ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

“Το παραμύθι, των ‘βολεμένων’ τελείωσε”!

πρόσφυγες αγαλμαΜια διαχρονική μομφή, κατά των Ελλήνων εδώ και δεκαετίες, ήταν ότι παρά το ότι η χώρα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτοί δεν έχουν αποφασίσει αν ανήκουν στη Δύση ή στην Ανατολή.

Αν δηλαδή θέλουν να είναι Ευρωπαίοι ή όχι. Αν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους ή αν απλώς απολαμβάνουν τα προνόμια της συμμετοχής. Τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύεται ότι αν υπάρχει ένας λαός που σέβεται τις αρχές της Ένωσης, αυτός είναι ο ελληνικός.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους Eυρωπαίους πολίτες, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης (σε ποσοστό 63% των ερωτηθέντων).

Την ίδια στιγμή όμως, 7 στους 10 Έλληνες τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης με νόμισμα το ευρώ.

Παράλληλα, η ελληνική κοινή γνώμη επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθάει τους πρόσφυγες (ποσοστό 85%). Το ελληνικό ποσοστό που προκρίνει την επιλογή της αλληλοβοήθειας, είναι το 4ο υψηλότερο της έρευνας, μετά από αυτά των Σουηδών (94%), των Ολλανδών (88%) και των Δανών (86%).

Δεν περιμέναμε βέβαια το ευρωβαρόμετρο. Έχουμε διαπιστώσει τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι των νησιών για να βοηθήσουν, παρά την κρίση.

Μετά από 6 χρόνια, τιμωρίας και σκληρής λιτότητας, όχι μόνο το ποσοστό για παραμονή στην ΕΕ και την ευρωζώνη παραμένει υψηλό, αλλά οι Έλληνες παραμένουν και πιστοί στις αρχές της, την ώρα που άλλοι υψώνουν τείχη και κάνουν παζάρια, παίζοντας με ανθρώπινες ζωές.

Καλό είναι αυτή η στάση να επικοινωνηθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Το αφήγημα των βολεμένων, ανεύθυνων και διεφθαρμένων, που “μαζί τα φάγανε”, μας τελείωσε. Το τελείωσε ο ελληνικός λαός με τη στάση του σε θέματα όπως το προσφυγικό και την υπομονή του στα βάρβαρα μέτρα που εφαρμόζονται από το 2010.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου,
Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

ΠΗΓΗnews247.gr