Το Φεστιβαλάκι στην Αθήνα για δεύτερη συνεχή χρονιά!

festivalaki 2014 athens

Ένα πανόραμα τεχνών και πολιτισμού από την Κρήτη με παραπάνω από 150 καλλιτέχνες!

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με νωπές ακόμα τις θύμησες από το περυσινό «γλέντι» με τους Ψαραντώνη και Βασίλη Σκουλά, το καθιερωμένο πια κρητικό φεστιβάλ τεχνών & πολιτισμού «φεστιβαλάκι» – μετά την Αυγουστιάκη διοργάνωση στα Χανιά – μας δίνει ραντεβού την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με «οικοδεσπότες» τον Βασίλη Σταυρακάκη και Αντώνη Μαρτσάκη, τον Γιώργο Μανωλάκη, τον Ζαχαρία Σπυριδάκη, το μουσικό τρίο των «Γιάλα» να ανακαλεί τα τραγούδια του θρυλικού Νίκου Ξυλούρη και τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων “Δροσουλίτες” & “Αορείτης” να μας ξεναγούν στην γοητεία των Κρητικών χορών.

Ένα ταξίδι στην αυθεντική Κρήτη μέσα από μουσικοχορευτικά δρώμενα, εκθέσεις εικαστικών, προβολές ταινιών, επιδείξεις, διαλέξεις, εργαστήρια και ειδικά αφιερώματα σε μεγάλες μορφές του Κρητικού πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα, έτος El Greco το 2014 και το Φεστιβαλάκι αναστορεί τον μεγάλο Κρητικό ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά στην Αθήνα την έκθεση 37 εικαστικών με τίτλο «Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη». Ο κυρ Δημοσθένης, 88 χρονώ στιβανάς, μας ξεναγεί στην τέχνη του Κρητικού στιβανιού, μαθαίνουμε τα πάντα για την γυναικεία ενδυμασία της Κρήτης, την γκιλότα, το κοπανέλι και την σφακιανή δεσιά από άξιους συνεχιστές των παραδοσιακών αυτών τεχνών.

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μας συστήνει τον Ανωγειανό μαντιναδολόγο Αριστείδη Χαιρέτη (Γιαλάφτη), μελετά το φαινόμενο της Βεντέτας στην Κρήτη και στην Μάνη και εξερευνά την Κρήτη ως τόπο δημιουργικότητας μέσα απο τα μάτια 6 καλλιτεχνών από 6 διαφορετικές χώρες (βλ. Victoria Hislop, Ross Daly κλπ) που επέλεξαν την Κρήτη ως τόπο έμπνευσης. Το ταξίδι συνεχίζεται με 15 φωτογράφους να μας ταξιδεύουν μέσα από τον φακό τους στην ανόθευτη Κρήτη των ορέων, σκιαγράφηση του πορτρέτου του Ανωγειανού Μύρωνα Σκουλά μέσα από τις μαντινάδες του, μαθήματα και επιδείξεις Κρητικών χορών, ξενάγηση στο Κρητικό βιβλίο και φυσικά Κρητική κουζίνα σε ειδικά στημένο για την περίσταση Κρητικό εστιατόριο. Εν τω μεταξύ, τραγουδάμε Ερωτόκριτο, γυροφέρνουμε στα στενά της Τεχνόπολης αναβιώνοντας την Κρητική καντάδα και σιγοτραγουδούμε τις καλύτερες μαντινάδες «…του φεγγαριού» από το δημόσιο κάλεσμα που απεύθυνε το φεστιβάλ προς τους απανταχού μαντιναδολόγους Ένα πανόραμα τεχνών & πολιτισμού από την Κρήτη με παραπάνω από 150 καλλιτέχνες να καταθέτουν ψυχή, ιδέες & έργα σε ένα πολυθεματικό φεστιβάλ που δημιουργείται με την ενεργή συμμετοχή του κοινού.

Την Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη η Τεχνόπολις… γίνεται Κρήτη!

Προμηθευτείτε έγκαιρα το εισιτήριο σας από τα Ticket House, Public, Iανός, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Reload stores και τηλεφωνικά στο 11876 στην προνομιακή τιμή των 14€. Δωρεάν είσοδο για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα συντονιστείτε με την σελίδα του φεστιβάλ στο facebook (festivalaki: cretan festival of arts & culture) και προσεχώς στο www.festivalaki.gr.