ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το ΠΑΜΕ καλεί στην προβολή του «Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα»

louis-tikasΗ Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να παρακολουθήσουν την βραβευμένη στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το βραβείο της βουλής «ανθρώπινες αξίες», ταινία του του Λεωνίδα Βαρδαρού «Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα».

Το ντοκιμαντέρ του αναφέρεται στους «Πολέμους του Άνθρακα», τις ένοπλες ταξικές αναμετρήσεις στα ορυχεία της Αμερικής κατά την περίοδο 1890 – 1930. Αιτία τους οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των ανθρακωρύχων και των οικογενειών τους. Ανάμεσα στους εργάτες των ορυχείων ήταν κι Ελληνες που συμμετείχαν στην τεράστια απεργία του συνδικάτου στο Νότιο Κολοράντο, που κορυφώθηκε στις 20 Απρίλη 1914 με τη Σφαγή του Λάντλοου.

Εκεί δολοφονήθηκαν άγρια από την πολιτειακή Εθνοφρουρά ο Λούης Τίκας, επικεφαλής των Ελλήνων, συνδικαλιστές και γυναικόπαιδα. Μετά τη σφαγή ξέσπασε ένοπλη εξέγερση, ο «Πόλεμος των Δέκα Ημερών», που επεκτάθηκε νικηφόρα σε ολόκληρο το Νότιο Κολοράντο, αλλά αποσιωπήθηκε για πολλούς λόγους.

Ο Λούης Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης 1886-1914) από τη Λούτρα Ρεθύμνης έπαιξε ηγετικό ρόλο σε αυτή τη μεγαλειώδη απεργία και ακόμη και σήμερα η μνήμη του είναι νωπή στα αμερικάνικα συνδικάτα. Το άγαλμά του βρίσκεται στην Μαρίνα της πόλης μας (πίσω από το Λιμενικό ταμείο.

Το ντοκιμαντέρ κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος. Η απόσταση του χρόνου έκανε επιτρεπτό το να ριχτεί φως στα γεγονότα. Η έρευνα στην οποία στηρίζεται η ταινία, ξεκίνησε με τις μαρτυρίες των απογόνων των αγωνιστών του Λάντλοου και τις αφηγήσεις των σημερινών κατοίκων της περιοχής, που τις κρατούν ζωντανές στην προφορική τους παράδοση. Έγιναν συζητήσεις με ιστορικούς, με καθηγητές και μελετητές, με συνδικαλιστές, δημοσιογράφους και συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το θέμα. Εντοπίστηκαν, επίσης, πλούσιες πηγές αρχειακού υλικού τεκμηρίωσης – φωτογραφίες, βίντεο, έντυπα, εφημερίδες, τραγούδια – σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στις ΗΠΑ.

Η ταινία προβάλλεται από τον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ και την Κινηματογραφική λέσχη το Σάββατο 9/4/16 στις 7 παρά 10΄ και στις 8.00 μμ.

Είσοδος 3 ευρώ.

Στις 20/4, με την συμπλήρωση 102 χρόνων από την άγρια δολοφονία του, η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του, τιμώντας όλους του επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

 

Ρέθυμνο 741 00, Ελλάδα