ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο» στο 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου

Νοερό ταξίδι στο Σύμπαν και τα απειράριθμα μυστικά του αλλά και περιπετειώδη περιπλάνηση στα βάθη των ωκεανών, προτείνει το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, στους μαθητές του Ρεθύμνου και σε όσους συμπολίτες επιθυμούν να βιώσουν αυτή την εμπειρία.

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018, από τις 4.30 έως τις 7.30 το απόγευμα, στην αυλή του Σχολείου (στα Μισίρια, δίπλα στον Ι.Ν. Πέτρου και Παύλου), θα φιλοξενηθεί το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο Planetarium on the Go, το οποίο διαθέτει θόλο διαμέτρου 6 μέτρων και ημισφαιρική οθόνη πλήρους θόλου (360◦), για να προσφέρει στους θεατές μία μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία γνωριμίας με τις συναρπαστικές ανακαλύψεις στην εξερεύνηση του διαστήματος αλλά και της ίδιας της Γης.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων που θα προβληθούν έχει ως εξής:

16:30 Ο Μαγεμένος Ύφαλος
17:10 Από Τη Γη Στο Σύμπαν
17:50 Ο Μαγεμένος Ύφαλος
18:30 Αποχαιρετώντας το Cassini – Εξερευνώντας τον Κρόνο
19:00 Επιστροφή στη Σελήνη για Πάντα
19:30 Από Τη Γη Στο Σύμπαν

Λίγα λόγια για την κάθε θεματική:

Ο Μαγεμένος Ύφαλος – Kaluoka ‘Hina (Προτείνεται για Ηλικίες 5+)
Η ταινία μας μεταφέρει στα βάθη της θάλασσας σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο, ένα μοναδικό κόσμο, πολύχρωμο και ξένο, γεμάτο περιπέτειες και κίνδυνους, αινίγματα και μυστήρια, παλιούς θρύλους και μύθους… ένα κόσμο που κατοικείται από πλάσματα με χιούμορ και θάρρος, αξιαγάπητα και παράξενα, γοητευτικά και επικίνδυνα.

Από τη Γη στο Σύμπαν
Η παράσταση είναι ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν. Μετά από μια σύντομη αναφορά στην Αστρονομία των Αρχαίων, μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα, στα άστρα, τον Γαλαξία μας, στο Σύμπαν, όπως αυτά περιγράφονται από την σύγχρονη επιστήμη.
Αποχαιρετώντας το Cassini – Εξερευνώντας τον Κρόνο
Μετά από 20 χρόνια στο διάστημα, η διαστημοσυσκευή Cassini ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες διαστημικές αποστολές στην εξερεύνηση του διαστήματος. Ακολουθήστε το συναρπαστικό ταξίδι του Cassini, μάθετε για το περιβάλλον του Κρόνου και ανακαλύψτε τους μοναδικούς του δορυφόρους.

Επιστροφή στη Σελήνη για Πάντα
Η παράσταση ξεκινά με την πρώτη εποχή της διαστημικής εξερεύνησης και τις ιστορικές αποστολές “Απόλλων”. Βλέπουμε τι μας έμαθε η εποχή των σεληνιακών οχημάτων και διαστημόπλοιων για την προέλευση της Σελήνης, τη σύνθεση, τη δομή και την προσβασιμότητα των πρώτων υλών στην επιφάνειά της. Το κοινό, μέσα στο εντυπωσιακό περιβάλλον του πλανητάριου, βιώνει μία επιτυχημένη εκτόξευση, προσσελήνωση, ανάπτυξη και κίνηση ενός σεληνιακού οχήματος.

Οι συμπολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν όποια παράσταση επιθυμούν ή και παραπάνω από μία. Η γενική είσοδος για κάθε παράσταση είναι 5 Ευρώ.

Παράλληλα με τις προβολές, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες θα πραγματοποιείται και παρατήρηση με τηλεσκόπιο, του Ηλίου μέσω ειδικού ηλιακού φίλτρου κατά τη διάρκεια της ημέρας και του έναστρου ουρανού το βράδυ.