ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΕΡΑΣΙΩΤΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

To στεγαστικό πρόβλημα του 1ου ΕΠΑ.Λ Ρεθύμνου

Η δυναμική ανάπτυξης της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, βρίσκει τεράστια εμπόδια από την απροθυμία των υπευθύνων φορέων να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα στέγασης των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ Ρεθύμνου.

Το 1ο ΕΠΑ.Λ Ρεθύμνου λειτουργεί υποδειγματικά από τις υπερπροσπάθειες των εκπαιδευτικών και της διοίκησης του σχολείου. Η τοπική κοινωνία στηρίζει τις ενέργειες των εκπαιδευτικών και έχει κατανοήσει πλήρως την ανάγκη να λειτουργεί ένα σχολείο της ΤΕΕ στην περιοχή τους που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες ενός σύγχρονου σχολείου με τις κατάλληλες υποδομές και χώρους.

Το σχολικό κτήριο που στεγάζεται το 1ο ΕΠΑ.Λ Ρεθύμνου μαζί με το Ε.Κ Ρεθύμνου έχει προδιαγραφές για περίπου 300 μαθητές. Σήμερα στο σχολικό κτήριο στεγάζονται περισσότεροι από 700 μαθητές.

Οι εκπαιδευτικοί φορείς έχουν επισημάνει το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια από την υπερσυγκέντρωση των  μαθητών που προτιμούν το 1οΕΠΑ.Λ Ρεθύμνου και τις επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, την ποιότητα της εκπαίδευσης, την ασφάλεια και υγιεινή των μαθητών.

Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου έχει πάρει σαφή θέση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στην καθημερινότητα από την διαχείριση του μεγάλουπλήθους μαθητών που εκπαιδεύουν, οι οποίοι είναι υπερδιπλάσιοι από τους μαθητές που μπορεί να στεγάσει το σχολείο στους χώρους που διαθέτει.

Η Ένωση Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  (ΕΛΤΕΕ Ρεθύμνου) αγωνίζεται προς τιμή της εδώ και πολλά χρόνια για την ίδρυση ενός ακόμη ΕΠΑ.Λ στο Ρέθυμνο για την αποσυμφόρηση του 1ου ΕΠΑ.Λ Ρεθύμνου. Έχει αναδείξει το πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα και έχει επισημάνει με επιχειρήματα προς κάθε κατεύθυνση ότι η αύξηση των μαθητών στην ΤΕΕ στο Ρέθυμνο θα συνεχιστεί με μεγαλύτερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΤΕΕ Ρεθύμνου αγωνίζονται για την ποιοτική αναβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο σε όλα τα επίπεδα για την εξασφάλιση πρωτίστως των κατάλληλων κτηριακών εγκαταστάσεων.

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να αφουγκραστεί τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονιών, της τοπικής κοινωνίας και να προχωρήσει στην δέσμευση οικοπέδου και ανέγερση σύγχρονου σχολείου για την ίδρυση νέου ΕΠΑ.Λ. 

Οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ αξίζουν να εκπαιδεύονται σε σχολεία που να ικανοποιούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και όχι να στοιβάζονται σαν σαρδέλες σε ακατάλληλους χώρους. Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Κερασιώτης Σεραφείμ,
Μαθηματικός
Επίτιμος Πρόεδρος Ο.Λ.Τ.Ε.Ε