ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου για τον αγωνιστικό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς

Το ΔΣ του Συνδικάτου μας χαιρετίζει τη πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ρεθύμνου , από πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα , τιμώντας τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά.

Πλήθος κόσμου τίμησε αγωνιστικά και απεργιακά τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος, το δρόμο που χάραξαν χιλιάδες εργάτες σε όλον τον κόσμο για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, των  πολέμων, της προσφυγιάς και της δυστυχίας.

Μετά την  απεργιακή κινητοποίηση ακολούθησε πορεία μέχρι τη μαρίνα όπου διαβάστηκε ένα ιστορικό αφιέρωμα για τον ηρωικό και αιματηρό αγώνα των ανθρακορύχων του Λατλου το 1913-1914 και κατατέθηκε στεφάνι στον πρωτεργάτη ήρωα εργάτη, Ηλία Σπαντιδάκη (Λούι Τίκα)

Τα σωματεία συνέχισαν τον ταξικό εορτασμό της πρωτομαγιάς με γλέντι στο κέντρο του πολιτιστικού συλλόγου στο Ρουσσοσπίτι με πλούσιο κέφι, μουσική φαγητό και ποτό.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί όλα τα σωματεία , τους εργαζόμενους , τους νέους και τις νέες σε συνέχεια του αγώνα με επόμενο σταθμό την παγκρήτια αντιΝΑΤΟΙΚΗ αντιπολεμική πορεία στη βάση της Σούδας την Κυριακή 22 Μάη.

Ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι εντάσεις στην περιοχή μας, φέρνουν σε πρώτο πλάνο τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Η απεμπλοκή της χώρας μας από οποιαδήποτε μορφή συμμετοχής στις πολεμικές επεμβάσεις είναι αίτημα που πρέπει να δυναμώσει από κάθε εργατική συνδικαλιστική οργάνωση, κάθε εργάτη και νέο.

Την ίδια στιγμή απαιτείται αγωνιστική κλιμάκωση σε κλάδους και χώρους δουλειάς  για την προστασία του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος. Οι αυξήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι πολύ πίσω από τις σημερινές ανάγκες και πίσω ακόμα και από τους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού, που πλησιάζει πλέον διψήφιο νούμερο.

Απαράμιλλη δύναμη δίνει ο αγώνας των αποφασισμένων εργατών της  COSCO  και των εργατών στις κατασκευές που πέτυχαν την υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ μετά από 13 χρόνια.  

Εδώ και τώρα να δυναμώσει η φωνή για την ουσιαστική ανακούφιση από το κύμα των ανατιμήσεων με μέτρα προστασίας, με κατάργηση φόρων στην ενέργεια, στα καύσιμα, στο ρεύμα, για την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων.

Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος σε μια σειρά εργατικούς χώρους και κλάδους, οι αγώνες  για το δικαίωμα στην εργασία, εμπνέουν, δείχνουν πως υπάρχει ελπίδα, μακριά από τις σειρήνες των αντοχών της οικονομίας, του συμβιβασμού με τα ψίχουλα, της «σωτηρίας» στις κυβερνητικές εναλλαγές, μακριά από τους «κοινωνικούς» διαλόγους και τον βλαβερό ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.