ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το γελαστό παιδί»: Η ιστορία του γνωστού τραγουδιού προβάλλεται σε ντοκιμαντέρ από το Cinedoc

Το CineDoc επιστρέφει με την ταινία “Το Γελαστό Παιδί – The Laughing Boy”.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε στο 25o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2023) και κέρδισε το Βραβείο Κοινού, όπως επίσης και στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών, όπου απέσπασε το Βραβείο για το καλύτερο διεθνές ντοκιμαντέρ.

Αφηγείται την ιστορία του ιρλανδικού τραγουδιού με τον ομώνυμο τίτλο, το οποίο στην πορεία μελοποιήθηκε από τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, μετατρέποντάς το σε σύμβολο αντίστασης και απελευθέρωσης. Δύο χώρες σε έναν κοινό αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, που εμψυχώνεται από τη δύναμη της ποίησης και της μουσικής.

Το ντοκιμαντέρ “Το Γελαστό Παιδί” παρουσιάζει την ανείπωτη ιστορία του ιρλανδικού τραγουδιού “The Laughing Boy” και γράφτηκε από τον τότε έφηβο επαναστάτη Brendan Behan, στη μνήμη ενός άλλου εμβληματικού Ιρλανδού επαναστάτη, του Μάικλ Κόλινς. Αλλά το τραγούδι αυτό, έμελλε να αποκτήσει και μια δεύτερη ζωή στην Ελλάδα, ως ύμνος αντίστασης κατά της Δικτατορίας(1967-1974). Σε μετάφραση του ποιητή Βασίλη Ρώτα, τα λόγια του Behan στα ελληνικά μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη κι έτσι, “Το Γελαστό παιδί” παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα ισχυρότερα ελληνικά τραγούδια – σύμβολα στην καρδιά της Ελλάδας.

Η ταινία ακολουθεί την οδύσσεια του ποιητή Θίο Ντόργκαν, καθώς προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια της ιστορίας πίσω από το τραγούδι. Η αφήγηση συνυφαίνει το συλλογικό τραύμα της σύγχρονης Ιρλανδίας και της σύγχρονης Ελλάδας, με τις ιστορίες των δύο χωρών να συνδέονται τελικά μεταξύ τους μέσα από κάτι πολύ πιο βαθύ και υπερβατικό – τη δύναμη ενός τραγουδιού.

Όπως αναφέρει και ο Ντόργκαν στην ταινία, τόσο η ιρλανδική, όσο και η ελληνική εκδοχή του τραγουδιού αποτυπώνουν κάτι μοναδικό: “…Κάποια ιδέα, ίσως, του αιώνιου επαναστάτη, κάποια ενσάρκωση της εξέγερσης ενάντια στο μικρό πεπρωμένο… η τυραννία, οι δυνάμεις που τείνουν πάντα και παντού να μειώνουν, αν όχι να συνθλίβουν πραγματικά την αίσθηση μας για το απαραίτητο μεγαλείο της ζωής και της φαντασίας…”.

Γυρισμένη στην Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, η ταινία περιλαμβάνει ερμηνείες από αρκετούς Ιρλανδούς μουσικούς, συμπεριλαμβανομένων των Άντι Ίρβιν, Ντόναλ Λούνι, Μέι Κέι, Λίαμ Ο Μαονλάι και Ντέιβιντ Πάουερ, αλλά και Έλληνες, με κυριότερη τη Μαρία Φαραντούρη, που τιμάται σε όλο τον κόσμο, ως η κατεξοχήν ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Με την πρωτότυπη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων, όπως ο Παντελής Βούλγαρης, ο Ροβήρος Μανθούλης και ο Παντελής Μπουκάλας, η ταινία αφηγείται τις “μεταμορφώσεις” ενός τραγουδιού και την πολυτάραχη ιστορία δύο λαών.

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με εκπρόσωπο του Συλλόγου φίλων Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη.

THE LAUGHING BOY Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Alan Gilsenan
Σενάριο:Theo Dorgan
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Colm Hogan
Μοντάζ: Bjorn Mac Giolla
Μουσική: Eleni Karaindrou
Παραγωγή: Kathryn Baird, Sheila Friel
Χώρα Παραγωγής Ιρλανδία
Διάρκεια: 9 1 min
Έτος Παραγωγής: 2022
Γλώσσα: Αγγλικά, Ελληνικά, Ιρλανδικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά

Ηθοποιοί: Μαρία Φαραντούρη, Liam Ó’Maonlaí, David Power, Des Geraghty, Λαμπρινή Γιώτη, Andy Irvine, Donal Lunny

Σάββατο 27 Ιανουαρίου – 20:00
Γενική είσοδος: 6 ευρώ

Σημείο
Πατριάρχου Αθηναγόρα 17, Μισίρια.
Πληροφορίες: 6983320439.