ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Τους καλούν να κάνουν τηλεκπαίδευση χωρίς εξοπλισμό και χωρίς πρόσβαση στη σχολική μονάδα!

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα και την Τρίτη τηλεκπαίδευση στις περιοχές που έχει παρθεί απόφαση από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης:

“Οι πέντε Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου αποφάσισαν την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μας μονάδων για τη Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που επικρατεί στη χώρα, κατ’ επέκταση, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία, εφαρμόζεται η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και όχι ασύγχρονη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Ρεθύμνου, θεωρείται αρκετά επικίνδυνη η μετακίνηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στα σχολεία, καθώς θα επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να προκαλέσουν παγετό στο οδόστρωμα, πόσο μάλλον η μετακίνηση στους υπόλοιπους τέσσερις περιφερειακούς, επαρχιακούς, ορεινούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, η οποία κρίνεται δυσμενέστερη.

Επομένως, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Ρεθύμνου, καλεί όλους τους συναδέλφους (διευθύντριες/ες, προϊσταμένες/ους και λοιπούς εκπαιδευτικούς) να μη μετακινηθούν από και προς την σχολική τους μονάδα τις 2 επόμενες μέρες, σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις των Δήμων, καθώς τα σχολεία είναι κλειστά λόγω επικινδυνότητας για όλους.

Επιπλέον, κανείς/καμία εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να εργαστεί από τον δικό του χώρο με τον δικό του τεχνολογικό εξοπλισμό.

Υπενθυμίζουμε ότι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση είχε χαρακτηριστεί παράτυπη από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κι όφειλε το Υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί εντός 2μήνου κι ακόμα συμμορφώνεται!!!

Φτάνει πια!!! Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί, με βαθιά γνώση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην πράξη και όπως πάντα με αίσθημα ευθύνης και συναισθανόμενοι τις μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών/τριών μας θα βρούμε τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών. Όλα αυτά αποτελούν επικοινωνιακές τακτικές από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν το γεγονός ότι έχουν αφήσει ανοχύρωτα τα σχολεία τόσο έναντι της πανδημίας του ιού covid 19, από άποψη τεχνολογικού εξοπλισμού και υποδομών, αλλά και υποστελεχωμένα με ακάλυπτα εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών πανελλαδικά”.

Αντιδρά και η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου – Η ανακοίνωση:

Όπως ήταν επόμενο, λόγω της κακοκαιρίας, ανακοινώθηκε ότι τα σχολεία στην Π.Ε. Ρεθύμνου θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 24/01 και Τρίτη 25/01, ενώ είναι πολύ πιθανό μέχρι το τέλος της ημέρας να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από όλους τους Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου.

Το κλείσιμο σχολείων λόγω καιρικών συνθηκών είναι μια φυσιολογική εξέλιξη – συμβαίνει κάθε χρόνο και διαρκεί ελάχιστες ημέρες. Δεν κρίνεται από αυτό το γνωστικό επίπεδο και η μορφωτική επάρκεια των μαθητών. Ωστόσο, ήδη η κ. Κεραμέως, αδιαφορώντας τόσο για τα τεχνικά προβλήματα σε συνδέσεις Ίντερνετ που θα προκαλέσει η κακοκαιρία, όσο και για την ψυχολογία των μαθητών, έσπευσε να ανακοινώσει τηλεκπαίδευση για τα κλειστά σχολεία.

Πρόκειται για τη γνωστή διαδικασία μέσω Webex, που η «επάρκειά» της κρίθηκε στην πράξη και η νομιμότητά της από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και που η μόνη της «χρησιμότητα», για τις 2-3 μέρες που θα είναι κλειστά τα σχολεία μας, είναι να συνθέσει το υπουργείο το αφήγημα για «καμία ώρα χαμένη» (όταν μάλιστα υπάρχουν ακόμα χιλιάδες πάγια κενά εκπαιδευτικών, στα οποία προστίθενται οι νοσήσεις από Covid). Την ίδια στιγμή, όλο αυτό το αφήγημα βασίζεται στον προσωπικό τεχνικό εξοπλισμό διδασκόντων και διδασκομένων, με χιλιάδες παιδιά ανά την επικράτεια να μην τον διαθέτουν.

Μετά από τα παραπάνω, και με δεδομένα ότι:

  1. Πέρα από μια γραπτή οδηγία του Π.Δ.Ε. για τηλεκπαίδευση, απουσία επίκλησης οποιουδήποτε νόμου, εγκλυκλίου κλπ, δεν υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση για τηλεκπαίδευση στην κακοκαιρία. Η ΚΥΑ 111525/ΓΔ4 – 10/09/2021 που απέστειλε η ΔΔΕ δεν κάνει σαφή αναφορά σε καιρικά φαινόμενα και, σε κάθε περίπτωση, το βασικό ζήτημα είναι πως δεν υποχρεούμαστε να παράσχουμε τηλεκπαίδευση με τον προσωπικό μας εξοπλισμό.
  2.  Υπάρχει η διακηρυγμένη απόφαση της ΟΛΜΕ για τηλεκπαίδευση μόνο από τα σχολεία μας.
  3. Τα σχολεία είναι κλειστά από τους Δήμους όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά για όλους.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καλεί:

  • Τους συναδέλφους διευθυντές των σχολείων να μην ζητάνε από τους καθηγητές να κάνουν Webex στην κακοκαιρία, καθώς με αυτόν τον τρόπο, έστω άθελά τους, νομιμοποιούν τις αρνητικές συνέπειες της τηλεκπαίδευσης, τις κοινωνικές ανισότητες και το κυβερνητικό αφήγημα. Κανένας διευθυντής δεν νομιμοποιείται να ζητάει από εκπαιδευτικό που δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό να πηγαίνει στο σχολείο για τηλεκπαίδευση με αυτές τις συνθήκες.
  • Τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να μην ενδώσουν σε τυχόν πιέσεις για τηλεκπαίδευση και να ζητήσουν από όποιον τις ασκεί να του επιδείξουν τη σχετική εγκύκλιο (αν υπάρχει τέτοια).

Επιστρέφοντας υγιείς στα σχολεία μας θα βρούμε τους τρόπους να αναπληρώσουμε το όποιο χαμένο έδαφος υπάρξει αυτές τις ελάχιστες ημέρες που θα είναι κλειστά τα σχολεία. Το σημαντικό είναι να μπορούμε να κοιτάμε με ενσυναίσθηση και αξιοπρέπεια στα μάτια τους μαθητές μας και τους γονείς τους. Και ειδικά εκείνους που για διάφορους λόγους δεν θα είχαν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση.