ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχεται το Ρέθυμνο

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ενόψει της Επίσκεψης της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στις 2 & 3 του προσεχούς Σεπτεμβρίου, έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της, ανακοίνωσε το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης και απηύθηνε πρόσκληση προς το λαό της Μητροπόλεώς μας και της Κρήτης να επιφυλάξουν την υποδοχή που αξίζει στον Πνευματικό Πατέρα μας.
Στην τοποθέτηση του ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε τα κάτωθι:

«Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας στην σημερινή συνέντευξη τύπου και ευελπιστούμε στην συνεργασία σας για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, σχετικά με την Επίσημη Επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιερά Μητρόπολη μας και στην πόλη μας.
Η επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 και την Δευτέρα 3 του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
Η άφιξη Αυτού και της Συνοδείας του αναμένεται στις έξι και τριάντα το απόγευμα της Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, όπου οι Αρχές και ο λαός της Μητροπόλεως μας καλούνται να επιφυλάξουν την υποδοχή που αξίζει στον Πνευματικό Πατέρα μας.
Θα ακολουθήσει Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό και στη συνέχεια ο Παναγιώτατος θα εγκαινιάσει την αίθουσα του Κέντρου Ορθόδοξου Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας, στο ισόγειο του Μητροπολιτικού μας Μεγάρου στην παλιά πόλη.
Την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης και θα εγκαινιάσει τα νέα εργαστήρια της. Στη συνέχεια θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή. Θα ακολουθήσει σύντομη περιήγηση στην παλιά πόλη, θα επισκεφθεί το Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου και ακολούθως θα μεταβεί στο Σπίτι του Πολιτισμού, όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση του Δήμου Ρεθύμνης προς τιμήν Του. Στους χώρους του πολιτιστικού αυτού κέντρου θα εγκαινιάσει και την έκθεση Αγιογραφίας των Αγιογράφων της Μητροπόλεως μας, που οργανώνεται με την ευκαιρία της επίσκεψης Του και αφιερώνεται σε Εκείνον.
Ακολούθως, θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Σωτήρος Χριστού Κουμπέ, στην οποία θα εγκαινιάσει την ανακαινισθείσα αίθουσα στη μνήμη του αειμνήστου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Τίτου Συλλιγαρδάκη και τέλος την Ιερά Μονή Αρκαδίου, όπου θα εγκαινιάσει τις ανακαινισθείσες αίθουσες, που θα φιλοξενήσουν το νέο μουσείο του ιστορικού Μοναστηριού.
Η επίσκεψη του Παναγιωτάτου θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας με προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αρσανίου.
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια εποχή οικονομικά και κοινωνικά δύσκολη και ο Παναγιώτατος έρχεται με μοναδικό στόχο την στήριξη και την ευλογία του λαού μας, που δοκιμάζεται.
Ο Πατρικός του λόγος και οι ευχές, όχι μόνο μας είναι απαραίτητες, αλλά θα μας ενδυναμώσουν και θα μας εμπνεύσουν, θα μας δώσουν θάρρος, αισιοδοξία και ελπίδα, για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για το μέλλον της πατρίδας μας και την ιστορική συνέχεια του τόπου μας.
Η Πατριαρχική Του Ευλογία θα μας αναζωογονήσει.
Ο Θεολογικός Του λόγος θα μας παρηγορήσει.
Η αγάπη Του για εμάς τα παιδιά του θα μας εμφυσήσει κουράγιο και χαρά.
Έρχεται για εμάς. Και εμείς πρέπει να είμαστε εκεί.
Με πίστη στο Θεό και αγάπη για την Εκκλησία, που στέκεται για ακόμη μία φορά δίπλα στον άνθρωπο και στις αξίες του Ορθόδοξου Ελληνισμού.
Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του επίσημου προγράμματος της Επισκέψεως της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Ρέθυμνο, καλούμε τις Αρχές και τον πιστό λαό της Μητροπόλεως μας και της Κρήτης, να δώσουν δυναμικό παρόν και να τιμήσουν τον Υψηλό Επισκέπτη μας, τον Πατριάρχη του Γένους.
Με τις σκέψεις αυτές σας καλώ να υποδεχθούμε μαζί τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη και σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για την ανταπόκριση σας στην παράκληση μας».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου όπως ανακοινώθηκε από την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου:

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

18:30
– Ἐπίσημος ὑποδοχή τῆς Α.Θ.Π. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου εἰς τήν πλατεῖαν τοῦ Ἀγνώστου Στρατιώτου τῆς πόλεως Ρεθύμνης, παρουσίᾳ τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Εἰρηναίου, τῶν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, ἐκπροσώπων τῆς Πολιτείας, τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, τῶν Μοναχικῶν Ἀδελφοτήτων καί τοῦ εὐσεβοῦς λαοῦ.
– Προσφώνησις ὑπό τοῦ Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γεωργίου Μαρινάκη.
– Ἀντιφώνησις τῆς Α.Θ.Π. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

19:00
– Δοξολογία εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου Ρεθύμνης.
– Προσφώνησις ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγενίου.
– Ἀντιφώνησις τῆς Α.Θ.Π. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

19:30
– Ἐγκαίνια τῆς αἰθούσης τοῦ Κέντρου Ὀρθοδόξου Πολιτισμοῦ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου εἰς τό ἰσόγειον τοῦ Μητροπολιτικοῦ Μεγάρου.

20:00
– Δεξίωσις εἰς τήν Μεγάλην Αἴθουσαν τοῦ Μητροπολιτικοῦ Μεγάρου, ἔνθα ἡ Α.Θ.Π. ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος θά δεχθεῖ τά σεβάσματα τῶν Ἀρχῶν, τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου καί τοῦ εὐσεβοῦς λαοῦ.
– Μετάβασις εἰς τό ἐπί τοῦ λόφου τοῦ Τιμίου Σταυροῦ Ἐπισκοπεῖον τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου – Θυρανοίξια τοῦ Παρεκκλησίου τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Τίτου καί πάντων τῶν Ρεθυμνίων Ἁγίων.
– Παράθεσις ἐπισήμου δείπνου πρός τιμήν τῆς Α.Θ.Π. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγενίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
09:00
– Ἐπίσκεψις εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Ἁγίας Εἰρήνης.
– Ὑποδοχή, Προσφωνήσεις ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου κ. Εὐγενίου καί τῆς Καθηγουμένης Ὁσιωτ. Μοναχῆς Θέκλης.
– Ἀντιφώνησις τῆς Α.Θ.Π. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
– Ἐγκαίνια τῶν νέων Ἐργαστηρίων τῆς Ἱερᾶς Μονῆς.
– Πρόγευμα εἰς τήν Τράπεζαν τῆς Μονῆς.

10:30
– Ἐπίσκεψις εἰς τήν Ἀντιπεριφέρειαν Ρεθύμνης. Ὑποδοχή ὑπό τῆς κ. Μαρίας Λιονῆ, Ἀντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνης. Δεξίωσις.
– Μετάβασις εἰς τήν παλαιάν πόλιν, προσκύνημα εἰς τόν Ἱερόν Ναόν τῆς Κυρίας τῶν Ἀγγέλων.

11:30
– Ἐπίσκεψις εἰς τό Ἱστορικόν – Λαογραφικόν Μουσεῖον τῆς πόλεως Ρεθύμνης.

12:00
– Ἐκδήλωσις τοῦ Δήμου Ρεθύμνης πρός τιμήν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου εἰς τό «Σπίτι τοῦ Πολιτισμοῦ» τοῦ Δήμου Ρεθύμνης.
– Ἐγκαίνια Ἐκθέσεως Ἁγιογραφίας τῶν Ἁγιογράφων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου εἰς τό «Σπίτι τοῦ Πολιτισμοῦ» τοῦ Δήμου Ρεθύμνης.

13:00
– Ἐπίσκεψις εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Σωτῆρος Χριστοῦ Κουμπέ.
– Ὑποδοχή, Προσφωνήσεις ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου κ. Εὐγενίου καί τῆς Καθηγουμένης Ὁσιωτ. Μοναχῆς Πανσέμνης.
– Ἀντιφώνησις τῆς Α.Θ.Π. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολο-
μαίου.
– Ἐγκαίνια τῆς ἀνακαινισθείσης αἰθούσης εἰς μνήμην τοῦ ἀοιδ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κυροῦ Τίτου.

14:00
– Ἀναχώρησις διά τήν Ἱεράν Πατριαρχικήν καί Σταυροπηγιακήν Μονήν Ἀρκαδίου.

14:30
– Ἐπίσκεψις εἰς τήν Ἱεράν Πατριαρχικήν καί Σταυροπηγιακήν Μονήν
Ἀρκαδίου.
– Ὑποδοχή, Δοξολογία, Προσφωνήσεις ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγενίου καί ὑπό τοῦ Καθηγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Παν. Ἀρχιμ. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Ἀνθίμου.
– Ἀντιφώνησις τῆς Α.Θ.Π τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
– Ἐγκαίνια τῶν ἀνακαινισθεισῶν αἰθουσῶν τοῦ νέου Μουσείου τῆς Μονῆς.
– Παράθεσις ἐπισήμου γεύματος εἰς τήν Τράπεζαν τῆς Μονῆς.

17:00
– Ἐπίσκεψις εἰς τήν Ἱεράν Πατριαρχικήν καί Σταυροπηγιακήν Μονήν
Ἀρσανίου καί ἀναχώρησις τῆς Α.Θ.Π. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου διά τήν Ὀρθόδοξον Ἀκαδημίαν Κρήτης.