ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Τουρισμός: Το success story της Κρήτης φέτος

Αύξηση αφίξεων άνω του 50% καταγράφει Η Κρήτη, με τα έσοδα να ξεπερνούν και το 70% σε πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε σχέση με τη σεζόν του 2019.

Το δικό της success story στον τουρισμό συνεχίζει να γράφει η Κρήτη φέτος, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση αφίξεων άνω του 50%, με τα έσοδα να ξεπερνούν και το 70% σε πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε σχέση με τη σεζόν του 2019, εκτίμηση που φάνταζε ιδιαίτερα αισιόδοξη στις αρχές του καλοκαιριού.

Τα έσοδα από τον τουρισμό στο νησί, αν και ακόμη είναι εικονικά, αφού οι tour operators θα πληρώσουν μετά τη λήξη της σεζόν, ίσως θα είναι τα υψηλότερα σε όλη τη χώρα, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία τα αεροπλάνα θα συνεχίσουν να φέρνουν ξένους τουρίστες στο νησί μέχρι τα μέσα, ακόμα και τα τέλη Νοεμβρίου. Αν υπολογιστεί η δραματική μείωση των Βρετανών και των Ρώσων τουριστών, που σημειώθηκε φέτος, οι οποίοι αποτελούσαν δύο από τις τρεις μεγαλύτερες «δυνάμεις» του κρητικού τουρισμού, τότε σίγουρα μπορούμε να μιλάμε για ένα μεγάλο επίτευγμα. Από αυτές τις δύο αγορές εισερχόμενου τουρισμού, από το νησί έλειψαν φέτος σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες.

Αναμφισβήτητα οι Γερμανοί «έσωσαν την παρτίδα» φέτος για την Κρήτη. Η προτίμηση και η αφοσίωση τους είναι εντυπωσιακή, αφού ακόμα και τις περιόδους που η επιδημιολογική κατάσταση ήταν άσχημη, εκείνοι συνέχισαν να έρχονται. Η ναυαρχίδα των γερμανικών αεροπορικών εταιρειών Lufthansa, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έβαλε στο πρόγραμμα της 2 πτήσεις ημερησίως προς Ηράκλειο, από πολύ νωρίς – 17 Μαρτίου 2021 – οι οποίες συνεχίσουν με ικανοποιητικές πληρότητες μέχρι και αρχές Νοεμβρίου. Στο ίδιο κλίμα και η Condor που θα εξακολουθήσει να φέρνει τουρίστες στο νησί μέχρι τις 28 Νοεμβρίου!

Σύμφωνα με δηλώσεις στο NEWS 24/7, του αερολιμενάρχη Ηρακλείου Γιώργου Πλιάκα οι αφίξεις ξένων τουριστών έφτασαν κατά το 3μηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου το 80-83% της κίνησης του 2019, όταν ο Ιούνιος άγγιξε το 40%, ενώ ο Οκτώβριος φαίνεται ότι θα ξεπεράσει σε αφίξεις τον αντίστοιχο μήνα του ’19. Όπως λέει ο ίδιος, με εξαίρεση τις βρετανικές αερογραμμές της British Airways, που εδώ και 3 χρόνια πετάει απευθείας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, είδαμε φέτος μεγάλες εταιρείες να βάζουν τακτικές, καθημερινές πτήσεις, όπως η Lufthansa και η Condor από Γερμανία, η Air France από Γαλλία, η Iberia Express από Ισπανία, κ.α., πτήσεις οι οποίες συνεχίζονται σίγουρα για όλο τον Οκτώβριο, ακόμα και μέχρι τέλη Νοεμβρίου. Τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το ’19 σημείωσαν οι αφίξεις από την Ουκρανία, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση των Πολωνών τουριστών, αγορά ιδιαίτερα υποσχόμενη. Οι Σκανδιναβοί διαφοροποιήθηκαν ως προς τις χώρες τους, με τους Σουηδούς να ταξιδεύουν περισσότερο στην Κρήτη, προτιμώντας όμως κυρίως τα Χανιά. Οι υπόλοιπες χώρες σημείωσαν σημαντική μείωση. Όπως τόνισε ο κ. Πλιάκας, καμία ασφαλής εκτίμηση για τα αεροπορικά slots δεν μπορεί να γίνει για την επόμενη σεζόν, καθώς ο προγραμματισμός δεν έχει ξεκινήσει. Σίγουρα όμως η τάση μοιάζει ανοδική. Τέλος η συνολική κίνηση του 2021 εκτίμησε ο κ. Πλιάκας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 5 εκατ. (αφίξεις και αναχωρήσεις), έναντι 8 εκατ. το 2019.

«Ελπίζουμε η σεζόν στην Κρήτη να τελειώσει το Νοέμβριο, αν το καταφέρουμε αυτό το νησί θα καταγράψει την καλύτερη τουριστική εικόνα σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε στο NEWS 24/7, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, κ. Μιχάλης Βλατάκης, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής υπάρχει μια συγκρατημένη ευχαρίστηση, διότι ναι μεν ήρθαν επισκέπτες και εξυπηρετήθηκε μεγάλος όγκος τουριστών, όμως η αγορά θα περιμένει πλέον να πληρωθεί, καθώς ως γνωστό οι tour operators δεν έδωσαν προκαταβολές και θα πληρώσουν μετά τη λήξη της σεζόν. «Δεν υπάρχει καμία φήμη, διευκρίνισε, όμως υπάρχει προϊστορία, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». Οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος κινήθηκαν καλά για όλους, φτάνοντας στο 80% των αφίξεων σε σχέση με το 2019 και ο Οκτώβριος έχει δυναμική, εξηγεί ο κ. Βλατάκης, ο οποίος εκτιμά ότι η Κρήτη θα δεχθεί φέτος 2,5 εκατ. τουρίστες. Για την επόμενη σεζόν ο ίδιος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και τόνισε ότι η πανδημία είναι σε εξέλιξη και μπορεί να συμβούν αρνητικές καταστάσεις σε μια χώρα, όπως κλείσιμο συνόρων, κλπ. και γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή και πολύ και σοβαρή δουλειά.

«Το ξενοδοχεία της Κρήτης έδειξαν απίστευτη σοβαρότητα στα πρωτόκολλα και τις δύο χρονιές της πανδημίας και αυτό έφερε το πολυπόθητο αποτέλεσμα» τονίζει σε δηλώσεις του στο NEWS 24/7ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. Μάλιστα λέει, πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στα καταφέρουν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 70% των εσόδων τους, σε σχέση με το 2019. Όπως εξηγεί, οι Γερμανοί τουρίστες ήταν εκείνοι που «έσωσαν την παρτίδα», με πάνω από 600.000 να έχουν επισκεφτεί το νησί από την αρχή της χρονιάς μέχρι και το Σεπτέμβριο, ενώ το 2019 στο σύνολο τους έφτασαν τις 879.000. Η τάση συνεχίζεται και για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η μεγάλη αυτή αύξηση από Γερμανία, ωφελείται σε ένα βαθμό και στο ότι οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Πέρα από τους Γερμανούς, στην στήριξη τους στην Ελλάδα έδειξαν και οι Αυστριακοί, οι Ελβετοί και οι Ουκρανοί τουρίστες, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση σε σχέση με το 2019. Δραματική ήταν η μείωση των αφίξεων των Βρετανών και των Ρώσων τουριστών, καθώς ιδιαίτερα για τους πρώτους η είσοδος τους στην Ελλάδα ήταν σχεδόν αδύνατη μέχρι τέλος Ιουλίου. Ο κ. Χαλκιαδάκης τονίζει ότι η ζήτηση από Μεγάλη Βρετανία για τη σεζόν του 2022 είναι τεράστια και θα αποτυπωθεί στην διεθνή έκθεση τουρισμού World Travel Market που θα γίνει στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα.

Βίκη Βαμιεδάκη

ΜΕΣΩnews247.gr