηκε στις 18-19 Νοεμβρίου στο DivaniCaravel,την διοργάνωση της οποίας ανέλαβε το Επαγγελματικό  Επιμελητήριο της Αθήνας με την συμμετοχή της ΚΕΕΕ.
Στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου, εκτός των αιρετών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, και των εκπρόσωπων κλαδικών σωματείων, συμμετείχε επίσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διαμεσολάβησης κ. Ντομινίκ Σιζ και ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επαγ. Ασφαλιστών, κ. Κυριάκος Ανδρέου.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης οι Υπουργοί κ. Χρήστος Σταικούρας και Άδωνις Γεωργιάδης, και εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα Έφη Αχτσιόγλου και κ. Απόστολος Πάνας,  Πανεπιστημιακοί και Τεχνοκράτες, ανέπτυξαν τις θέσεις τους για τον ρόλο της Ιδ. Ασφάλισης στην κοινωνία και την οικονομία γενικότερα.

Οι εκπρόσωποί των συνδικαλιστικών φορέων του κλάδου συνέδραμαν με τις εισηγήσεις τους στις εργασίες της Συνδιάσκεψης όπως και οι εκλεγμένοι στα Επιμελητήρια ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, οι οποίοι μέσω των παρεμβάσεών τους μετέφεραν στοιχεία από όλη την χώρα σχετικά με το επάγγελμα. Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης  εκπροσωπήθηκε από την κα Αραπλή Παρασκευή, την κα Μανώλα Αναστασία και τον κο Μανιουδάκη Ευάγγελο, μέλη της Διοίκησης του οι οποίοι μετέφεραν τις θέσεις του Επιμελητηρίου πάνω στα σχετικά με τον κλάδο ζητήματα.

Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης συζητήθηκαν επίσης με τους αρμόδιους υπουργούς και εκπρόσωπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης 4 βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης:

  • Η ασφάλιση της ιδιωτικής περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών, που γίνεται πλέον αναγκαία αφού η κλιματική αλλαγή κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα.
  • Η ενεργοποίηση του τρίτου πυλώνα ασφάλισης ζωής και υγείας με την παροχή φορολογικών κινήτρων στους συμπολίτες μας για την σύναψη συμβολαίων ζωής και υγείας.
  • Η προστασία της κοινωνίας και του πολίτη από την αμέλεια και το ανθρώπινο λάθος επαγγελματιών- εφαρμόζοντας την Κοινοτική και Ελληνική νομοθεσία που προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης διαφόρων επαγγελμάτων.
  • Η βελτίωση των συστημάτων εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων και η καταπολέμηση του φαινομένου με τρόπο αποτελεσματικό, φιλικό και όχι τιμωρητικό.

Τέθηκαν επίσης υπόψη των αρμοδίων υπουργών και τα συνδικαλιστικά ζητήματα του κλάδου των Ασφαλιστών-διαμεσολαβητών όπως:

  • Η φορολόγηση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και ιδιαίτερα η φορολόγηση της αποζημίωσης στη συνταξιοδότηση.
  • Η συμμετοχή των ασφαλιστών σε προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027.
  • Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του κλάδου των ασφαλιστών-διαμεσολαβητών.
  • Θέμα δόκιμης περιόδου νέων διαμεσολαβητών για να εισέλθουν στο επάγγελμα ευκολότερα.
  • Θέματα εποπτείας και αθέμιτου ανταγωνισμού.


Από  τον Υπουργό Ανάπτυξης ελήφθη  η δέσμευση του για την ένταξη των ΚΑΔ των διαμεσολαβητών στον ΕΣΠΑ  για τις φορολογικές ελαφρύνσεις και την υποχρεωτικότητα των επαγγελματικών ασφαλειών.

Ερωτήσεις στους εκλεκτούς προσκεκλημένους των πάνελ, έθεταν επίσης οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ, κύριοι Ντούνος και Κούτρας,  Το συνέδριο έκλεισαν με συνέντευξη τύπου, δημοσιογράφοι από ασφαλιστικά siteκαι περιοδικά.

Συμπερασματικά, τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, το μέλλον του και τη νέα διάσταση που αποκτά στο παγκοσμιοποιημένο ασφαλιστικό περιβάλλον,  η ανάδειξη της σημαντικότητας του μέσω του τρίπτυχου του ρόλου του: ως Διαχειριστή κινδύνων, ως Πάροχου ασφαλιστικών καλύψεων, ως Επενδυτή, που συμβάλλει τα μέγιστα στην υψηλή βιώσιμη ανάπτυξη κι ευημερία, επικοινωνήθηκαν με καθοριστικό και δυναμικό τρόπο στην 4η Εθνική Συνδιάσκεψη.

Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με την χορηγική υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.