ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Συνδικάτο Οικοδόμων για τη σημερινή απεργία

Το Συνδικάτο Οικοδόμων χαιρετίζει τη μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων σήμερα στο Δημαρχείο.  Τη σημερινή συγκέντρωση στήριξαν από κοινού το Συνδικάτο Οικοδόμων , η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ΓΝΡ, ο Σύλλογος εργαζομένων ΓΝΡ, ο Σύλλογος Οικογενειακών Ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ, το Σωματείο Υπαλλήλων Καθαριότητας Δημοσίων και Ιδιωτικών Κτηρίων, Ο σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, η Επιτροπή Αγώνα Παρατασιούχων στη Καθαριότητα του Δήμου Ρεθύμνου, έξι Φοιτητικοί Σύλλογοι, ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου ,ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου και το σωματείο  των ΤΑΞΙ. 

Στη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από εργαζόμενους , μαθητές και φοιτητές. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Χριστοδουλάκης Μανώλης στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων και την επερχόμενη πολιτική περαιτέρω εμπορευματοποίησης  και ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας μέσω του “Νέο ΕΣΥ” . Στη συνέχεια ο Κώστα Κώστας από το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου ανέδειξε τα προβλήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων εμπορομάγαζων. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Λουκάκης Στάθης Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων όπου μεταξύ άλλων ανέφερε Συνάδελφοι Συναδέλφισες… Η αγωνιστική δραστηριότητα του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας μας με τις δύο επιτυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις αποδείχτηκε το μεγάλο μας όπλο για να μετρήσουμε αποτελέσματα, να έχουμε νέες κατακτήσεις.Οι εργοδότες, κάτω από την πίεση του αγώνα μας, αποδέχτηκαν να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις Κατασκευές με  αύξηση 18,2% στο κατώτερο μεροκάματο του εργάτη, 28,3% του βοηθού και 38,5% του τεχνίτη ενώ αποδέχονται μια σειρά από επιδόματα που είχαν καταργηθεί…….Η υπογραφή της ΣΣΕ θα μας βοηθήσει να πατήσουμε πιο γερά στα πόδια μας και να κλιμακώσουμε τον αγώνα σε όλο το εύρος των διεκδικήσεων μας.”  

Η σημερινή απεργία αποτέλεσε την πιο μαζική κινητοποίηση στη πόλη παρά το γεγονός ότι η προετοιμασία αυτής όπως και η διεξαγωγή της “επιλέχθηκε” να μην έχει την ανάλογη προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως είχαν αντίστοιχα άλλες.

Η σημερινή απεργία είναι έμπρακτη απάντηση στην κυβέρνηση και στη μεγαλοεργοδοσία που όλοι μαζί τρομοκρατούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους, ότι τώρα δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις, δεν είναι ώρα για αυξήσεις και για αγώνες που θα αναχαιτίσουν το κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημά τους.

Η σημερινή απεργία αποτελεί επίσης την έμπρακτη απάντηση στα “καλέσματα ενότητας” από τις χρεοκοπημένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Καλέσματα που στόχο έχουν να (ξανα)εγκλωβίσουν εργαζόμενους στις αυταπάτες περί λύσεις από μια κυβερνητική εναλλαγή. Ακόμη πιο επικίνδυνα, να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικα σχέδια γίνεται για το “καλό της ειρήνης”.

Δίνουμε το χέρι ειδικά σε όσους αντιμετώπισαν αυτές τις μέρες στα ίσια την εργοδοτική βία και τις απειλές, όσους προσπέρασαν αγωνιστικά την προσπάθεια της εργοδοσίας να δημιουργήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς με βάση τον έκτρωμα-Χατζηδάκη. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έσπασαν ξανά τα μούτρα τους. Οι διατάξεις παρεμπόδισης στο απεργιακό δικαίωμα έμειναν πάλι στα χαρτιά. Πετάχτηκαν ξανά από τους εργαζόμενους στα σκουπίδια.

Σήμερα οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαχητικά ενάντια στο κύμα ακρίβειας, για αυξήσεις στους μισθούς και στις κοινωνικές παροχές, ενάντια στην εμπλοκή της χώρα μας στις πολεμικές ενέργειες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους που αρνούνται να υπηρετήσουν τους σκοπούς των ΝΑΤΟικών μακελάρηδων, μεταφέροντας πολεμικό υλικό έξω από τα σύνορα της χώρας όπως έγινε από εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά! Να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων από αύριο κιόλας προγραμματίζει άμεσα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης  με άμεση κλιμάκωση των αγώνων μας, την Πρωτομαγιά.

Το μήνυμα του διεκδικητικού αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας με μέτρα που θα ανακουφίζουν την εργατική-λαϊκή οικογένεια και η εναντίωση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πρέπει να κυριαρχήσουν στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων, την Κυριακή της Πρωτομαγιάς.

Για τη Διοίκηση