ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το θέμα των επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Νομό Ρεθύμνου φέρνει στην Βουλή ο Ανδρέας Ξανθός

Μετά από σειρά συναντήσεων που είχε το τελευταίο διάστημα με Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων σε περιοχές του Νομού Ρεθύμνου όπου αντιδρούν στην εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων, όπως στο Κάτω Βαρσαμόνερο Δήμου Ρεθύμνου, στον Δήμο Αγίου Βασιλείου και στον Δήμο Μυλοποτάμου, ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε σήμερα 30/11/2012 ερώτηση και αίτηση κατάθεση εγγράφων στην Βουλή για το θέμα των επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο Νομό Ρεθύμνου.

Ο κ. Α. Ξανθός τονίζει στην ερώτηση του ότι η ενέργεια αποτελεί διεθνώς πεδίο σύγκρουσης επιχειρηματικών συμφερόντων και γεωπολιτικής ισχύος και η συζήτηση για την λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» γίνεται με όρους αγοράς και κερδοφορίας και όχι με όρους κάλυψης κοινωνικών αναγκών. Η προώθηση βιομηχανικών ΑΠΕ μέσω των fast track επενδύσεων, όπως είναι τα 3 μεγάλα επενδυτικά σχέδια στην Κρήτη και στο Νομό Ρεθύμνου, που με περίεργη σπουδή δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ από τον τότε υπηρεσιακό υπ. Οικονομικών κ. Στουρνάρα πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2012, συνιστά μια αυταρχική επιλογή, ένα πολιτικό πραξικόπημα που με το πρόσχημα της ανάπτυξης επιβάλλει τη λογική της «Κρήτης-μπαταρία της Ευρώπης», εις βάρος της προοπτικής μιας βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον, με έμφαση στην παραγωγή τοπικών γεωργικών προϊόντων ποιότητας και σε διασύνδεση με ήπιας κλίμακας οικοτουριστικές μονάδες που αποδίδουν πολλαπλάσιο κοινωνικό όφελος.

Στην ερώτηση του ο κ. Α. Ξανθός παραθέτει πίνακες με τις αιτήσεις αδειοδότησης αιολικών εγκαταστάσεων στο Νομό Ρεθύμνου που έχουν κατατεθεί σύμφωνα με επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Οι ίδιες εταιρείες διεκδικούν την υπαγωγή κάποιων ή του συνόλου των αιτήσεων αδειοδότησης αιολικών εγκαταστάσεων τους στην Κρήτη στο fast track μια διαδικασία που παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία, καταργεί την τοπική διαβούλευση και λειτουργεί ανοιχτά υπέρ των μεγάλων εταιρειών. Αυτό έχει δημιουργήσει μια επικίνδυνη απροσδιοριστία ως προς την διαδικασία με την οποία θα εξασφαλιστεί η απαίτηση του νόμου για ακρίβεια στο θέμα της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων. Η απροσδιοριστία αυτή μεταφέρεται και στην διαδικασία κατάθεσης από τις εταιρείες συγκεκριμένων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και άλλων εγγράφων που απαιτεί η κείμενη νομοθεσία.

Ο κ. Α. Ξανθός επισημαίνει ότι ο ήλιος και ο αέρας είναι συλλογικά αγαθά και η αναγκαία αξιοποίηση τους μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να γίνει στα πλαίσια δημοκρατικού σχεδιασμού, με ενεργό ρόλο των τοπικών κοινωνιών και με βάση την αρχή της «τοπικής αυτάρκειας» και όχι της εξαγωγής ενέργειας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν υπάρχει δίλημμα «ναι ή όχι στις ΑΠΕ», αλλά με ποιούς όρους και για το συμφέρον ποιών θα αναπτυχθούν και η απάντηση δεν μπορεί να είναι τεχνοκρατική αλλά πολιτική που θα δοθεί από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, μετά από ενημέρωση, διάλογο, αντιπαράθεση απόψεων, δηλαδή με δημοκρατία.

Ο κ. Α. Ξανθός ερωτά και ζητά από τον κ. Υπουργό ΥΠΕΚΑ τα παρακάτω:

1. Σε ποιό σημείο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων αιολικών εγκαταστάσεων στο Νομό Ρεθύμνου;

2. Πώς εξασφαλίζεται ότι θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, ώστε να υπάρξει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα που υπάγονται ή θα υπαχθούν σε διαδικασία fast track, πότε και με ποια διαδικασία θα τεθούν αυτές σε δημόσια διαβούλευση;

3. Αιτούμαστε επίσης την κατάθεση όλων των εγγράφων (συμπεριλαμβανομένων τυχόν Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που αφορούν τις αδειοδοτήσεις των αιολικών εγκαταστάσεων που περιγράφονται στην συγκεκριμένη αίτηση.