«Το μεγάλο μας τσίρκο» από τη θεατρική ομάδα ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ

Το θεατρικό έργο «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», σταθμός για το ελληνικό θέατρο, ανέβηκε στα χρόνια της δικτατορίας το καλοκαίρι του ’73 στο θέατρο “Αθήναιον”. Οι παραστάσεις του ήταν οι μαζικότερες πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μέχρι το Πολυτεχνείο. Στο έργο αυτό, μέσα από σατιρικά και δραματικά νούμερα και τραγούδια γινόταν μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία, τον  Όθωνα και τους υπόλοιπους κυβερνήτες της ανεξάρτητης Ελλάδας ως την Μικρασιατική καταστροφή. Επεκτείνεται στον πόλεμο του ’40 και μέχρι την εποχή που γράφτηκε το έργο. Ας κλείσουμε με τα λόγια του ίδιου του Κολοκοτρώνη – που ως «άγαλμα», κάνει την εμφάνισή του στο έργο. Σε καιρούς πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής συσκότισης, λόγια σαν αυτά φωτίζουν το σκοτάδι.

Όπως ακριβώς «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» περιέλουσε με φως και ελπίδα τα σκοτάδια των καιρών του, σκορπίζοντας σπίθες ανατροπής και ελευθερίας σε κάθε κοιμισμένο. Τότε και τώρα… H ιστορία συνεχίζεται…

H μουσική είναι του Σταύρου Ξαρχάκου και στο ρόλο του τραγουδιστή ήταν ο μεγάλος Νίκος Ξυλούρης. Στην παράστασή μας, το ρόλο του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη ερμηνεύουν οι: Γιώργος Αποκορωνιωτάκης και Χαράλαμπος Πατένας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΓΙΤΑΚΗΣ
Μουσική Διδασκαλία-Ενορχήστρωση: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Διδασκαλία Κρητικών Χορών: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΙΛΑΚΗΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη: ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΝΤΖΟΥΡΙΤΣ
Κατασκευή σκηνικών: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗΣ
Κοστούμια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ, ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, ΞΑΝΘΗ ΚΟΝΤΟΥ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΚΡΗΤΗΣ
Φώτα – Ήχος: ΜΑΙΡΗ ΣΠΥΡΟΥ
Σιδηροκατασκευές: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ

Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρεθύμνης, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης, τον Γιώργο Καλογεράκη, τον ¨Θεατρικό Περίπλου¨, τον Θωμά Καντιφέ, και το ανθοπωλείο “ΓΑΒΑΛΑΣ” για την αμέριστη βοήθειά τους για να πραγματοποιηθεί αυτή η παράσταση.

ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Αργύρης Νιπυράκης, Ειρήνη Σοφουλάκη, Άρτεμις Βροντζάκη, Ιωάννα Παναγιουλάκη, Ειρήνη Λογιάκη, Άννα Δαμιανάκη, Φωτεινή Χαμογιωργάκη, Ειρήνη Γρηγοράκη, Γιώργος Ρεράκης, Μάρκος Πελαντάκης, Ανδρέας Αποκορωνιωτάκης, Σπύρος Κοσμάς, Αντώνης Μαμαλάκης, Μαριάννα Κουγιτάκη, Βαλεντίνα Τζούριτζ, Απόστολος Κουγιτάκης, Μανόλης Καριλάκης, Βαγγέλης Σταυρουλάκης, Μαρία Μακρυδάκη, Κατερίνα Βαρβαντάκη, Μαρία Ταμβάκη, Εύα Πυρπυρή, Νεκταρία Κοτσιφάκη, Αγνή Σακαλίδου, Νικήτας Παπαδάκης, Δημήτρης Παπαδάκης, Γιάννης Προβιάς, Δημήτρης Γκότος.

Μουσικοί: ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗΣ
Τραγουδιστές: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΙΩΤΑΚΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΤΕΝΑΣ, ΑΡΤΕΜΙΣ ΒΡΟΝΤΖΑΚΗ
Μουσικοί στο μοιρολόι: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΙΩΤΑΚΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΤΕΝΑΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΙΛΑΚΗΣ
Χορευτές: Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Βισταγής: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΤΕΝΑΣ, ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΒΙΑΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΙΛΑΚΗΣ.

Παίζουν  και τραγουδούν όλοι οι ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ». Μπουζούκι: Γιάννης Μελαμπιανάκης.

https://rethemnos.gr/event/to-theatriko-ergo-to-megalo-mas-tsirko-apo-ti-theatriki-omada-quot-kallitechniki-apo-drasi-quot/