ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

«Τρικυμία» στο υπουργείο Εξωτερικών: Έσβησαν τον χαρακτηρισμό «ιστορική» από τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

«Τρικυμία» στο υπουργείο Εξωτερικών που λίγες ώρες μετά το κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ αφαίρεσε τον χαρακτηρισμό «ιστορική» (historic) από το αγγλικό κείμενο για τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

«Ο διασυρμός της Ν.Δ. δεν έχει προηγούμενο» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή «για την υποκρισία» του κόμματος της Πειραιώς. «Δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά, η διπλωματία της χώρας να εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για να βγάλει ορθή επανάληψη στο κοινό ανακοινωθέν και να απαλείψει τη λέξη ”ιστορική”, που επιβεβαίωσε την κοροϊδία και τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη» σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πώς οδηγηθήκαμε στις τραγελαφικές καταστάσεις

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, Ν. Δένδια και Μ. Πομπέο, εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν όπου η «Συμφωνία των Πρεσπών» χαρακτηριζόταν «ιστορική». Στο γαλάζιο στρατόπεδο χτύπησαν καμπανάκια και μερικές ώρες αργότερα η λέξη «εξαφανίστηκε». Ταυτόχρονα ο συγκεκριμένος όρος εξαφανίστηκε και από την ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα!

Όμως τα γραπτά μένουν και «η ορθή επανάληψη του ανακοινωθέντος Ελλάδας – ΗΠΑ δεν παραγράφει την μνημειώδη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών ως ”ιστορική” από τον κ. Μητσοτάκη. Απλά επιβεβαιώνει την τραγελαφική προσπάθειά του να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών και διασύρει τη χώρα διεθνώς για τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ», σημειώνει η Κουμουνδούρου.

«Ιστορική προσπάθεια της ΝΔ να κλείσει τα παράθυρα από όπου εισήλθε η “Ιστορική Συμφωνία των Πρεσπων”. Είχαν ξεχάσει ότι η αλήθεια όπου βρει χαραμάδα τρυπώνει, πόσο όταν ξεχνάνε πόρτες και παράθυρα ανοικτά», το σχόλιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Στο κείμενο που υπάρχει τώρα στην επίσημη σελίδα του Ελληνικού ΥΠΕΞ εμπεριέχεται η φράση:They highlighted Greece’s efforts to this end, noting the continued relevance of the Prespes Agreement and North Macedonia’s subsequent accession to NATO, while underscoring the importance of its consistent implementation in good faith. Πριν η φράση εμπεριείχε και τον όρο historic: They highlighted Greece’s efforts to this end, noting the continued relevance of the historic Prespes Agreement and North Macedonia’s subsequent accession to NATO, while underscoring the importance of its consistent implementation in good faith.

Ο χαρακτηρισμός σβήστηκε και από τις αντίστοιχες ανακοινώσεις του State Department και της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.