ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Η TAZ για την …«βιομηχανία» των μετακλητών και τους διορισμούς ημετέρων στην Ελλάδα

Στο πελατειακό κράτος στην Ελλάδα εστιάζει η εφημερίδα Tageszeitung. Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα υποστηρίζει ότι «στην Ελλάδα γιγαντώνεται o νεποτισμός.

Στην διάρκεια της θητείας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει μία πραγματική βιομηχανία κρατικών λειτουργών. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί μετακλητοί υπάλληλοι». Η έννοια του μετακλητού είναι άγνωστη στο γερμανικό κοινό και η εφημερίδα του Βερολίνου εξηγεί: «Πρόκειται για έναν κρατικό υπάλληλο, φιλικά προσκείμενο στο κυβερνών κόμμα. Όσο εκείνο κυβερνά, παραμένει κρατικός υπάλληλος. Όταν το κόμμα χάνει την εξουσία, χάνει και αυτός τη δουλειά του. Στην πραγματικότητα οι μετακλητοί είναι καθαρή σπατάλη χρημάτων, καθώς η Ελλάδα, μία χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, έχει σχεδόν 600.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Οι θέσεις (των μετακλητών) αμείβονται με μισθούς παχυλούς για τα ελληνικά δεδομένα συν τα επιδόματα, οι απολαβές είναι σαφώς μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα. Μία τόσο ονειρεμένη δουλειά προορίζεται κατά προτίμηση για συγγενείς ή κομματικούς στρατιώτες κάθε επαγγέλματος. Δεν έχει σημασία η προσωπική απόδοση και η επαγγελματική κατάρτιση. Το μόνο που μετράει είναι η επίδειξη πίστης και ο συγχρωτισμός με την εξουσία. Πρόκειται για μία κουλτούρα μετριότητας».

Στη συνέχεια ο ανταποκριτής της Tageszeitung γράφει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «γόνος πολιτικής δυναστείας και ο ίδιος, ακολούθησε την παραδοσιακή συνταγή μετά τη νίκη του στις εκλογές και δημιούργησε μία πραγματική βιομηχανία μετακλητών. (…) Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν στην Ελλάδα τόσοι πολλοί μετακλητοί. Η Μητσοτάκης είναι χειρότερος από όλους τους προκατόχους του, πολύ χειρότερος και από τον Τσίπρα, ο οποίος επίσης είχε εδραιώσει ένα σύστημα πελατειακών σχέσεων. Τον Ιούλιο του 2019, πριν αρχίσει η θητεία του Μητσοτάκη, υπήρχαν 1.710 μετακλητοί. Στα τέλη Οκτωβρίου του 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέθετε 3.138. Σε αυτούς προστίθενται 1.641 πρόεδροι ή μέλη διοικητικών συμβουλίων σε άπειρα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ημι-κρατικούς οργανισμούς».

Συναγερμός για την πανδημία

Στα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας και ιδιαίτερα της μετάλλαξης «Όμικρον» αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα για το δημοσιογραφικό δίκτυο RND.

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Συναγερμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Λόγω απροσδόκητα ταχείας εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον, η κυβέρνηση επισπεύδει μία σειρά μέτρων, τα οποία αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τις αρχές Ιανουαρίου. Από την Πέμπτη εστιατόρια και μπαρ θα κλείνουν τα μεσάνυχτα. Οι επισκέπτες θα πρέπει να παραμένουν καθιστοί, ενώ δεν επιτρέπονται πάνω από έξι άτομα σε κάθε τραπέζι. Επιπλέον, επιβάλλεται απαγόρευση μουσικής και χορού. Για την Πρωτοχρονιά θα υπάρχει ωστόσο μία εξαίρεση: οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές ως τις 2 το πρωί. Απαγορεύονται όμως τα πρωτοχρονιάτικα πάρτι, είτε σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο χώρο. Σε κλειστά γήπεδα ή ποδοσφαιρικά στάδια θα επιτρέπεται η πώληση εισιτηρίων για αριθμό θεατών που δεν ξεπερνά το 10% της συνολικής χωρητικότητας, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι «περίπου το 70% των νέων κρουσμάτων αφορά την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, όπου ζει το 40% του πληθυσμού της χώρας. Στα τεστ που διενεργήθηκαν, το ποσοστό των θετικών αποτελεσμάτων ανήλθε σχεδόν στο 10%. Αυτό σημαίνει ότι έχει προσβληθεί από τον ιό ο ένας στους δέκα από όσους προσέρχονται για τεστ».