ΑΠΟΨΕΙΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΗΓΙΝΙΩΤΗΣ

Τώρα έχεις και προσωπικό αριθμό, τυχερέ!

Το τελευταίο «δώρο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό είναι ο «προσωπικός αριθμός». Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να τον παραλάβουν, ενώ από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση προτίθεται να αποδώσει υποχρεωτικά έναν αριθμό στον καθένα από μας, ακόμη και στα μικρά παιδιά.

Η ΝΙΚΗ έχει εγείρει πολύ σοβαρές ενστάσεις ως προς την επιβολή του προσωπικού αριθμού, όπως και της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Έχει ζητήσει από την κυβέρνηση (με πρόταση νόμου που κατέθεσε στις 30 Απριλίου 2025) τουλάχιστον να μην επιβάλει υποχρεωτικά τη λήψη τους, ενώ έχει δεσμευτεί ότι, αν ο ελληνικός λαός την εκλέξει κυβέρνηση, θα τα καταργήσει.

Θέση μας είναι: «Ο Προσωπικός Αριθμός δεν αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τον διοικητικό εκσυγχρονισμό. Αντίθετα, ενισχύει έναν συγκεντρωτικό μηχανισμό παρακολούθησης, χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις ελέγχου. Το κράτος διαθέτει ήδη τα τεχνικά μέσα για βελτιστοποίηση υπηρεσιών, χωρίς να απαιτείται η δημιουργία ενός ενιαίου προφίλ πολίτη που θολώνει τα όρια ιδιωτικότητας και ελευθερίας. Η πρόοδος δεν μετριέται με την καθολική ψηφιακή ιχνηλασιμότητα, αλλά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων, της επιλογής και της συνταγματικής προστασίας» (από το άρθρο «Ο Προσωπικός Αριθμός (Π.Α.) : Ψηφιακός Εκσυγχρονισμός ή Ελεγκτικός Συγκεντρωτισμός;»)

Οι ενστάσεις μας για την επιβολή του προσωπικού αριθμού

Α) Ο προσωπικός αριθμός θα αντικαταστήσει το προσωπικό όνομα κάθε ανθρώπου στις σχέσεις του με το κράτος. Έως τώρα το κράτος μας αναγνωρίζει με το όνομά μας, ως ανθρώπινα πρόσωπα, και οι αριθμοί μητρώου που χρησιμοποιούμε υποβοηθούν την εξυπηρέτησή μας, ενώ το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας συμβάλλει στην έγκυρη ταυτοποίησή μας. Σύντομα, με την πλήρη ψηφιοποίηση της διακυβέρνησης, η ανθρώπινη υπόστασή μας δεν θα σημαίνει τίποτε για το κράτος, αλλά θα είμαστε ο αριθμός μας – και προσεχώς πιθανότατα θα «εξυπηρετούμαστε» όχι από άνθρωπο αλλά από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Γι’ αυτό ακριβώς σχεδιάζεται να λαμβάνει τον προσωπικό του αριθμό κάθε άνθρωπος από τη γέννησή του και ο αριθμός αυτός να τον συνοδεύει εφ’ όρου ζωής. Διότι ο άνθρωπος πλέον, για το κράτος, θα είναι ο αριθμός αυτός. Αυτή είναι και η ριζική διαφορά του προσωπικού αριθμού από τον αριθμό δελτίου ταυτότητας (ΑΔΤ). Ο ΑΔΤ αριθμεί το αντικείμενο που ονομάζεται δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, γι’ αυτό και σε περίπτωση αντικατάστασης του δελτίου ταυτότητας αλλάζει και ο αριθμός. Αντίθετα, ο προσωπικός αριθμός θα είναι ο αριθμός του ανθρώπου, με τον οποίο πλέον θα αναγνωρίζεται ο άνθρωπος από τον κρατικό μηχανισμό.

Πιστεύουμε ότι η αριθμοποίηση των ανθρώπων συντελεί στον υποβιβασμό τους από πρόσωπα σε αντικείμενα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αντιμετώπισή τους από την πολιτεία. Είναι εύλογη η ανησυχία για το ζήτημα αυτό, εφόσον μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι αριθμούνται τα προϊόντα, όχι οι άνθρωποι, εκτός από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως ο ναζισμός (αριθμός των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως).

Β) Η ενσωμάτωση όλων των στοιχείων της ζωής ενός ανθρώπου σε ένα αρχείο, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι που θα διαχειρίζονται τον προσωπικό αριθμό, καθώς και προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, συνιστά πλήρες ηλεκτρονικό φακέλωμα και ασφαλώς καταστρατηγεί την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Έως τώρα, τα υγειονομικά στοιχεία του ανθρώπου, τα οικονομικά αρχεία του και τα στοιχεία που αφορούν στους λοιπούς τομείς της ζωής τους δεν είναι προσβάσιμα συλλήβδην σε υπαλλήλους και υπηρεσίες. Πλέον, θα είναι. Και δεν θα είναι προσβάσιμα μόνο στους υπαλλήλους του ελληνικού κράτος (που κι αυτό συνιστά πρόβλημα) αλλά ενδεχομένως και σε ιδιωτικές εταιρίες (πιθανώς και εκτός Ελλάδος) διαχείρισης της λειτουργίας του προσωπικού αριθμού «για λογαριασμό του κράτους», οι οποίες όμως είναι άγνωστο τι θα πράξουν έχοντας στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία μας. Χωρίς να συνυπολογίσουμε την κατοχή και χρήση του προσωπικού μας αριθμού από άλλες ιδιωτικές εταιρίες, όπως οι τράπεζες, καθώς και το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο ηλεκτρονικής παραβίασης.

Γ) Ο προσωπικός αριθμός προαλείφεται για να καταστεί υποχρεωτικό εισιτήριο για την άσκηση των δικαιωμάτων μας – όταν η χρήση του γίνει υποχρεωτική για να εισαχθεί κάποιος σε δομή υγείας ή να εγγραφεί σε σχολείο ή πανεπιστήμιο, να συναλλάσσεται με τράπεζα, να εργαστεί κ.λ.π. Αυτό πιθανόν θα έχει και συνέχεια, εφόσον το κράτος (αλλά και ιδιώτης με ισχυρή εξουσία) θα έχει τη δυνατότητα, με την πλήρη ψηφιοποίηση των οικονομικών συναλλαγών και γενικά των περισσότερων δραστηριοτήτων μας, να μας στερεί τα στοιχειώδη δικαιώματά μας κατά το δοκούν ως μοχλό πίεσης για τη συμμόρφωσή μας προς τις εκάστοτε εντολές της πολιτικής εξουσίας, όσο παράλογες, άδικες ή και αντίθετες προς τις αρχές της χριστιανικής μας πίστεως και αν είναι.

Ήδη διαπιστώνουμε τέτοιες πρακτικές σε χώρες όπως η Κίνα, αλλά ακόμη και ο Καναδάς, ενώ η ηλεκτρονική παρακολούθηση των πολιτών τείνει να καταστεί «κανονικότητα» σε πλείστες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ενώ και η χώρα μας δεν είναι αθώα τέτοιων περιπτώσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση ξεγέλασε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο γνωμοδότησε ότι ο προσωπικός αριθμός δεν επιτρέπεται να αναγράφεται στο δελτίο ταυτότητας και σε άλλα δημόσια έγγραφα και ότι οφείλει να χρησιμοποιείται μόνον ως μέσο ταυτοποίησης φυσικών προσώπων. Και βεβαίως ότι έφερε στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση περί προσωπικού αριθμού σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συμμετοχή της ολομέλειας του κοινοβουλευτικού σώματος.

Τώρα, πολλοί πιστοί χριστιανοί θα ήθελαν να προσθέσουμε ότι ο ψηφιακός ολοκληρωτισμός σχετίζεται με το προφητευμένο ολοκληρωτικό καθεστώς της εποχής του «Θηρίου της Αποκαλύψεως» («Αντιχρίστου»), όπως είχε προειδοποιήσει με διάσημο κείμενό του και ο άγιος Παΐσιος. Εγώ δεν θα δώσω έμφαση σε αυτό, αλλά θα επισημάνω απλώς ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα έχει έντονες θρησκευτικές προεκτάσεις (επιβλαβείς), όπως βλέπουμε από την υποβάθμιση της Ορθοδοξίας σε κάθε δυνατή ευκαιρία, από την εγκατάλειψη των ανθρώπων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς σε μια ζωή εμπαθή και βίαιη, χωρίς ρίζες και πίστη, από την υποτίμηση του θεσμού του γάμου και την ταυτόχρονη προβολή μέσω σχολικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ομοφυλοφιλίας ως φυσιολογικής σεξουαλικής συμπεριφοράς (και τη νομοθετική καθιέρωση του «γάμου ομοφύλων» με τη συνακόλουθη υιοθεσία) κ.π.ά., ενώ καλλιεργείται παντοιοτρόπως η νεφελώδης συγκρητιστική «πνευματικότητα» της νέας εποχής, με αναφορές «στο σύμπαν» (ως Θεό), στο κάρμα, στον σαμανισμό και υιοθέτηση ανατολικών θρησκευτικών πρακτικών όπως η γιόγκα. Τα υπόλοιπα ας τα κρίνει κάθε αναγνώστης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τη θέση της ΝΙΚΗΣ σχετικά με τον προσωπικό αριθμό, παραπέμπω στην ιστοσελίδα του Κινήματος και ιδιαίτερα στον ιστότοπο: https://nikh.gr/pa/

Επίσης σε ειδικό έντυπο, που μπορείτε να διαβάσετε στην ίδια διεύθυνση.

Θεόδωρος Ρηγινιώτης

Υπεύθυνος της Θεματικής Ομάδας Πολιτισμού της ΝΙΚΗΣ

Πολιτευτής της ΝΙΚΗΣ στο Ρέθυμνο