Το Πρόγραμμα ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑμεΑ αλλάζει τη διαχείριση ενηλίκων ατόμων με αναπηρία στο Ρέθυμνο

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 

Ξεκίνησε και πάλι τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 η εκπαίδευση των ενηλίκων ΑμεΑ στο ΙΕΚ GRANT, που αποτελεί μέρος του προγράμματος του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου με τίτλο «ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» . Το πρόγραμμα εκπονείται στα πλαίσια του προγράμματος Active citizens fund,που χρηματοδοτείται από τους EEA Grants. Τη διαχείριση της επιχορήγησης έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now

Με χαρά τα παιδιά προσήλθαν στις αίθουσες του Ι.ΙΕΚ GRANT για τα υπόλοιπα μαθήματα τόσο σε πρακτικό αλλά και σε θεωρητικό επίπεδο. Η καραντίνα και η αναγκαστική αναστολή μαθημάτων λόγω του COVID 19 είχε στερήσει την δια ζώσης προετοιμασία τους για να φτάσουν στο επίπεδο μέσω του Κέντρου δια Βίου μάθησης να ολοκληρώσουν το κύκλο εκπαίδευσής τους.

Τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά με όρεξη και κέφι από τους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους. Αυτές τις μέρες σε εντατικούς ρυθμούς εκπαιδεύονται στον Μπουφέ, στην ζαχαροπλαστική, μαγειρική, στο bar, τραπεζοκομία και οροφοκομία . Ως τα μέσα Ιουνίου 2020 τελειώνει η εκπαίδευση και έρχεται η προετοιμασία για τις εξετάσεις ώστε να λάβουν την πιστοποίηση ACTA TEXNOΒΛΑΣΤΟΣ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ώστε να πάρουν το πτυχίο τους ως πιστοποιημένοι Βοηθοί Μάγειροι και Τραπεζοκόμοι.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 

Η ένταξη των εκπαιδευόμενων όμως δεν σταματάει στην πιστοποίηση που θα γίνει με εξετάσεις μέσα στον Ιούνιο 2020.  

Μέσω της Κοινωνικής Επιχείρησης ( ΚΟΙΝΣΕΠ) που ο Σύλλογος ξεκινά, θα δημιουργηθεί σε ένα φιλικό περιβάλλον υποστήριξης μέσα από πρωτότυπες εργασιακές δράσεις η απορρόφηση στην αγορά εργασίας είτε των ατόμων που εκπαιδεύτηκαν. Η ΚΟΙΝΣΕΠ σκοπεύει να είναι ένας πυρήνας προ- επαγγελματικώνδράσεων και ανάπτυξης δεξιοτήτων για πολλά άτομα με αναπηρία στο Ρέθυμνο, με ενδιαφέρουσες εργασιακές ιδέες για ανάπτυξη μέσω της επιχείρησης.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πολυδύναμο εργαστήριο παροχής γνώσης και τροφοδότησης με άτομα με ενισχυμένη ψυχική ανθεκτικότητα παρά τις όσες δυσκολίες τους στην αγορά εργασίας. Επίσης στόχος παραμένει η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση επιχειρηματιών , στελεχών και εκπροσώπων φορέων για να δεχτούν στο εργασιακό τους περιβάλλον ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, αλλά και να υποστηρίζονται οι ΑμεΑ υπάλληλοί τους μέσω  εποπτείας εξειδικευμένου προσωπικού του Συλλόγου. 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, έγινε η δεύτερη προγραμματισμένη εκδρομή των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα με την συνοδεία της διευθύντριας της GRANT Κορνέλάκη Κατερίνας, των εκπαιδευτών και μελών του Συλλόγου γονέων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου. Αρχικά έγινε μια επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου στο Βροντήσι, όπου ο πατήρ Θεολόγος μίλησε για την ιστορία της Μονής, αλλά και συνέχισε με τον τρόπο της συγκομιδής και παρασκευής του μελιού στο μελισσουργείο τους. Μετά από ένα σύντομο κέρασμα στην υπέροχη αυλή της μονής, αλλά και ένα βάζο μέλι ευλογία του μοναστηριού οι σπουδαστές συνέχισαν τη διαδρομή.

Η συνέχεια περιελάβανε επίσκεψη στο οικογενειακό τυροκομείο της οικογένειας Πατεράκη στους ΛαμπιώτεςΑμαρίου. Οι Αφοί Πατεράκη μας ενημέρωσαν για την παρασκευή τυριών, φέτας, γιαουρτιού αλλά και για όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που λαμβάνονται σε μια τέτοια βιοτεχνία. Με γεμάτο το μυαλό εικόνες αλλά και μια τσάντα γευστικότατα γιαούρτια (ΜΠΑΧΡΗΣ) τα παιδιά επέστρεψαν στη βάση τους.

ΩΦΕΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Να τονίσουμε τέλος ότι η εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ είναι κάτι ρεαλιστικό ως πράξη και ως προοπτική και για πολλά χρόνια έχει βρει έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάζεται συνεργασία και υποστήριξη αυτοδιοίκησης φορέων και επιχειρημάτων για να μπορέσουν τα άτομα με αναπηρία να ενσωματωθούν εργασιακά σε έναν δημόσιο οργανισμό ή μια ιδιωτική επιχείρηση. Αυτός είναι ο βασικό άξονας που κινείται ο σύλλογος γονέων κα φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου μέσα από τις φιλόδοξες δράσεις του προγράμματος αυτού. Έρχεται πλέον η ώρα κομμάτι που αφορά την

Η ένταξη ενός ατόμου με αναπηρία αποφέρει οφέλη για τον ίδιο τον εργαζόμενο, για την επιχείρηση που τον προσλαμβάνει, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.  Ας είμαστε φιλόδοξοι αλλά και ρεαλιστές, στοχεύοντας στην συμπόρευση και την ευέλικτη εργασιακή ένταξη που χωράει και σέβεται όλες τις τυχόν ιδιαιτερότητες.

Τέλος να τονίσουμε ότι το έργο «ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizens fund, με φορέα διαχείρισης τον Σύλλογο γονέων κηδεμόνων κα φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου και εταίρους τοι ΙΙΕΚ Grant Νορβηγικό Πανεπιστήμιο OSLOMET. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.