ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ντοκιμαντέρ LOOK WHAT YOU MADE ME DO στο Ρέθυμνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Βόλου, τον Χώρο Πολιτισμού «Σημείο» στο Ρέθυμνο, το Cyclades Preservation Fund (CPF).

Οι προβολές έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις γύρω από θεματικές όπως το περιβάλλον, η ισότητα των φύλων, η συμπεριληπτικότητα, η εκπαίδευση, η ιστορία κ.ά.

Οι προβολές συνεχίζονται με το ντοκιμαντέρ LOOK WHAT YOU MADE ME DO της Coco Schrijber, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 20:00.

ΣΥΝΟΨΗ

Ένα κοριτσάκι παραπονιέται στην μαμά του ότι ένα αγόρι το χτύπησε στην παιδική χαρά. «Το κάνει επειδή του αρέσεις», απαντάει η μητέρα, τροφοδοτώντας έτσι στη νεότερη γενιά την κανονικοποίηση της βίας.

Μια γυναίκα εξομολογείται πως φοβάται για τη ζωή της, καθώς βρίσκεται σε κακοποιητική σχέση από την οποία δυσκολεύεται να φύγει.

Τρεις γυναίκες που βίωσαν ενδοοικογενειακή βία και δέχτηκαν απειλές και για την ασφάλεια των παιδιών τους, μιλούν για τη δική τους εμπειρία. Η Λόρα, η Ρέιτσελ και η Ροζάλμπα δεν μπήκαν στην ατελείωτη λίστα των 30.000 και πλέον γυναικών που δολοφονούνται κάθε χρόνο από τους συντρόφους τους. Έχουν επιβιώσει. Για να τα καταφέρουν όμως, οδηγήθηκαν οι ίδιες στον φόνο.

Οι τρεις γυναίκες μιλούν για την απόφασή τους και το βάρος που κουβαλούν, ενώ ο διάσημος πίνακας της Artemisia Gentileschi, όπου κόβει τον λαιμό του βιαστή της, λειτουργεί συμβολικά ως συνδετικός κρίκος, ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση, με καλεσμένη την κα. Αλεξία Βαονάκη – ψυχολόγο, MSc, επιστημονικά υπεύθυνη κέντρου συμβουλευτικής γυναικών, Δήμου Ρεθύμνης.

Σάββατο 18 Νοεμβρίου
20:00
Γενική είσοδος: 6 ευρώ.

Χώρος Πολιτισμού “Σημείο”.
Πατριάρχου Αθηναγόρα 17.
Πληροφορίες: 6983320439.