Το πλαίσιο διαμόρφωσης για την υλοποίηση της Στρατηγικής Πολιτικής στις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων την νέα Προγραμματική Περίοδο (ΕΣΠΑ) 2021-2027 εξετάζεται σε συνάντηση-εκδήλωση που οργανώνει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και πραγματοποιείται από το πρωί στο Ηράκλειο (ξενοδοχείο Ατλαντίς)
Ειδικότερα, το Υπουργείο ανέθεσε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Περιφερειακή Πολιτική της Ελλάδας μετά το 2020 – Regional policy for Greece post 2020». Η Μελέτη θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων και τη βάση για τη διαμόρφωση των διαρθρωτικών, αναπτυξιακών και περιφερειακών πολιτικών της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027. Εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ συμμετέχουν από σήμερα Δευτέρα έως την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου σε συναντήσεις χαρτογράφησης των υφιστάμενων δράσεων που αναπτύσσονται σε επίπεδο Περιφερειών, Δήμων και παραγωγικών φορέων-τάξεων.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην τριήμερη συνάντηση, ανέφερε ότι, «η πολιτική συνοχής μετά το 2020 πρέπει να έχει τους απαραίτητους πόρους ούτως ώστε να μπορεί να γίνουν τα σχεδιαζόμενα έργα στην Ελληνική Περιφέρεια από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Χρειάζεται λοιπόν και η Ευρώπη να δει καλύτερα την πολιτική συνοχής, τα αρμόδια Υπουργεία, ότι πρέπει να δώσουν τις χρηματοδοτήσεις γιατί η πολιτική συνοχής είναι αυτή η πολιτική που μαζί με την αγροτική πολιτική φέρνουν την Ευρώπη πιο κοντά στην κάθε Περιφέρεια σε πόλεις και χωριά. Μέσα από τη μελέτη αυτή θεωρούμε ότι μπορεί να προκύψουν θετικά αποτελέσματα και εμείς από την πλευρά μας να διεκδικήσουμε όλα αυτά τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν την επόμενη προγραμματική περίοδο μέσα από την συνεργασία, την συνέργεια, με τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά πάνω από όλα με τη μελέτη που θα δώσει ο ΟΟΣΑ».
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε: «Το θέμα της Κοινωνικής Συνοχής αποτελεί ένα σπουδαίο ζήτημα με το οποίο ασχολείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εξακολουθήσει κατά την άποψή μας να κυριαρχεί για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Είναι η πολιτική εκείνη που εξασφαλίζει ίσους όρους για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς διακρίσεις και περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι εκείνη που θα δώσει τα στοιχεία πάνω στα οποία θα βασιστεί αυτή η νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027. Θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό το «εργαστήριο» που γίνεται και σε ότι μας αφορά θα συμβάλλουμε με την εμπειρία που έχουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Κρήτης και των Δήμων των συμμετεχουσών Περιφερειών εις τρόπον ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό».
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής Σχεδιασμού και Αξιολόγησης της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ Μαρία Κωστοπούλου σε δηλώσεις της επεσήμανε: «Επτά είναι οι 7 θεματικές ενότητες που συζητούνται στο πλαίσιο της εκπόνησης της μελέτης που έχει αναλάβει ο ΟΟΣΑ που αναθέσαμε ως Υπουργείο Οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περιφερειακή ανάπτυξη μετά το 2020. Ουσιαστικά προγραμματίζουμε, σχεδιάζουμε το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 και θεωρώ ότι θα είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας να ξεκινήσουμε και την επόμενη προγραμματική περίοδο της πολιτικής συνοχής. Για το νέο ΕΣΠΑ είμαστε σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζουμε ούτε τον προϋπολογισμό ούτε τις πολιτικές κατευθύνσεις, είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται και νομίζω ότι σύντομα θα καταλήξουμε μέσα σε ένα χρόνο περίπου στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στην τριήμερη συνάντηση συμμετέχουν Αντιπεριφερειάρχες από τις τέσσερις Περιφέρειες, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ραπτάκης, στελέχη των Διαχειριστικών Αρχών, εμπλεκόμενων φορέων, παραγωγικών τάξεων και υπηρεσιών. Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Κώτσογλου παρουσίασε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την διοίκηση και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στη Περιφέρεια Κρήτης, την καλή πρακτική της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως επίσης τον τρόπο που η Περιφέρεια Κρήτης συμμετοχικά λαμβάνει τις αποφάσεις και τις υλοποιεί και πως ασκεί Διακυβέρνηση συμμετοχικά δημοκρατικά και αποτελεσματικά.
Οι συζητήσεις που γίνονται με τους επτά θεματικούς στόχους θα κατευθύνουν το στρατηγικό και πολιτικό πλαίσιο για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της ευημερίας και της ένταξης σε καθεμία από τις τέσσερις Περιφέρειες και συγκεκριμένα:
-Ενίσχυση της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης
-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προώθηση της ελκυστικότητας και του τουρισμού, έρευνα, καινοτομία και έξυπνη εξειδίκευση
-Υποστήριξη της χωρικής συνοχής, της αστικής και της αγροτικής ανάπτυξης
-Προώθηση της βιώσιμης απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της διά βίου μάθησης.
-Προώθηση βιώσιμων μεταφορών και βελτίωση υποδομών δικτύου
-Επενδύσεις στη γεωργία, τη ναυτιλία και την αλιεία
-Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων.