ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το τμήμα Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων του Δημόσιου ΙΕΚ Ρεθύμνου στο Βουκουρέστι μέσω προγράμματος Erasmus+

Το τμήμα βοηθών βρεφονηπιοκόμων του ΔΙΕΚ Ρεθύμνου, είχε την εκπαιδευτική ευκαιρία να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Μορφώνοντας νέες δεξιότητες μέσω των διεθνικών αποκλίσεων», που έλαβε χώρα στο Βουκουρέστι, της Ρουμανίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 13 καταρτιζόμενες και οι εκπαιδεύτριες της ειδικότητας.

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 15 ημέρες και περιλάμβανε εκπαιδευτικές επισκέψεις και πρακτική άσκηση σε δομές προσχολικής αγωγής. Οι καταρτιζόμενες επισκέφθηκαν συνολικά 3 δομές στις οποίες έκαναν πρακτική άσκηση και συμμετείχαν σε σχετικές δράσεις.

Πιο συγκεκριμένα επισκέφθηκαν:

  • To Ioannid Kindergarten, ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο για παιδιά τυπικής ανάπτυξης, στο οποίο τα παιδιά διδάσκονταν γνωστικά αντικείμενα τόσο στη Ρουμάνικη, όσο και στην Αγγλική γλώσσα.
  • Το Special School nr.5, όπου φοιτούσαν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και 
  • Το σύλλογο παιδιών με σύνδρομο Down, ένα σύλλογο ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που φρόντιζε για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών αυτών.  Ο σύλλογος αυτός λειτουργούσε με τη βοήθεια εθελοντών δασκάλων και χρησιμοποιούσε δομές της κοινότητας (καφετέρια, κέντρο νέων), προς όφελος των παιδιών.

Οι καταρτιζόμενες σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους των δομών, συμμετείχαν ενεργά σε δραστηριότητες όπως εικαστικά, μουσική, χορός, είτε έκαναν παρακολούθηση του ημερήσιου προγράμματος.  Είχαν επίσης την ευκαιρία στο τέλος κάθε μέρας να μιλήσουν με τους υπεύθυνους, να εκφράσουν απορίες και να μοιραστούν τις παρατηρήσεις τους. 

Πέρα όμως από την πρακτική άσκηση, καταρτιζόμενοι και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να δουν πολλά σημαντικά αξιοθέατα στο Βουκουρέστι, μουσεία, ιστορικά μνημεία, και να συμμετέχουν σε εκδρομές στην περιφέρεια της Ρουμανίας.  Ενδεικτικά αναφέρονται οι επισκέψεις στα μουσεία Grigore Antipa-Natural History, Art Museum, History Museum, η ξενάγηση στο House of Parliament-Σπίτι του Λαού, η εκδρομή στο Bran Castle και το Brasov, η επίσκεψη σε πάρκα του Βουκουρεστίου, που κατά κοινή ομολογία ήταν πραγματικοί πνεύμονες πρασίνου σε μια μεγάλη πόλη. Παράλληλα, στον ελεύθερο χρόνο που υπήρχε, όλοι είχαν την ευκαιρία για περιπλάνηση και χαλάρωση σε σημεία της παλιάς πόλης.  Οι εμπειρίες που αποκόμισαν όλοι σε όλη τη διάρκεια του ταξιδίου, ήταν πολύ δυνατές και πολύτιμες.

Οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων μόνο θετικές είναι, καθώς όλοι εκτίμησαν τη σημαντική ευκαιρία που τους δόθηκε.  Η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα Erasmus+, δίνει την ευκαιρία για εμπειρίες που δεν θα βίωνε κανείς σε άλλη περίπτωση.  

Το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου αναπτύσσει μια δέσμη ενεργειών για να διευρύνει τον κύκλο ευρωπαϊκών ροών από και προς τη σχολή με σκοπό τον συγχρωτισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους, τις σχολές και τους επαγγελματίες τεχνικών ειδικοτήτων που θα προάγουν την κατάρτιση και το επίπεδο της κατάρτισης.

Το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου βρίσκεται στα Περιβόλια, Ρεθύμνου , Εμμανουήλ Παχλά και Σωτήρη Πέτρουλα. Τηλέφωνο 2831053969 – 970. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.iekreth.gr.